Здравей Киара, и аз съм с ендометриоза,
да ти кажа с доста доктори съм говорила, но общо взето не се лекува това заболяване - колкото и да ми е мъчно да го кажа, за съжаление е така.
Огнищата, след операция, или лечение, се редуцират или някои е възможно да атрофират, но пак се появяват отново - зависи от индивидуалния естроген.
Мен ме оперираха - миналата година, имах киста, оказа се ендометриозна и беше обхванала единия яйчник, така че трябваше да го отстранят. След това започнах золадекс - 6 месеца, януари приключи лечението, решихме да направим лапароскопия, за да сме сигурни, че няма ендометриоза - и юни / след 5 месеца / я направихме. Резултата - пак ендометриозна киста/малка/ и 3 ендометриозни огнища - от тогава до сега пих утрогестан, примолут нор и други, но имам лошо усещане, пак нещо почва да ме боли - така че може пак да се е появило някое огнище, страх ме е да си помисля само за трета операция, а съм само на 26.
Пиша ти тези неща, за да видиш подобен случай с ендометриоза - как са при мен нещата, и не за да се притесняваш, а да си подготвена и да знаеш всичко, което би могло да се случи.
А при теб, каква е ситуацията - пиши ми ано искаш тук, ако мого ще ти помогна с нещо