0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Помощ и съвет
« -: Април 13, 2007, 16:55:00 pm »
Здравейте,
Казвам се Дани и съм  от Велико Търново.Искам да споделя с вас моя проблем.Всъщност пролемът не е свързан пряко с мен,а с моята сестра.Сестра ми е 26 годишна омъжена без деца до момента.Регистрирах се във форума с цел да потърся помощ и съвет от вас защото мъката и болката която изпитвам като сестра е наистина много голяма.Сега ще се опитам накратко доколкото е възможно да ви запозная с случая на сестрами.Тя живее и работи в Гърция. Преди 3 години за първи път и намериха кисти на яйчника.Наложи се оперативна намеса и първата операция за отстраняването беше там.В първите месеци след операцията всичко се развиваше добре но след 6 месеца на профилактичен преглед отново и бяха открити нови кисти.Причината за появяването им отново беше,тесни тръби които задържат част от кръвта при менструация и ги запушват.След което тя си дойде в България и направи втора операция в Плевен в часна клиника "Света Марина" при доц.Горчев.Отново и бяха отстранени кистите.През ноември миналата година и беше направен профилактичен преглед 6месеца след операцията и всичко беше добре,нямаше признаци за образуване на нови кисти.Успокоих ме се че всичко вече е нормално и започнаха опити за забременяване по естествен начин, но нищо не се получаваше и в началото на този месец в продължение на седмица тя развива постоянна температура от 37,5/6/г и решава да иде на лекар да разбере от какво e тази температура.Правят и изследвания и се оказва, че отново е с кисти в яйчника и получила възпаление от някакъв микроб който е предизвикал тази температура.Започват цялостно изследване и то показва,че е неизбежно вече отстраняването на яйчника и тръбата,както и че от тук нататак за дете може да се мисли само инвитро, и то само ако се окаже че другият яйчник и траба са проходими и има отделяне на яйцеклетки.Моята молба към вас е ако има някой от тук присъстващите във форума с подобна съдба като тази на сестра ми да ми даде повече информация,защото тя в момента е в Гърция но нежлае там да прави каквито и да било операции.Моля ви някой ако може да ми препоръча специалист към който можем да се обърнем за консултация и евентуално за по нататъчно лечение.Много съм притеснена защото усещам, че тя психически започва да се предава.Найстина какъв би бил смисъла на един живот ако ги няма децата?!Те са на прекрасното чудо с което господ ни е дарил.....
Re: Помощ и съвет
« Отговор #1 -: Април 13, 2007, 17:43:57 pm »
Дани,
За съжаление нямам опит точно в тази област, дано се отзоват момичетата с повече информация за лекари. Но това, с което можеш да почнеш, е да потърсиш тук в подфорума за лекари и клиники дали има специалисти по поликистози. После пусни търсачката на "СПКЯ" (синдром на поликистозни яйчници). Със сигурност сестра ти трябва да я видят още 1-2 специалисти в тази област тук, в България.

За бебеправенето - даже да остане с 1 тръба и 1 яйчник, ако те си функционират нормално, шансове има, не е задължително да прави веднага инвитро. Задължително ще е, ако остане без нито 1 тръба или с непропусклива такава. Но какво е най-правилно да направи може да я посъветват само специалисти по стерилитет - потърси пак в подфорума с клиниките, аз бих препоръчала в София или МЦ София (д-р Владимиров), или център Надежда към клиника Малинов (д-р Стаменов). Във Варна знам, че д-р Александров е много добър. В Плевен има нова клиника на доц. Конова, в Пловдив има нов център Селена с добри лекари, но за последните 2 още не съм чувала много отзиви. Даже да се наложи отстраняване на яйчника, ако има възможност и време, направете консултация в репродуктивен център, те имат методи за оценка на яйчниковия резерв, може да могат да преценят състоянието поне на другия яйчник. Също, в МЦ София на д-р Владимиров вече прилагат и ин витро матурация (вземат незрели яйцеклетки, отглеждат ги в хранителна среда и после продължават като класическо инвитро). Доколкото знам, този метод е подходящ при жени, при които стимулацията на яйчниците преди инсеминация или инвитро може да е рискова, напр. да правят кисти.

Каквото и да решите, късмет и дано скоро се отзове някой с инфо за специалистите по поликистози. Адресите и уебсайтовете на клиниките също ги има тук http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=167&Itemid=52.
« Последна редакция: Април 13, 2007, 17:48:24 pm от marmotche »
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
« Отговор #2 -: Април 13, 2007, 18:11:44 pm »
Може и да греша обаче мисля че не става дума за поликистоза. Тя е свързана с хормонални нарушения, а не с тесни тръби. Във всеки случай съм съгласна че трябва да се потърси мнението на още 1-2 ма специалисти, преди да се предприеме нещо.
А инъче не губи надежда, тук съм чела истории, в които и с половин яйчник успяват да създадат бебенце.
« Отговор #3 -: Април 13, 2007, 18:15:28 pm »
Има ли вариант сестра ти да се включи и да пише или не?
Защото на мен ми звучи малко объркано, а и няма как като се предава през второ лице. Това ми е малко не ясно: Как само с профилактичен преглед разбраха че тръбите са запушени? И как така от кръвта при менструация?

Цитат
В първите месеци след операцията всичко се развиваше добре но след 6 месеца на профилактичен преглед отново и бяха открити нови кисти.Причината за появяването им отново беше,тесни тръби които задържат част от кръвта при менструация и ги запушват.
Какви са тези изследвания и какъв е микроба?
Цитат
Правят и изследвания и се оказва, че отново е с кисти в яйчника и получила възпаление от някакъв микроб който е предизвикал тази температура.Започват цялостно изследване и то показва,че е неизбежно вече отстраняването на яйчника и тръбата

Извинявай, че така питам, но наистина има много неясни неща......ако може сестра ти да пише да обясни по-точно какво са правили точно.
*
« Отговор #4 -: Април 13, 2007, 18:23:22 pm »
danni_75, и според мен информацията се губи някъде по пътя. Менструацията е отделяне от матката, какво общо имат тръбите? В тях въобще не би трябвало да попада кръв. Какво значи "тесни", Мели беше писала, че към матката са с някакъв много малък размер, ако  не се лъжа 0,1мм вътрешен размер - това ако не е тясно и това при съвсем нормални жени!
Наисина и аз не разбирам, как се вижда на преглед какво става с тръбите? Да не би да става дума за събиране на течност в тръбите през цялото време?
Аз съм забременяла естествено с една тръба (вярно с два яйчника), но има забременели и с една тръба и един яйчник. Кой е този лекар, който и е казал, че само ин витро има шанс да забременее и то при пропусклива и функционираща тръба?
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #5 -: Април 13, 2007, 19:59:50 pm »
danni_75 мисля че не си описала правилно нещата.Най-добре да се включи сестра ти,и да опише състоянието за да можем да я насочим. :D