0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Vickson

• 1201
  • "Е, нема начин да нема начин!"
Тиреоидит на Хашимото
« -: Октомври 30, 2007, 15:50:19 pm »
Здравейте, искам да ви питам - възможно ли е това заболяване да е причина да не мога да забременея?
Имам тази диагноза от 2 години, пия всеки ден Euthyrox в различни дози (понеделник до петък 75; събота-неделя 100) ТСХ-то ми е в нормата, последна контрола Април 2007.
Освен това през последните два-три месеца цикъла ми е много променен. След като ми дойде и уж трябва да ми свърши (нормално ми е 7 дни) - до 15-16 ден имам съвсем леко кървене, по-скоро като зацапване в кафеникав цвят. Една приятелка ми каза че извън менструалното кървене може да е от проблем с хормоните. Може ли някой да ми каже за кои хормони всъщност става въпрос ТСХ или други? И дали моят тиреоидит има връзка?
Re: Тиреоидит на Хашимото
« Отговор #1 -: Октомври 30, 2007, 16:11:19 pm »
Здравей. Изследвала ли си антителата ТАТ и МАТ? Тиреоидитът има общо с невъзможността да забременееш. Трябва ти добър ендокринолог и ще успееш.
*

Vickson

• 1201
« Отговор #2 -: Октомври 30, 2007, 16:34:48 pm »
Не съм изследвала ТАТ и МАТ. До сега никой не ме е посъветвал да го направя. На всякъде ли може да се изследва? Ако не къде?
« Отговор #3 -: Октомври 30, 2007, 18:06:26 pm »
Да, във всяка една лаборатория - Кандиларов, Цибалаб, Бодимед...
*

stanley_78

• 408
  • Твоите деца не са твои деца, те са рожба на копнеж
« Отговор #4 -: Октомври 31, 2007, 08:51:13 am »
Това с цикъла ми се случва и на мен. Горе-долу откакто датира заболяването ми и цикъла ми стана много кратък и оскъден, явно е страничен ефект, защото определено не е симптом.
*

Vickson

• 1201
« Отговор #5 -: Октомври 31, 2007, 10:17:54 am »
Благодаря ви за съветите.

Вече не знам, заболяването ми е от 2 години, а промените в цикъла са от 3 месеца
Не е нормално по 15 дни в месеца да ми тече кръв макар и по малко – нали? Не мога да си обясня какво предизвика тези промени.... Ще ходя на лекар... вчера си записах час... за 07.03.2008!!!  8O Ужас
*

Crystal

« Отговор #6 -: Октомври 31, 2007, 14:00:17 pm »
Заедно с ТСХ трябва да се изследва и ФТ4. Възможно е оскъдният цикъл да се дължи на високо ФТ4, съответно обилният цикъл може да се дължи на ниско ФТ4. Но това са само предположения, трябва да се консултираш с лекар.
*

manhattan

• 1439
  • Друго нe трябва, три думи само: "Добре съм, мамо."
« Отговор #7 -: Октомври 31, 2007, 20:14:11 pm »
извънменструалното кървене по-вероятно не е резултат от Хашимото-то. половите хормони кога са изследвани последно?
*

Vickson

• 1201
« Отговор #8 -: Ноември 01, 2007, 08:53:20 am »
Там е проблема че не съм ги изследвала, лекарката ми въобще не е споменавала, че трябва или имам нужда...
« Отговор #9 -: Ноември 01, 2007, 14:20:19 pm »
Здравей,
и аз съм с такава диагноза от този вторник.Бях пуснала репродуктивни хормони, които са абсолютно задължителни и пуснах за всеки случай хормони на щитовидната жлеза+ТАТ и МАТ. И се оказа, че МАТ ми е 9 пъти над нормата, хормоните са леко завишени, а ТСХ е под долна граница. Бях на преглед при д-р Тодорова и тя ми предписа лечение. Каза, че ще се справим с проблема, но незнам за колко време. Днес бях при д-р Стаменов на преглед, на 11 ден от цикъла и той ми каза, че причината да не забременея е точно това заболяване. Иначе от прегледа и от репродуктивните хормони стана ясно, че всичко е наред, образувам си фоликули, лигавицата ми е нормална, матката също и т.н. Дори доктора каза, че не иска да ме вижда повече, преди да регулирам хормоните и МАТ при щитовидната. Според него, ако се отстрани това заболяване има шанс за естествено забременяване.
Разказвам ти това, за да ти помогна и да ти кажа, че най-вероятно това е причината за незабременяването. Направи си хормони на щитовидната (ТСХ, Ф3, Ф4), ТАТ и МАТ, намери си добър репродуктивен ендокринолог (аз ти препоръчвам д-р Тодорова) и действай. Може да се окаже, че всичко е много лесно решимо. Само трябва някой да ти посочи вярната посока.
Успех!   
*

Vickson

• 1201
« Отговор #10 -: Ноември 01, 2007, 15:28:37 pm »
Scarlet, благодаря ти за информацията, би ли ми дала координати на д-р Тодорова? Тя ли ти те накара да си направиш тези хормонални изследвания или инициатора беше ти?
*

Vickson

• 1201
« Отговор #11 -: Ноември 01, 2007, 15:32:36 pm »
Извинявай, още съм нова тук и по-бавно се ориентирам, предполагам че става въпрос за д-р Катя Тодорова-Ананиева?! Намерих координатите и, ще се свържа за консултация. Благодаря
*
« Отговор #12 -: Ноември 01, 2007, 16:43:08 pm »
Аз също съм с Хашимото и при мен имаше зацапване около 12 дни преди и след цикъл. Мислех си, че е хормонално смущемие, но се оказа, че няма нищо общо с Хашимото, а се дължи на миома в матката и при това 2 броя. След като се оперирах забременях много лесно, а се опитвах 2 години преди това. Д-р Тодорова е добър избор, но те съветвам да отидеш и на добър гинеколог за да се провери за други причини за зацапването.
*

Vickson

• 1201
« Отговор #13 -: Ноември 01, 2007, 17:10:06 pm »
Ами така и ще направя, в понеделник съм в болница Щерев при д-р Йонакова, и след това ще реша какво да правя по-натам
« Отговор #14 -: Ноември 01, 2007, 18:13:29 pm »
Да,
за д-р Катя Тодорова става дума. Ти вече си се ориентирала, само си запиши час 3-4 дни по-рано, за да си сигурна,че има свободни часове. Хормоните и антителата си ги направих по своя инициатива (и с помощта на момичетата от този форум,с особена благодарност към Perdeto), но д-р Стаменов каза, че е щял да ми ги назначи така или иначе.

Успех ти пожелавам!