0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Овулация?
« -: Януари 06, 2007, 11:11:00 am »
Имам един въпрос, момичета. Вчера бях на преглед с вагинален ехограф (мисля, че така се нарича). Видя се "свободна течност в дъгласовото пространство". Интересува ме това може ли да се приеме като доказателство за овулация или може и да има и други причини за появата на такава течност? Гинеколожката не ми спомена че я вижда. Прочетох го в гинекологичния статус, който беше написала за мен след прегледа. Според нея задържам фоликули. И овулация ако има, се случва рядко. Предварително благодаря на тези, които ще отговорят.  :hello:

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
Re: Овулация?
« Отговор #1 -: Януари 06, 2007, 11:18:43 am »
Тези жиравчета са много хубави, но ги намали малко, че заемат цяла страница и трябва да се скролира за да се чете.
Наличието на течност предполага овулация. Може да е имало два фоликула, щом има задържан.
*
« Отговор #2 -: Януари 06, 2007, 11:23:26 am »
И според мен трябва да е имало. Не пише ли вътре, че се вижда жълто тяло? На мен са ми хващали хем течността, хем жълто тяло, което е в началото си (по накъдрените краища се разбирало).
Alexandra
« Отговор #3 -: Януари 06, 2007, 11:30:35 am »
Пише само "свободна течност". Но се надявам това да е показател, че все пак е имало овулация. Благодаря и на двете за отговорите.  :)

« Последна редакция: Януари 06, 2007, 11:33:58 am от sunny »

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #4 -: Януари 06, 2007, 11:37:42 am »
Това къдравото не е жълтото тяло все още, а разкъсания фоликул. :lol:
*
« Отговор #5 -: Януари 06, 2007, 11:54:34 am »
Това къдравото не е жълтото тяло все още, а разкъсания фоликул. :lol:

Е, Лали, ама лекарката така каза "ето свободната течност, ето корпус литиум в началото съвсем, виждаш ли тази форма"...Така ми каза. То в крайна сметка нали е едно и също-спуканият фоликул се превръща в жълто тяло?
« Последна редакция: Януари 06, 2007, 12:12:44 pm от Marie »
Alexandra
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #6 -: Януари 06, 2007, 11:59:20 am »
корпус литиум в начална форма - това означава жълто тяло в начален етап, тоест - говорите за едно и също.

наличието на свободна течност в Дъгласовата кухина предполага наличие на овулация, но все пак не може да бъде 100% доказателство.

ако преди това сте видели зрял фоликул, а сега го няма и има течност - честито, овулирала си :)
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #7 -: Януари 06, 2007, 12:29:44 pm »
След пукване на фоликула, кухината му се изпълва с кръв от разкъсаните съдове и отворът зараства.

Развитието на жълтото тяло протича в 4 етапа /при цикъл 28 дни/:

Първи етап - /14-15 ден от цикъла/- епителът се разраства и изпълва кухината на бившия фоликул, от който се е отделила яйцеклетката. Заедно с това от съдовете на  обвивката на фоликула, растат разклонения, които се врастват между клетките.

Втори етап - /16-17 ден от цикъла/ - Фоликулярните клетки  нарастват по брой и по обем. В тях  се отлага лутеин - вещество с жълт цвят.

Трети етап - на разцвет /18-25 ден от цикъла/ - функционира като жлеза с вътрешна секреция - отделя естрогени и прогестерон. Те се отделят от лутеиновите клетки. Ако има оплождане - жълтото тяло се запазва до 3 л.м 

Четвърти етап - обратно развитие. Лутеинът се извлича от жлезистите клетки и те постепенно атрофират. Кръвните капиляри дегенерират и разраства съединителна тъкан, която образува ръбец - корпус албиканс, която се запазва няколко месеца.

Корпус лутеум започва да функционира 3-5 дена след овулацията.
« Последна редакция: Януари 06, 2007, 12:31:42 pm от Lali »
« Отговор #8 -: Януари 06, 2007, 15:01:40 pm »
корпус литиум в начална форма - това означава жълто тяло в начален етап, тоест - говорите за едно и също.

наличието на свободна течност в Дъгласовата кухина предполага наличие на овулация, но все пак не може да бъде 100% доказателство.

ако преди това сте видели зрял фоликул, а сега го няма и има течност - честито, овулирала си :)
Аз просто отидох на преглед и то във време, когато можех да запазя час. Затова не знам дали е имало зрял фоликул.  :(  Силно се надявам обаче да е имало. Цикълът ми е 24-26 дневен и овулацията ми е някъде в 10-12 ден. Така че, може би вече се е бил пукнал...  :?

П.П. : Lali, точно тази иформация, която си дала щях да търся. Благодаря.  :balk_103:
« Последна редакция: Януари 06, 2007, 15:04:11 pm от sunny »

*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #9 -: Януари 06, 2007, 20:38:46 pm »
sunny най-вероятном течноста е от спукан фоликул :D
БТ мериш ли???
« Отговор #10 -: Януари 06, 2007, 20:53:00 pm »
И аз да се включа с въпрос... :)
Течността в Дъгласовото пространство може ли да се сбърка с нещо друго?
Питам защотото на 13 ден от МЦ(03.01)ходих на УЗ и док каза, че има такава течност но не е имало още Ову - имало по един доминантен фоликул на левия-8мм и на десния яйчник-10мм.Как тогава я видя тая течност, а нямало признаци да е имало Ову. 8O?
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

« Отговор #11 -: Януари 07, 2007, 11:12:19 am »
sunny най-вероятном течноста е от спукан фоликул :D
БТ мериш ли???
Меря БТ от скоро. Но не разбирам много от графиката.  :oops:

И аз да се включа с въпрос... :)
Течността в Дъгласовото пространство може ли да се сбърка с нещо друго?
Питам защотото на 13 ден от МЦ(03.01)ходих на УЗ и док каза, че има такава течност но не е имало още Ову - имало по един доминантен фоликул на левия-8мм и на десния яйчник-10мм.Как тогава я видя тая течност, а нямало признаци да е имало Ову. 8O?

И аз се питам дали може течността да е от друго и ако да от какво? :?
« Последна редакция: Януари 07, 2007, 11:15:20 am от sunny »

*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #12 -: Януари 07, 2007, 11:21:59 am »
sunnyпродължавай да мериш БТ,след няколко дена ще видим дали има двуфазност.
« Отговор #13 -: Януари 07, 2007, 11:27:45 am »
sunnyпродължавай да мериш БТ,след няколко дена ще видим дали има двуфазност.
Ще продължа. Благодаря за вниманието към мен.  :bighug: