0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Момичета, чували ли сте за подобен случай? Аз от всичко изчетено в "Зачатие", а и не само, съм останала с впечатление, че при поликистозни яйчници съотношението ЛХ:ФСХ е поне 1.5:1
 :dontknow: А на мен вече n-ти на брой лекар ми поставя тази диагноза (този път цял професор, завеждала е клиника по едокринилогия в Пловдив до преди няколко години!).
А ето какво показват хормоналните изследвания на 3-и ден:
ЛХ - 5.10 (1.6 - 9.3)
ФСХ 7.12 (2.4 - 9.3)
Естрадиол 72 (30 - 120)
Пролактин - 10.3 (2.5 - 14.6)
Т.е. с яйчниците привидно всичко е наред, затова изследваме 2 хормона на надбъбречната:
ДХЕА-С 0.83 (за жени от 0.8 до 3.90)
17ОН прогестерон - 0.97 (0.10 - 0.80) - ето ти проблема, с тези стойности можело да се обясни и повишено окосмяване, и нередовен цикъл! Ноооо, за да изключим все пак първоначално поставената диагноза, се гледаме и на ехограф, където се виждат доста уголемени яйчници:
десен: 8.5/3.6
ляв:7.3/3.3
Как е възможно такова противоречие между хормоните и реалното състояние - не мога да си обясня :dontknow: Надявам се да ми помогнете да си отговоря на този въпрос :D. А също моля да коментирате и назначеното ми лечение:
Диане 35, Андрокур и Дехидрокортизон в продължение на цели 2 години без прекъсване!!! Облещих се яко, но професорката каза или да ги пия 2 г., или въобще да не ги почвам, ако й нямам доверие!
Вие какво мислите?

*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Re: Възможно ли е ФСХ да е повече от ЛХ, а да има СПКЯ?
« Отговор #1 -: Декември 14, 2006, 14:46:24 pm »
Saliina Съжалявам.
Това, което аз съм чела е, че може да има СПКЯ и хормоните да са в норма.
Има проблем и това се вижда от уголемените яйчници.
Освен това  17 ОН прогестерон е висок, а когато е  висок има проблем с надбъбречните жлези /при хиперандрогения е висок/.
Има връзка с 17 ОН прогестерон-а и кортизола, затова може би ти е изписала Дехидрокортизон.
Немога да коментирам назначеното ти лечение /това го правят лекарите/.
Защо не се консултираш с друг специалист?

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

Salina

« Отговор #2 -: Декември 15, 2006, 07:38:10 am »
Благодаря много за отговора, Денис!
За първи път чувам, че е възможно хормоните да са в норма и да има СПКЯ, но в медицината има доста странни случаи все пак.
А за лечението питах, защото ми се стори доста дълъг периода. Аз и преди съм била лекувана с Диане, но тогава не целях забременяване, а сега вече много искам да си имам бебе и не ми се отлага  :cry:
Ще се кослултирам и с друг специалист...
« Отговор #3 -: Декември 16, 2006, 22:02:46 pm »
Салиина, и при мен съотношението Лх/Фсх не е характерно за СПКЯ, но ми поставиха такава диагноза на базата на изследванията на хормоните на надбъбречната жлеза - имам 2 хормона на горна граница. А при мен яйчниците са с нормални размери и структура, нямам и кисти. Но си имам всякакви други симптоми и най-вече нередовен цикъл. СПКЯ е комплексно заболяване, което се изразява най-вече в хормонален дисбаланс. Защо не се консултираш със специалист по стерилитет щом целиш забременяване?
На мен ендокринологът ми изписа минимална доза Сиофор и Преднизолон, но ще пия само второто по време на стимулация за ИКСИ, което се налага заради мъжки фактор.
« Последна редакция: Декември 16, 2006, 22:05:53 pm от Жабче »
  09.11.2007
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #4 -: Декември 16, 2006, 22:08:47 pm »
Жабче кои хормони не ти бяха наред????Кои хормони ти изследваха за надбъбречна жлеза??
« Отговор #5 -: Декември 16, 2006, 22:13:25 pm »
DHEA-S                             10.80 umol/l   20-34г (2.68-11.0)

17-алфа-OH-прогестерон      0.802ng/ml   Ж:фол.:0.1-0.8;лут.:0.6-2.3

Cortizol                             314.77nmol/l          15-17h : 85.3-459.6

Първите два са на горна граница.
  09.11.2007
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #6 -: Декември 16, 2006, 22:17:30 pm »
Ендокринолог ли ти ги назначи???
« Отговор #7 -: Декември 16, 2006, 22:19:38 pm »
Да, ендокринолог. После се посъветвах и с д-р Стаменов. Той отхвърли Сиофора, но за Преднизолона е съгласен.
  09.11.2007
« Отговор #8 -: Декември 18, 2006, 08:59:45 am »
Жабче, и при мен проблемите идват от надбъбречната, но пък и яйчниците са много уголемени  8O. За първи път от 5-6 г. ходене по лекари се виждат такива големи размери, преди все ми казваха "леко изразена поликистоза". Затова ми изписаха "Диане" и "Андрокур".
Момичета, моля който е пил тази комбинация да сподели как се е чувствал, тъй като не можах да намеря много отзиви за нея!