0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
изследване на sella turcica
« -: Май 13, 2007, 21:54:30 pm »
Здравейте момичета след моя висок пролактин трябва да направя някаво изследване на турсо гнездо .Някой има ли представа какво и за какви пари става въпрос.Благодавя
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: изследване на sella turcica
« Отговор #1 -: Май 13, 2007, 21:57:27 pm »
Става въпрос за рентген, КТ (компютър томограф) или ЯМР (ядрено магнитен резонанс), и трите изследвания се поемат от касата.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #2 -: Май 14, 2007, 09:08:57 am »
Здравейте! Мели, най-добре се вижда аденом на хипофизата с ЯМР. Рентгена не е толкова надежден. Обаче vavia, въоражи се с търпение за ямр по здравна каса, защото на клиника се отпускат по две направления за ямр на месец. Чака се повечко, но се спестяват около 200 лв., ако се наложи да се влива контрастно в-во - то струва 100,00 лв и не се поема от касата. Но на място се преценява дали е необходимо. :wink: А иначе ямр без да се поема от здр.каса е 280,00-300,00 лв. с контрастното в-во. Успех ти желая!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #3 -: Май 14, 2007, 09:13:51 am »
Мели, най-добре се вижда аденом на хипофизата с ЯМР. Рентгена не е толкова надежден.

Така е, просто не навсякъде се предлага ЯМР. А и може би има някакъв смисъл да се направи първо рентген. Макар да не "вижда" добре аденома, за костната структура, каквато е sella turcica, е отличен метод.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #4 -: Май 14, 2007, 09:21:07 am »
Здравей, Мели! На мен директно си ме пратиха на ямр, без много-много обеснения. Обаче преди да си легна в апаратурата ме предупредиха, че видят ли нещо подозрително ще ми влеят в-вото. Стоях 20 мин. и не се наложи да ми вливат нищо. Беше отрицателен резултата още в началото. Знам, обаче че е добре да се провери дали има аденом, защото по-нататък лечението зависи от това. Определено рентгена е по-евтин.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #5 -: Май 14, 2007, 09:26:49 am »
Да, при завишен пролактин непременно трябва да се види има ли аденом, колко е голям, къде е разположен, какъв вид е, има ли дефекти на турското седло, самата хипофизата как е, какво е отношението към оптичната хиазма и т.н.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #6 -: Май 14, 2007, 10:59:33 am »
Мели, при мен излезе отрицателен резултата при ямр. И това много ме радва. Сега, обаче правих контрола и пролактина беше 109,97 /90-523/ и то до тези стойности стигнах при непълната доза - 1/2 сутрин и 1 вечер. Как мислиш мога ли поне вечерния прием да намаля на 1/2, докато стигна до ендокриноложката си. Страхувам се да не падна под границата... :( ?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #7 -: Май 14, 2007, 13:54:21 pm »
Логично е да намалиш дозата, но звънни на ендокринолога и попитай, така е редно.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #8 -: Май 14, 2007, 14:26:21 pm »
Благодаря много, Мели! Ще го направя непременно, даже направо ще отида :), но безуспешно се опитвам да я открия от предната седмица. Ще поупорствам!
*
« Отговор #9 -: Май 14, 2007, 22:14:05 pm »
благодаря ви на всички!
Личният ми обясни и направих днес ренген и за мое щастие заключението им е с нормална форма и големина на което се зарадва и доктора И сега продължаваме напред.
:jump12:
*
« Отговор #10 -: Май 19, 2007, 17:39:38 pm »
Поздравления за резултата и успех напред, vavia!