0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте момичета!
В началото на април писах по темата за "два спонтанни аборта" и благодарение на прочетеното във форумите тук и на съветите на момичетата реши да си направя изследвани и слава Богу.
Имам две неуспешни бременности. Направих изследвания. Час от тях са добри, резултатите на час от тях все още чакам, а в петък си получих хормоналните изследвания. Оказа се, че нивото на пролактина ми е високо 41,80 ng/ml при референтни стойности 1,9 - 25.
Това, което зная за високия пролактин е, че води до липса на овулация и следователно до проблеми със забременяването. Аз и двата пъти забременях от първия месец през, който не се пазихме. Високия пролактин води и до спонтанни аборти, тъй като намалява нимото на прогестерона, който е отгворен за задържането на бременността.
Въпросът ми е, при това положение какво следва според вас? Със сигурност ще ми припишат лекарства, НО ЩЕ ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СПАЗВА НЯКАКЪВ ПЕРИОД НА ВЪЗДЪРЖАНЕ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ НЯМАМ ПРОБЛЕМ СЪС ЗАБРЕМЕНЯВАНЕТО (т.е. според мен нивото на пролактина явно не е чак толкова високо, за да спре овулацията), ПОНЕ ДОСЕГА НЯМАХ? ЩЕ МОЖЕМ ЛИ ДА СИ СТАРАЕМ ЗА БЕБЕНЦЕ, А АЗ ДА СИ ПИЯ ЛЕКАРСТВА? Ще ви бъда благодарна ако споделите с мен вашия опит и мнение.
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
Re: високи нива на пролактина и бременност
« Отговор #1 -: Май 07, 2007, 07:44:53 am »
Първо- никой добър специалист в областта не би изписал лекарства при само едно изследване на пролактина, задължително направи контрола.
Второ- има достатъчно други изследвания преди забременяване, които трябва да направиш за да си малко по- спокойна като забременееш. /пренатален скрининг- има много хубава статия на д-р Даскалов тук на сайта/
Трето- в общия случай при повтарящи се аборти има вероятност да имаш имунологични проблеми /което не е задължително/.
Успех и скорошна износена бременност!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #2 -: Май 07, 2007, 08:01:32 am »
Малвина, високият пролактин наистина води до липса на овулация, но той бързо се регулира с лекарства. Както те е посъветвала мини, направи още едно контролно изследване, но изчакай малко, защото пролактинът се покачва физиологично при бременност и може на това да се дължи повишаването.
Можеш да пиеш парлодел, който ще понижи нивата, а и се пие по време на бременност. Намери добър ендокринолог, който ще ти определи дозата и ще те следи, когато забременееш. Парлоделът се пие и при забременяване, а в зависимост от нивата на пролактина, приемът може да продължи през цялата бременност. Ако не се открие друга причина, много вероятно е наистина ниския прогестерон да е довел до миссед, така че поне следващия път ще знаеш какви мерки да вземеш.
Не вярвайте в чудеса - разчитайте на тях!
*
« Отговор #3 -: Май 08, 2007, 14:57:30 pm »
здравейте,
при мен след 2 седмици прием на парлодел при вторите изследвания на пролактина се оказа ,че се е покачил двойно и моят лекар изпадна в голамо учудване сега чакам за което и аз съм в тревога.Вчера ми удари една инжекция и пак чаканеееееееее.....
« Отговор #4 -: Май 09, 2007, 11:31:48 am »
Пролактина го изследвайте поне 2-3 пъти преди да предприемете мерки. Естествено, мерки, предписани от лекаря ви. Пролактина ако не е в много високи граници се регулира лесно, ако се приема постоянно по график например Парлодел или Бромокриптин. Ако нивата са няколко пъти над нормата, се консултирайте с лекаря си за Достинекс. Той е доста по-силен, по-пречистен и има действие почти веднага!
Успех! Не се отчавайте. Моите граници бяха 6 пъти над нормата, а ето ме сега :lol:
« Отговор #5 -: Май 17, 2007, 21:42:14 pm »
Здравейте мили момичета!
Благодаря на всички за отговорите. В отговор на съветите за още изследвания искам да кажа, че съм направила такива. Просто с другите неща нямам проблем, само пролактина ми е повишен, затова и коментирах само него. Направила съм инфекциозни изследвания (токсоплазмоза, цитомегалия, рубеола, хлемидия), имунологичени (кардиолипидни и антифосфолипидни антитела), хормонални (половите хормони, на щетовидната жлеза + захар), ехо оглед на матката и яйчниците. От всичко изброено до тук всичките ми изследвания са ОК. Само пролактина е в повече. За него вече визмам Bromergon и се надява в сокоро време да се нормелизира. Предстои ми също хистероскопия - оглед на матката с микрокамера, за да се види дали няма евентуално някаква физиологична пречка за износване на бременност.
Относно овулацията и пролактина. Аз нямам проблем с овулацията, защото и първия и втирия път забременях още в първия месец, в който не се пазихме, но изглежда после нещо става.
Надявам се всичко да бъде наред.
Пожелавам ви милички успех и много усмивки!  :bighug: