0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« -: Януари 31, 2006, 16:34:51 pm »
току що получих от достоверен и надежден източник следната информация, която потвърждава слуховете, витаещи от известно време по повод програмата на НЗОК за лечение на безплодието през 2006 г.:

Въпреки, че формално в публикуваната тези дни на сайта на НЗОК програма не се споменава, касата е решила да не одобрява протоколи на хора, които са кандидатствали предната година.
Касата ще разпрати писмо до районните си поделения с указание да не се одобряват такива кандидати.
Това решение само по себе си е възмутително, а още по-скандален е фактът, че се опитват да го прокарат тайно. Представете си как една двойка е търчала 1-2 месеца за да урежда направления, изследвания, документи, платила е няколкостотин лева за изследвания, подала е документи и накрая им съобщават простичко - ми не сте одобрени...
Като прибавим и решението за ограничаване на програмата само до жени на 40 годишна възраст, несправедливостите стават доста.

На практика, НЗОК не е коригирала нито един от родилните дефекти на програмата, а е заложила високи ограничителни бариери, които ще отрежат достъпа на основния контингент нуждаещи се от нея!

Давайте да умуваме за ответна реакция от наша страна. Считам, че не можем да останем безучастни. Най-малкото, което можем да направим, е да изпратим официално писмо-възражение от името на сдружението до НЗОК, с копие до МЗ и основните медии...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #1 -: Януари 31, 2006, 16:37:50 pm »
И до Стаменов. Той е инициатор на ограниченията.

Гледах преди време едно изказване по телевизията на Стаменов.
Присмехулно и иронично, възрастните са безперспективни.
Ами в неговите очи може да съм възрастна, но той е възрастен в очите на дъщеря ми.
Кой му дава право да определя на кого да се даде шанс и на кого не?
Факт е, аз съм възрастна и моят съпруг е възрастен. Има много други възрастни също. Знам рисковете, знам безнадежността.

Обаче какво да направя като късно срещнах любовта на живота си, това толкова красиво изживяване и нито за миг не съжалявам за пътя по който вървя.

И в лекарските среди има един много хубав израз, относно бездушевността на някой лекар, или ограничаването на правото да живее /имам предвид в реанимация - защо да  хабим лекарства и енергия за този или онзи, той и без това ще умре/, или както в случая, ограничаването на правото на някай да ползва нещо /защо да му даваме шанс - той и без това няма да успее/ - "А АКО ТОЗИ НЯКОЙ Е МАЙКА ТИ /ИЛИ ДЕТЕТО ТИ/ ТИ КАКВО БИ НАПРАВИЛ, ТАКА ЛИ ЩЕ МИСЛИШ?"

Много има да мисли Стаменов още, надявам се да се научи защото може би е добър специалист, но в едно съм убедена - рано или късно ще получи урок за тази си позиция.

И днес ще направи това ограничение, утре друго.

А още по несправедливо е да отнемат шанса на вече неуспелите миналата година.
Защото колкото повече вървиш по стълбицата нагоре, толкова повече боли всеки неуспех, толкова повече се чувстваш убита, унищожена, безнадеждна, празна.

P.S.
1. Аз нямаше да кандидатствам по ред причини, които не искам да разисквам, така че не се чувствам лично ощетена, но съм много възмутена от ограниченията.
2. Зайо, от сърце искам да успееш, не е лично.
*

    minim

Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #2 -: Януари 31, 2006, 21:13:19 pm »
незнам дали тук е мястото, но ме интеруват две неща..
1. Каква е бройката на двойки, които ще бъдат подпомогнати от касата?
2. По какъв критерии все пак става подборът? Защото съгласете, че кандидатстващи към НЗОК са много, а бройката миналата година беше само 1000.
Дали ще бъдем едни от тях или не?
Какво се случва, когато си подготвиш всички докумнти, изхабиш толкова нерви ...и в един момент се оказва, че не си одобрен, защото...........
Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #3 -: Януари 31, 2006, 22:08:33 pm »
Лали, Лали, стига вече, моля те!
Д-р Стаменов не е измислил ограничението за възрастта! Не е той този, когото трябва да мразим групово. За съжаление, обаче, той е този, който пръв го е оповестил. Носителят на лошите вести не бива да бъде разпъван на кръст. На теб ти се е сторило с лош тон - е, ти не го познаваш и не можеш да знаеш какъв му е тона. Аз го познавам, виждала съм го много пъти, слушала съм го да говори с плам за някой случай, който не му дава мира и той търси и търси решение, само и само да помогне на двойката.

Лали, кое ти дава основание да решаваш кой е инициатор на каквото и да било? Все едно да решиш, че аз съм инициатор на Закона за здравето и Наредбата за тютюнопушене по изключение в закритите обществени места и закритите работни помещения, само защото осъществявам контрола по спазването им???

Моля те, спри се. Взела си на мушка не този, който е наистина виновен. От друго място е излязло това предложение и друг е този, който го е наложил.

(В скоби: две неща не бих променила в живота си и никога, дори и за секунда, не съм съжалявала за избора си - съпруга си и  акушер-гинеколога си. Нищо на света не би ме накарало да сменя позицията си!)
Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #4 -: Януари 31, 2006, 22:11:49 pm »
Цитат на: minim
незнам дали тук е мястото, но ме интеруват две неща..
1. Каква е бройката на двойки, които ще бъдат подпомогнати от касата?
2. По какъв критерии все пак става подборът? Защото съгласете, че кандидатстващи към НЗОК са много, а бройката миналата година беше само 1000.
Дали ще бъдем едни от тях или не?
Какво се случва, когато си подготвиш всички докумнти, изхабиш толкова нерви ...и в един момент се оказва, че не си одобрен, защото...........

Мимин, вероятно бройката ще бъде 1500, но това ще го решат някъде към април-май. Приемат документи от утре, сигурно ще приемат на 500-600 жени и ще спрат, а останалите - когато вземат окончателното решение за бройката. Одобряват се само документи на жени, които отговарят на изискванията - има ги в Програмата. Моят съвет е да си подготвиш документите и в най-скоро време да ги подадеш (на мен ми остава само да направя хормоналните изследвания, за които чакам М. тия дни и ще си подам документите).

Много, много късмет ти пожелавам!
*

    borovinka

  • *
  • 1118
  • таЙалеЩ на кълГо...
Re: Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #5 -: Януари 31, 2006, 22:12:52 pm »
Еми много хубаво значи! Аз сигурно най-малко имам право да протестирам, щото миналата година "използвах" Здравната Каса. Но цели 3 пъти преди НЕ СЪМ. През тази година навършвам 39 и тя к'ва стана - догодина касата може и да ръчи да ми отпусне пак помощ, ама аз вече много удобно ще съм на 40 и съответно АУТ! Напук ще подам документи :evil:
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #6 -: Февруари 01, 2006, 08:29:56 am »
Позицията на Стаменов беше много преди създаването на новата програма и беше негова лична позиция, която явно е успешно е защитил като консултант=създател на програмата.
Никой не  карам да си сменя гинеголога. Халал да е на всеки.
Днес това, утре друго.
Неговата позиция е САМО ПЕРСПЕКТИВНИ!!!
Боровинка не става, цели четири пъти не е успяла.
Защо да се харчат пари за нея, явно шансове няма.


P.S. Боровинка, този път ще успееш, ситурна съм, напук на всичко.
Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #7 -: Февруари 01, 2006, 08:35:37 am »
Това, Лали, е позицията на някой друг, не на моя доктор. Ти знаеш ли какво значи истински безперспективен случай, с който само Стаменов се наема да помогне??? Не си срещала пациентки, разочаровани от Владимиров, щеревите и т.н.? Е, мога да ти кажа, че е пълно с такива.

Безперспективните ги "отрязват" в други клиники. За справка - ТУК, мнението на iccvesi, например.
*

    Хера

  • ****
  • 908
  • романтично люлякова
Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #8 -: Февруари 01, 2006, 08:41:51 am »
Извинете момичета..джам не пита ли друго :roll:  да се измисли вариант по който да се реагира. Мисля, че идеята не беше да убием д-р Стаменов. Изкривяваме пак темата....съжалявам..наистина ми дойде много...вярно, че в спора се ражда истината но мисля, че тръгнахте погрешно.
Моята зимна приказка - 21.09.2006
Пролетната приказка  - 21.04.2011
*

    Lali

  • *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #9 -: Февруари 01, 2006, 08:55:49 am »
Ами варианта да се реагира е и този.
Да се покаже нашето мнение и на създателите на програмата.
Обаче създателят рекламира на нашия сайт.
Зависими сме.
Така че всички мои приказки бяха просто да светнат някои лампички, да не си заравяме главите в пясъка, да обърна внимание откъде идва всичко.
Предварително знам, че нищо няма да стане.
Не мразя Стаменов, но не го и уважавам и затова съм свободна.
Нямаше да кандидатствам за програмата, така че това също ме прави свободна.
Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #10 -: Февруари 01, 2006, 09:11:15 am »
Лали, "създателите" няма и да прочетат. Тези, които наистина са отговорни за това ограничение - точно те няма да прочетат.

А Стаменов ще прочете. И ще го заболи, че го обвиняваш за неща, за които не е виновен. Не смятам, че е редно да се наранява човек, който прави нещо за хората. И го прави с обич и от сърце  :cry:
*
Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #11 -: Февруари 01, 2006, 10:01:38 am »
Няма смисъл да се продължава този спор, според мен.
Вече сме решили, ще се пише писмо, което ще се изпрати до НЗОК, МЗ, до Здравната комисия в Парламента, до медиите и до всички други, за които се сетим.
Аз лично съм изморена, отчаяна и съм на път да се предам, за съжаление :( Защото мразя, когато не ме забелязват, мразя когато се подиграват с труда ми... Аз също бях решила, че няма да кандидатствам тази година, още преди да разбера за негласното споразумение. Не, защото имам излишни пари и се чудя какво да ги правя, та защо да не си платя и лекартсвата, а защото това е подигравка с всички нас, аз се чувствам обидена, защото съм редовен данъкоплатец, а какво съм получила за това до сега-нищо. Ок, така да бъде, поне ще се чувствам свободна и горда, независеща от някакви корумпирани господа, които на мой гръб да си правят статистиката (която и не правят де, но това е тема на друг разговор).
Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #12 -: Февруари 01, 2006, 11:02:46 am »
Офф: Стефи, я да се стягаш бе Миличка, чета тук и на други места и ... Всичко ще се нареди, с касата, без касата .... ще видим кое как, но ще успеем, като сме се захванали здраво с въпроса!
Презареждай бързо батериите!  :balk_21:
Благодаря ти, Бени!







*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #13 -: Февруари 01, 2006, 11:22:08 am »
Цитат на: minim
незнам дали тук е мястото, но ме интеруват две неща..
1. Каква е бройката на двойки, които ще бъдат подпомогнати от касата?
2. По какъв критерии все пак става подборът? Защото съгласете, че кандидатстващи към НЗОК са много, а бройката миналата година беше само 1000.
Дали ще бъдем едни от тях или не?
Какво се случва, когато си подготвиш всички докумнти, изхабиш толкова нерви ...и в един момент се оказва, че не си одобрен, защото...........


minim, въпросите ти бият право в целта и точно поради това трябва да протестираме официално според мен, като сдружение - защото няма никаква гласност за тези неща!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    minim

Проблеми с програмата на НЗОК за 2006 г.
« Отговор #14 -: Февруари 01, 2006, 18:08:09 pm »
Цитат на: jam
Цитат на: minim
незнам дали тук е мястото, но ме интеруват две неща..
1. Каква е бройката на двойки, които ще бъдат подпомогнати от касата?
2. По какъв критерии все пак става подборът? Защото съгласете, че кандидатстващи към НЗОК са много, а бройката миналата година беше само 1000.
Дали ще бъдем едни от тях или не?
Какво се случва, когато си подготвиш всички докумнти, изхабиш толкова нерви ...и в един момент се оказва, че не си одобрен, защото...........


minim, въпросите ти бият право в целта и точно поради това трябва да протестираме официално според мен, като сдружение - защото няма никаква гласност за тези неща!



и пред кого точно трябва да се протестира?
на кого да задам тези въпроси?