0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Имам въпрос
« -: Август 26, 2005, 21:38:23 pm »
Искам накратко, да ми напишете за фолиевата киселина. Извинявам се предварително, че отново се връщаме към тази тема. Задължително ли е тя да бъде предписана от лекър? По колко хапченца се вземат на ден? Моята опаковка е от 3 блистерчета , общо 90 бр. Но името ще го напиша по-късно. Четох много, по тази тема, но искам да го прочета накратко и от хора, които са използвали Ф.К. Благодаря Ви.
*
Имам въпрос
« Отговор #1 -: Август 26, 2005, 21:44:31 pm »
Здравей, не е нужно фолиевата киселина да ти е изписана от лекар, но е добре да я пиеш ако правиш опити за бебче.Нужната доза на ден е 0,4мг.Аз например пия Neopholic Forte-по една таблетка на ден, която е със съдържание на фолиева киселина 4мг.
*
Re: Имам въпрос
« Отговор #2 -: Август 26, 2005, 21:53:52 pm »
Цитат на: mariela123
Задължително ли е тя да бъде предписана от лекър? По колко хапченца се вземат на ден? Моята опаковка е от 3 блистерчета , общо 90 бр.

Не е нужно да се изпизва от лекар. Фолиева киселина трябва да пие всяка жена в репродктивна възраст, а осбено ако е планирала бременност. Препоръчват се по 0,4 мг. (400 мкг) на ден. Аз пия Неофолик - 3 блистера по 30 хапченца са, всяко от които съдържа 0,4 мг. фолиева киселина.

Фолиевата киселина е витамин от групата на B9, който в природата се среща най-често в листата на растенията, които ние използваме за хранене. Също така витамин В9 се съдържа в хляба. Няколко филийки хляб на ден набавят в организма 50% от необходимото количество фолиева киселина. Фолиевата киселина не може да се складира в тялото и по време на бременността се изразходва около два пъти повече от обикновеното количество фолиева киселина. Затова трябва да се доставя ежедневно.

Достатъчната консумация на фолиева киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и доброто развитие на клетките. Витаминът обаче оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. За повечето жени един лесен начин да са сигурни, че осигуряват достатъчно фолиева киселина организма си е да я приемат под формата на таблетки.

Изследвания показват, че консумацията на фолиева киселина спомага за правилния растеж на клетките у ембриона и най-вече за доброто оформяне на мозъка и гръбначния стълб. Tози витамин осигурява нормалното протичане на бременността и развитието на плода. Участва в образуването на еритроцити, левкоцити, тромбоцити, намалява риска от развитие на анемия.

Достатъчният прием на фолиева киселина е много важен за раждането на здраво и нормално бебе. Ниският прием на фолиева киселина, особено през първите месеци на бременността може да предизвика нарушения в развитието на нервната система на плода. Препоръчително е три месеца преди планирана бременност, както и до края на 12-тата седмица бъдещите майки да приемат по 400 мкг на ден фолиева киселина, за да се избегне риска от малформации у новороденото.

Виж и тази тема:
Инфо за фолиевата киселина
Имам въпрос
« Отговор #3 -: Август 27, 2005, 11:42:49 am »
Моите са NEOPHOLIC FORTE 90 таблетки по 4 mg. и мисля да ги започна от утре. Благодаря Ви, за отговорите. Много късмет в бебеправенето и дано скоро има хубави новини :D
*
Имам въпрос
« Отговор #4 -: Август 27, 2005, 12:09:09 pm »
Успех и на теб и дано скоро се похвалиш с  :bfp:
Имам въпрос
« Отговор #5 -: Септември 05, 2005, 12:05:41 pm »
Благодаря, надявам се този път чудото да стане. Още има надежда. :D