0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте момичета,
моля ви за съвети, макара че проблемите, пред които съм изправена са няколко. За да не заемама няколко теми, ще опиша всико навднъж. Нека започна с това, че винаги съм имала нередовна менструация- на 40/50 дни. Последния месец ходих на фоликулометрия и според док, няма ову. Затова ми предписа клостилбегит - от 5 до 10 ден по 1. Тъй като съм кара хламидия, не съм сигурна дали тръбите ми са проходими. Опитваме за бебе от скоро, затова още не съм правила лапаро и други по-сериозни изследванияи. Само ПКК, хормони, урина, микробилология, мерене на БТ. Не знам дали да започна с клостилбегита, тъй като не се знае дали имам сраствания, отдруга страна се чудя да чакам ли за лапаро или да не отлагам, след прекараната преди 2 г. инфекция. Другото нещо за което не знам какво да правя е дали да си пусна отново хормоните, тъй като предния месец ЛХ беше 18.25 (1.9-12.5) и ФСХ беше 8.17 (2.5-10.2). И само тези двата ли или + Е2? Също така исках да пусна Инхибин Б, който се изследва само в Бодимед, но там ми отговориха, че следващата им пратка за Германия е в понеделник. След като изследването се прави на 3 ден, как да постъпяте тези, чиито 3 ден не съвпада с въпросния понеделник? Предварително благодаря!
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
Re: Има ли смисъл да изследвам отново хормоните
« Отговор #1 -: Декември 01, 2006, 12:24:50 pm »
Здравей, Аничка. 1. В никакъв случай не започвай клостилбегит без да е проверена проходимостта на тръбите, още повече че си имала хламидийна инфекция. И бягай от доктор, който въобще ти го предлага - явно не е специалист по стерилитета. Не е нужно да правиш лапаро - може и цветна снимка. 2. Това кога ти се пада 3-ти ден няма значение, защото пробите се замразяват, ако не се изследват веднага (поне в Плевен така процедират). До колкото разбирам, ти си от София - инхибин В май правят и в някои от АРТ клиниките там, но дано се влкючат други момичета и кажат. Друг вариант е да пратиш чрез куриер серум в Плевен на доц. Конова - тя е признат специалист в тази област. 3. Ако наистина си в София и сте опитвали повече от 1 година, въобще не си губи времето с обикновени гинеколози, а отивай в специализирана клника - поне в София имате голям избор. В тази клиника ще ти кажат какви изследвания може да са ти необходими. 4. Задължително преди всичко направете спермограма - нито боли, нито отнема кой знае колко време, нито е чак толкова скъпо.
Малко дълго стана, за което се извинявам. Но просто като чета бележката ти и все едно виждам себе си преди около 1година, докато още се занимавах с обикновени гинеколози.
Желая ти успех в бебеправенето по-скоро и дано поне малко съм била полезна :)

*
« Отговор #2 -: Декември 01, 2006, 12:25:36 pm »
Аз мисля, че първо трябва да направиш ДНК тест за хламидия и да видиш дали си я преборила. Това, че преди 2 години си я имала, не значи, че я имаш още, още повече че си се лекувала. Има много момичета, които се лекуват от хламидия и забременяват нормално.

Лекарят само един цикъл ли направи фоликулометрия? Един цикъл не показва нищо. Необходими са поне 3. Можеш да си помогнеш сама като мериш БТ. След 3-4 месеца ще имаш черно на бяло дали по БТ метод имаш овулация или не. Освен това можеш да правиш тестове за овулация в домашни условия. Но един цикъл не е показателен и доказателвство.

С Клостила внимавай много. Той не е така безобиден както мнгоо хора мислят. Не можеш да го приемаш до безкрай. Имаме статия тук за негативните последици, прочети я.

В България обикновено се прави тест за проходимост на тръбите преди да се предпише Клостил. Твоят лекар защо го е отказал?

За хормоните-прави се ЛХ, ФСХ, Естрадиол, Пролактин, Тестостерон на 1-3 ден от началото на кървене. Прогестерон се прави 7 дни след предполагаема или доказана овулация. Хормоните са чувститвелни. Един месец може да е така, друг-друго. Няма лошо да се повторят, особено, ако резултатите не са ти харесали предишния път.

Лапароскопията все пак е инвазия. Тя се прави, когато всички други изследвания и наблюдения са изчерпани.

Приемай фолиева киселина.

И накрая, искам да ти кажа да не се притесняваш толкова много и да не си мислиш, че задължително имаш проблеми. Човек с идеалено здраве няма. Щом като от скоро опитвате, напълно е очаквано да си збаременееш нормално. Хубаво е, че си отговорна и искаш да си здрава, но мисли и за психическия натиск, който сама си оказваш, мислейки непрекъснато за причини, поради които не става.

Стискаме ти палци бързо да забременееш и да си имаш едно здраво и хубаво бебче.

ПП. Уф, да! Бебе 2006 ме подсети! СПЕРМОГРАМА! ДА!
« Последна редакция: Декември 01, 2006, 12:27:11 pm от Marie »
Alexandra
*
« Отговор #3 -: Декември 01, 2006, 15:41:37 pm »
Благодаря ви за отговорите! В стремежа си да съм по-кратка, явно съм пропуснала някои неща.
1. ДНК тест за хламидията съм правила, отицателен е, но аз вече се страхувам да се радвам на положитителнтие резултати.
2. спермограма ще правим, но първо да унищожа кандидозата, която ми се появи при микробиологията след лечение на цистит.
3. За ову - само 1 месец е следена на узи, тестове съм правила, уж имах ову, но според узи и БТ такова не е настъпило.
4. веднъж да ми дойде и ще си пусна хормони, ето чакам си вече 42-и ден, ама нищо! :(
5.Фолиева киселина приемам
6.Лапарото ме интересува, защото от всичко прочетено ми стана ясно, че чрез него ще се отсранят и други проблеми, ако евентуало има такива, докато при цветната снимка не е така.

И в крайна сметка, както писах-след като не правим опити за бебе от дулго, да изчакам ли за цветна снимка или да не отлагам?
« Отговор #4 -: Декември 01, 2006, 17:15:11 pm »
Ами от колко време каза,че правиш опити? На колко години сте? непрекъснато ли сте заедно?(да не се случва да отсъства някой от вас за повече от дома).
Аз почти не съм правила опити, но съм над 30 години и сме разделени за по 6 месеца в годината. Имах и възпалени яйчници и затова се замислям за цветна снимка.
Но според мен изчакай някой и друг месец, но без да се тормозиш психически има ли ти нещо или не, просто се отдай на любов. Защото и при здрави двойки(е то няма абсолютно здрави хора) бебето не става веднага.
*
« Отговор #5 -: Декември 04, 2006, 12:52:20 pm »
С опитите сме от скоро, аз съм на 28, той на 31. Предвид вероятността тръбите ми да са увредени от хламидията която съм карала преди 3 години, страхът е голям :( Знам, че трябва да съм психически спокойна, от няколко седмици работя по това, но не ми се иска да чакам за да разбера има ли ми нещо, след като мога по-навреме да започна с лечнието, ако не дай си Боже се налага такова.
« Отговор #6 -: Декември 04, 2006, 15:09:28 pm »
Незнам и аз как да те посъветвам. Аз съм в подобна ситуация, чудя се дали да направя цветна или не. Но дефакто аз,а и ти почти не сме правили опити. Отпусни се сега за празниците и не мисли за тези неща. Остави ги за след Нова година. И ще видиш, че хоп чудото станало. Опитай се да игнирираш психологически фактор.
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #7 -: Декември 04, 2006, 20:36:44 pm »
Момичета,пробвайте няколко месеца ,ако недай боже няма резултат направете цветна снимка!Успех и дано скоро да се похвалите!!!!
Спокойствието е също много важен фактор! :D
*
« Отговор #8 -: Декември 05, 2006, 10:14:36 am »
Stelliana, мила,
а какво правиш то по въпроса? То за спокойствието е ясно, но като съм заобиколена от бъдещи майки, които само за това ми говорят е малко трудно да не се напрягам. Затова съм решила да действам, едно по едно да отмятам изследванията,за да стесня кръга на евентуалните пречки за бременност. Знам, че може би прибързвам с нетърпението си, но съм съвсем близо до 30-те, така че не ми се чака да мина границата от 1 година опити на 6 месеца и тогава лечение. Ти при какъв специалист ходиш (по стерлитет или все още не)? Успех!