0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
влошено зрение при висок пролактин
« -: Август 15, 2007, 10:03:22 am »
искам да питам нещо - имам висок пролактин - 1645, но не бе открит аденом на хипофизата при ЯМР с контраст/резонанса го правих дори при стойности на пролактина над 3500/. Няма проблеми с хипофизата, няма полкистозни яйчници. Зрението ми обаче се влоши наскоро и си мисля, че това сигурно е свързано с аденом. Възможно ли е да не се види при резонанс с контраст и то при такива високи стойности?
Иначе пия бромокриптин от 2 месеца, добре ми понася, но нали не бил много пречистен сигурно ще го сменя, предполагам, че може.
Как се определя дали ще пиеш лекарства за вечни времена или идва момент, в който ги спираш? Предполагам, че се прави почивка и ако всичко е наред с менструацията и стойностите на пролактина в продължение на няколко месеца ги спираш и продължаваш напред?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: влошено зрение при висок пролактин
« Отговор #1 -: Август 15, 2007, 10:52:15 am »
Дозата се определя от лекаря в зависимост от стойностите на пролактина. Възможно е да се наложи да приемаш лекарства цял живот, както и обратното - след известен период от време да се нормализира производството на хормони и да се спрат лекарствата.

Наистина е странно, че при ЯМР не е открито нищо, може би е добре отново да поискаш да ти дадат коментар на изследването. Влошаването на зрението при пролактином е много специфично, не е като просто да не виждаш добре. Иди на очен лекар да ти направят периметрия (тове е изследване на периферното зрение, което се нарушава при пролактином).

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #2 -: Август 15, 2007, 23:08:02 pm »
Здравей Мели, благодаря за отговора.
Пия хапчетата по схема определена от ендокринолог. Но се чудя как лекаря разбира кога всичко вече е наред при положение, че като пием хапчетата стойностите така или иначе са нормализирани.
Относно зрението проблема не е точно с периферното, а лошото фокусиране в една точка.
*

дуда

• *
  • 8
  • искам да се случи чудото наречено "нов живот"
« Отговор #3 -: Август 17, 2007, 23:09:15 pm »
Здравейте,
Аз съм нова за този форум, но също имам проблем с Пролактина. Не съм правила ЯМР, но и той не е толкова висок -756 при 511. Но понякога ми се появяват проблеми със зрението точно както aro ги описва - трудно фокусиране в една точка. Преди година и половина пак се чувствах така и след прегледи ми поставиха диагноза "невроза". Та се чудя дали сега пак не е от това или е от леко завишения Пролактин?
*
« Отговор #4 -: Август 21, 2007, 20:33:57 pm »
ами не знам, обаче сега малко се нормализираха нещата, виждам по-добре :)
« Отговор #5 -: Август 22, 2007, 10:40:39 am »
Да ти кажа честно и аз бях с висок пролактин-3000 при стойност 628.И това беше в края на 1999 година.Нямам пролактином-изследвана на ЯМР с контрастно вещество.Пих бромергон,парлодел,сега съм на Достинекс-най-пречистеният и най-скъпият.Но си следи внимателно хормоните.При мене пролактина беше в "небесата",а прогестерона под нормата.Сега е обратно и почнаха други проблеми-полипи.Така че си ги изследвай поне на всеки 6 месеца за да се прави евентуална корекция в приема на лекарствата.
 Що се отнася до зрението ,мисля,че щом не са ти открили пролактином,значи проблема не идва оттам.проблеми със зрението могат да възникнат и при дълга работа пред компютър и при липса на витамини и по време на "пролетната умора".Но щом като не е трайно значи няма повод за притеснение.Въпреки всичко няма да е зле да си направиш един преглед при специалист,поне за твое успокоение.
« Последна редакция: Август 22, 2007, 19:05:53 pm от iliyanas »
*
« Отговор #6 -: Август 23, 2007, 22:59:39 pm »
Преди една година и моя пролактин беше 3800, когато правих ЯМР-то и не откриха нищо. Преди месец го изследвах пак и беше 1600, което си е направо добро постижение при положение, че през това време не съм приемала никакви лекарства :)
Възможно е било да са завишени първоначалните резултати, но при всички положения стойностите са били над 3000. Иначе прогестерона е в норма и всички останали хормони също.
Всички казват, че този достинекс е много скъп. Колко струва и седмично или пак ежедневно се приема? Иска ми се да мина на Достинекс, нали е по-пречистен. Бромокрптина го понасям добре, но не знам какво качество е. Ако от тук нататък ще пия толкова дълго време лекарства по-добре да е нещо по-добро.
Иначе за полипите не знам нищо конкретно. Звучи ми страшничко :) Ще отида на лекар все пак.
Лека вечер! 
« Отговор #7 -: Август 24, 2007, 14:45:22 pm »
Аро,Достинексът се поема от Здравната Каса,аз успях да си взема вече първите 8 таблетки.
*
« Отговор #8 -: Август 26, 2007, 09:53:09 am »
аз имам и допълнително здравно осигуряване, и от там могат да ми го поемат или както казваш от здравна каса. Но колко струва и ежедневно ли го приемаш?
« Отговор #9 -: Септември 10, 2007, 15:39:22 pm »
Дозата се определя в зависимост от състоянието ти.Аз го пия по една таблетка седмично.За цената не съм много сигурна,но мисля,че осем хапченца са около осемдесет лева.
*
« Отговор #10 -: Септември 15, 2007, 22:06:02 pm »
много ти благодаря за информацията cafti