0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Аденомиоза+ендометриоза
« -: Март 30, 2008, 18:57:37 pm »
Здравейте,
на 24.3 беше лапароскопията ми. Резултат - ендометриоза 2 степен+аденомиоза+запушени тръби, засегнати яйчници, възпаление на малкия таз и миомни възли. Според лекаря причина за основните проблеми е аденомиозата. Сега ми предстои диферелин - 3 месеца, защото съм на 36 години и по-дълъг период е опасен. Както и се оказа, здравната каса не ми поема лечението заради годините (до 35 г. поема). Надявам се да успея с деферелина да 'освободя' яйчниците, както се изрази лекаря, за да имам шансове на есен или зимата за ин витро. Искам да попитам има ли други с аденомиоза? Също така, ако някой знае търговското наименование на диферелина в Турция и Гърция да пише, защото в БГ разбрах, че внос предстои април, но не е сигурно кога точно и ще се опитам да си ги взрема от там.
Желая успех на всички, борещи се с ендометриозата!
Re: Аденомиоза+ендометриоза
« Отговор #1 -: Март 30, 2008, 20:14:08 pm »
Марион , съжалявам , че ти се е струпало всичко на камара!Какво означава аденомиоза?
 Пожелавам ти да се справиш с проблемите и едно успешно ин витро накрая!
« Отговор #2 -: Март 31, 2008, 10:02:41 am »
Привет Марион,
много съжалявам за всичките тези проблеми. Ще попитам как се казва диферилина в Гърция. На мен също ми предстои операция и ме е много страх от резултата. Имам ендометриозна киста и миомен възел. Тъй като съм вече на 35 години доста ме поизплашиха лекарите, че нямам време. Предполагам, че и аз ще бъда на диферилин за около 3 месеца. Какво всъщтност е аденомиозата?!!!

« Отговор #3 -: Март 31, 2008, 10:09:40 am »
Благодаря за пожеланието!
До колкото успях да разбера, аденомиоза е вътрешна ендометриоза. Тя се проявява когато тъкан от ендометриума се намира в средната, мускулна стена на матката. За разлика от ендометриозата, при аденомиозата тъканта не се прехвърля другаде освен в стената на матката. Понеже се боря с вторичен стерилитет, лекарят, който ме оперира каза, че било едва ли не чудо, че имам дъщеря ми, защото за да има толкова много проблеми, нещата са от години. Та явно чудеса все пак има  :)
« Отговор #4 -: Април 01, 2008, 13:56:00 pm »
Днес прочетох в книгата на д-р Стаменов за аденомиозата, и аз не бях чувала до сега, но той казва че много рядко се среща, и за разлика от ендометриозата, се вижда на видеозон. При аденомиоза ендометриозните огнища са разположени в стената на матката.