Странно се почувствах докато изчета тази тема, изглежда само аз не се дразня, когато ни питат за бебе
... Може би защото сме все още млади и сравнително рядко ни се случва, може би защото винаги съм имала усещането, че е съвсем добронамерено и по-скоро в стил "Айде, зарадвайте ни, чакаме с нетърпение".
Има и още нещо - хората като цяло не си дават сметка колко разпространен е проблемът със стерилитета. как да се дразня на някой, който не си дава сметка, че наранява с въпросите си? Не мога да си изкривя душата и за собственото си поведение допреди няколко години
- когато най-добрата ми приятелка първа от онбкръжението ми поиска дете, в първия момент бях шокирана. Имали сме не един разговор, в който аз точка по точка и изяснявах защо и е рано за бебе и това и желание е само заместител на нещо друго което и липсва (бях и най-близкия човек след гаджето и тогава -с розителите си почти не поддържа връзка- и мисля, че имах право на това). После обаче пак аз бях човека, който месец след месец питаше "Какво стана, ще имаме ли бебе?". Може и да съм я натъжавала, не знам... Не съм го правила с лоша умисъл. Истината е, че се чувствах така, сякаш чакам племенник, дете, което ми е обещано и нямам търпение да ми бъде потвърдено, че идва. Не съм и помисляла, че може да има проблем - в крайна сметка около нас имаше толкова много бременни жени и майки с деца, как може точно ние - тя или аз да имаме проблем?!
После пак аз бях човекът, който започна да я ръчка да отиде на лекар (след около година и половина). Когато и при нес стана ясно, че детето не идва, си изплаках болката, без да крия. Не крия от никой проблема ни, но и не го разпространявам излишно - най-вече, защото проблемът е у половинката ми и не съм сигурна доколко той би искал да го разпространявам. Когато се заговорим с приятели и познати за техните деца, често се случва с блеснал от гордост поглед някой млад татко да ми каже: "Айде, ти си на ред, да видиш колко е хубаво!" Не им се сърдя, не им и обяснявам, просто казвам, че ще детето ще дойде в най-подходящия момент, и толкова.
За това си мисля, че ме дразнят не въпросите като такива, а лошото възпитание, начинът, по който могат да бъдат зададени. И ако някой успее да ме ядоса (сигурно и такива ще се намерят)... мисля, че мога да бъда достатъчно груба и с думи прости да им обясня докъде любопитството е белег на любознателност и откъде нататък е признак на ниска култура...