На въпроса за Пентаксима - полио компонентата е убита, т.е. ако по принцип искаш да си ваксинираш детето и те притеснява полуживата, то Пентаксим е добър вариант.
Доколкото разбрах, полуживите ваксини за полио ще отпаднат и в Бг от 2008 година, дано.
Вени, съгласна съм, че родителите трябва да имат право на избор, и то информиран избор. И като така, уважавам твоя, макар че моят е различен, аз лично съм си ваксинирала детето с Пентаксим. Риск има и в двата случая и родителите трябва да могат да изберат кой от двата риска поемат - детето им да получи усложнения от ваксината или да има по-голяма вероятност да се разболее. Обаче хич не съм съгласна с теб, че си принудена да лъжеш, кой те принуждава? Според мен, ако си взела решението да не ваксинираш детето си, не трябва да фалшифицираш имунизационния паспорт - първо, това е некоректно спрямо другите деца (сигурно има добри причини да не се приемат неваксинирани деца в градините, това не е изискване само в Бг; и едва ли всички причини се свеждат до заговори на фармацевтичните компании); второ, некоректно е спрямо твоето собствено дете - ами ако има заболели наоколо и лекарите в градината или в училище проверяват някой ден по картоните кого да изолират първо; ами ако иска да учи медицина и ти, не дай Боже, не си там да му кажеш, че всъщност паспортът му е фалшифициран?