Киара, преди да отида при д-р Коларов бяхме направили следното:
Аз си ходех периодично на гинекологични прегледи. Имам една операция за махане на миома, та покрай нея се следя отблизо и при най-известните лекари. Овулация не бях следила специално, но си пазя много стари УЗ-та, в които пише доминантен фоликул, жълто тяло, дебела лигавица и т.н. - та знаех, че овулация имам. Мъжът ми пък лекува бактериална инфекция - простатит, и после по препоръка на моята гинеколожка направи една спермограма, но за нещастие в Майчин дом, според която всичко беше наред. Като бебето взе да се бави, открих форумите, понаучих това онова, започнах да меря БТ и на следващия месец отидох при Коларов. Той разгледа старите неща и направи план: Прогестерон на 7-ми ден след ову (той ми каза 21-ви ден от цикъла - така че трябва да знаеш кога ти е ову и да отидеш 7 дни след това, ако не си правила това изследване!) и на 5-ти ден другите хормони - FSH, LH, пролактин, тестостерон, естрадиол. Същевременно направихме два месеца фоликулометрия - всичко наред. Хормоните бяха добре - само пролактинът беше съвсем малко над норма. Коларов се засили да ми дава лекарства, пък не ми беше казал какви изисквания да спаза за изследването. Повторих го на своя воля, като спазих изискванията, и беше в норма. С пенетрационния тест ти казах какво стана - много тичане и не можахме да го направим - дано при вас се получи. Тогава лекарят реши вместо това да изследвам антиспермални антитела - направих кръвен тест в Бодимед, който също се оказа съвсем малко над норма. Неговият коментар беше - инсеминация (тук вече не беше много компетентен според мен, после се оказа че този метод на изследване е много неточен и даже според някои чужди лекари няма практическо приложение в медицината, направихме на друго място директен тест, който беше категорично отрицателен.) Накрая на списъка стоеше проверка на тръбите - цветна снимка или лапароскопия. След дълго обсъждане какво-що той препоръча все пак лапароскопия, заради предната операция която имам - тъкмо да се види няма ли някое срастване, а и аз си бях оформила мнение, че ще предпочета лапарото пред снимката - доста по-информативно, и не се облъчваш с рентген. Така че много подробно ти написах от кои подробности не бях доволна, но като цяло за 2-3 месеца зачертнахме много въпросителни. И, както ти писах преди, големият проблем е, че поне при нас се довери на тая измислена спермограма, а проблемът се оказа там. Две от решенията му подложих на съмнение и се оказах права - за лекарствата за пролактина и за антителата. И на този етап той нямаше какво повече да направи за мен. Благодарна съм му за приноса.
После историята продължи така - докато търсихме заради предполагаемите тела какво да правим, решихме да направим посткоитален тест и така попаднахме в клиниката на Щерев, където предлагат един много хубав пакет - контролиран коитус, и това си беше голям късмет, защото той включваше спермограма, та проблемът цъфна. Борим се с мъжкия фактор сега. За тръбите що не го послушах Коларов да си направя направо лапаро - реших да пробвам хидротубация под УЗ контрол, което доведе до още два месеца мотане, някой и друг лев и излишни притеснения, та накрая пак направих лапарото.
Това е много подробния ми разказ - може да е полезен и на други
Ти какво направи досега при Коларов?
Успех!