0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Семейно планиране
« -: Юли 28, 2005, 11:23:53 am »
Може ли някой да ми обясни какво означава семейното планиране.Ориентирала съм се към Шейново,но незнам точно в къкво се състой сем.планиране.Мого ще съм благодарна ако някой който ходи ми обясни малко по-подробно.В момента ходя при акушер-гинеколог,а вече ми става ясно,че съм за лекар който се занимава със стерилитет.Благодаря ви предварително.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Семейно планиране
« Отговор #1 -: Юли 28, 2005, 11:56:46 am »
Семейното планиране означава комплекс от познания и действия, които целят да образоват хората в областта на тяхното сексуално и репродуктивно здраве, да повлияят върху обществената нагласа и върху институциите, свързани с опазване на здравето, да популяризират ползването на качествени и навременни медицински услуги, да се коригират законодателните норми. Крайната цел е раждането и отглеждането на здраво дете.

Малко отвлечено звучи, но мога да дам примери. Напр. приемът на фолиева киселина с цел профилактика на дефектите на невралната тръба е част от семейното планиране. Предпазването от сексуалнотрансмисивни болести, тяхното активно търсене и лечение, проследяването на бременните жени в по - късна възраст за генетични болести са все такива неща откъм семейното планиране.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
Семейно планиране
« Отговор #2 -: Юли 28, 2005, 12:08:39 pm »
Надявах се Мели точно ти да ми отговориш,но ще се повторя и ще обясня моята история за да ме посъветваш дали трябва да се запишем за сем.пл.2 год.безуспешни опити за бебе.Ходих на лекар който само с обекновен преглед без УЗ ми каза,че всичко е наред и ако не забременея да дойда след 6м.Отидох след 6м. но не при него.Направиха ми УЗ и се останови,че нямам ОВУ.Започнах да пия клостил и сега е последният месец.От момичетата във форума разбрах,че е трябвало да направим цветна снимка преди да пия каквото и да било и мисля,че са прави.Сега в понеделник съм пак но фол. ,защото съм пила вече клостил и ще е глупаво ако не отида.Прочетох също и,че при вече установена ову. се проследява фол.дали се е спукал което на мен не ми е правено.Вече ме е страх да сменям лекарите и затова се надявам,че ако сем.планиране е подходящо за нас е по-добре да отида там отколкото пак при някой доктор разбирач.Блогодаря ти за вниманието :D