И най-вече на основния: ЗАЩО НЕ БЯХМЕ ИНФОРМИРАНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО, ЧЕ ЯЙЦЕКЛЕТКИТЕ ОТ ЕДНА ДАРИТЕЛКА СЕ РАЗДЕЛЯТ МЕЖДУ 2 ИЛИ 3 СЕМЕЙСТВА?
Невъзможно е практически в последния момент да прибавим и 3 семейство. Поради това, че всички приемателки започват стимулацията си преди дарителката, планирането става поне 3 месеца предварително и протокола за стимулация на ендометриума не може да бъде съкратен.
При първия ви опит сте били с една дарителка. Независимо от настоящите условия, са ви предоставени всички аспирирани яйцеклетки.
Предполагам, че след този опит не сте коментирали с координатора ни отново условията за донорството и сте останали с това впечатление, че едно семейство е с една дарителка. Постарахме се да се свържем с пациентите от Б-я, които са правили и тези, които им предстои да правят тази процедура. Всички знаеха за това, че са били или ще бъдат с още едно семейство.
Разбира се имаме и тази практика, едно семейство да е с една дарителка, но цената е доста по–висока, непосилна за повечето семейства с побовен проблем. Но по този начин не се удвоява успеваемоста с дарителска яйцеклетка – остава 48%. Вярвам, че ме разбирате, ако сте се обърнали към клиниките, към които ви насочих.
20 годишната ми практика показва, че една дарителка дава реален шанс на две семейства. Броят на яйцеклетките не доказва развитието и качеството на ЕМБРИОНА.
Защо не споменавате факта, че при първия ни опит /както сам обяснихте по време на последната ни среща/ другото планирано семейство се е отказало от трансфер СЛУЧАЙНО и поради тази причина сме имали късмет да разполагаме с повече яйцеклетки, което и доведе до първоначално положителен тест? Това само потвърждава, че ако всички аспирирани яйцеклетки бъдат насочени към едно семейство, това значително увеличава шансовете за успех. Друго важно нещо – разбира се, че бях изследвала НК клетки преди първия опит – те бяха 12”%, т.е. в норма.
За първия ви опит са 12 яйцеклетки. За втория ви опит са 9. Не смятам, че отделените аспирирани яйцеклетки за Вас като брой са малко.
При настъпилите тогава усложнения коментарът на Албена беше, че Якентро не препоръчва абразио в такива случаи и е наше решението как да процедираме. Кървенето продължи не 2, а 3 месеца.
Обърнахте се към нас след 2 месечно кървене и многобройни направени прегледи. Категорично бяхте отказали на колегите от Б-я абразио, поради тежкото въстановяване след тази манипулация /Ваше лично мнение/. След назначеното от мен изледване на ЧХГ не намерих за нужно да се прави.
От самото начало, когато УЗИ доказва, че ендометриумът е тънък и ЧХГ е ниско, не е необходимо абразио. Поради това, че матката самостоятелно ще се изчисти при идването на менструацията.
При втория опит трансфер беше направен при ендометриум 10 мм. Както сам казвате, имало е 9 аспирирани яйцеклетки. Между колко семейства бяха разделени те? На нас впоследствие ни казахте, че семействата са били две. Това на практика означава два пъти по-малко шансове за нас. Защо не коментирате този факт?
При втория опит броят на отделените за Вас яйцеклетки е 9. Смятам, че не ме обвинявате за неточното измерване на ендометриума Ви в България, тъй като Вие сами избрахте личния си лекар. Вашата дарителка за която бяхте подготвени се предостави само на едно семейство. Също Ви бе съобщено, че след 3 дни ще бъдете с друга дарителка при създадената ситуация - ендометриум. Както споменах по-горе при липса на яйцеклетки от страна на дарителката едното от семейството се спира. Всяка дарителка е планирана за 2 получателки.
Световната практика сочи, че трансфер на фаза 4А е с най-малка успеваемост и в повечето световни клиники не се препоръчва. Тогава вие ни убедихте, че трансфер на фаза 4А е съвсем в реда на нещата. И ние ви се доверихме, защото разчитахме на ПРОФЕСИОНАЛИЗМА ВИ!
Уважавам пациентките, които се информират.
Дългогодишната ми практика сочи, че не броя на клетките са водещ фактор за имплантацията на ембрионите. ПРОФЕСИОНАЛНО ВИ ОТГОВАРАМ - процентът на успеваемост на 4 и 8 клетъчни ембриона е eднакъв.
Сега дори си спомням, че преди време Албена с присмех разказваше за българско семейство, което се е съгласило да прави опит с донорски яйцеклетки в Б-я, като взима само половината от аспирираните яйцеклетки и се съгласява на трансфер на 2-3 некачествени ембриона. Това било толкова непрофесионално! И ние бяхме абсолютно убедени, че при вас е невъзможно да се случи подобно нещо!
Не съм се присмивала на българските семейства.
Да, правя този коментар, че момиче, на което му предстои IVF или ICSI, не е редно да дарява яйцеклетки. Донорски програми в Б-я няма. Както и този въпрос не е уреден законово.
Албена
Дойдохме на нарочна консултация в Солун през февруари, за да ни обясните какво се случва. Излишно е да казвам колко притеснени бяхме! Предстоеше ни трети и може би последен опит!
И на тази среща вие спокойно обяснихте, че всъщност винаги разделяте яйцеклетките между 2 или 3 семейства, защото имате много кандидати! Просто обяснение! И проста сметка: три семейства = троен приход за клиниката.
По случайност бяхме установили, че сте ни заблуждавали до момента и на тази среща вие нямаше как да го отречете!
Вярвахме твърде много в коректността и професионализма ви и сме изключително разочаровани от случилото се! Защото ние заплащахме без всякакви уговорки 100% от стойността на процедурите, а получавахме силно намалени шансове за успех - изцяло по ваше решение и без да искате съгласието ни.
Искахте да наложите вашите условия. Не приемам пациент, прочел 10 статии в интернет, да ме манипулира с условията си. Да работя по тяхно усмотрение и да поставя под съмнение коректността и професионализма ми.
Една дарителка само за вас ... В клиниката има изградени условия, които са еднакви за всички пациентки. За една дарителка са винаги две семейства от различни националности. Не съм правил компромиси за това. Некоректно е към всички останали пациенти.
Бластоцситен трансфер или по-точно трансфер по Ваше желание. Разбира се трансфер се прави в най-падходящия момент, взимайки в предвид основните фактори и винаги воден от ЗНАНИЯТА ми. Всяко едно семейство се разглежда индивидуално.
Неприемливо е да назначавам допълнителна имуноглобулинова терапия при положение, че няма данни за такава.
Практиката ми доказва, че броя на аспирираните яйцеклетки не е фактор за брой, качество и развитие на ЕМБРИОНА.
Желаехте да Ви гарантираме и 100% успех. Желанието ми е ВСИЧКИ мои пациенти да успеят. Работя от 12 до 18 часа на ден за максималния им успех. Но 100% успех не мога да дам на нито едно семейство. Това ваше желание е извън реалноста.
Защо след като Ви се отказа трети опит започнахте да пишете? Като причината за отказа е, че дарителката не пожела да се стимулира поради лични причини.
И тогава ли не знаехте, че сте с други семейства? Аз лично ви информирах.
Да, ситуацията е такава – ние заплащаме абсолютно всичко: лекарства, следене, изследвания и пункция + допълнително заплащане за донора /естествено, жените, които се съгласяват да се подложат на процедурата, не го правят безвъзмездно/.
Общата сума включва и хонорар за клиниката.
И наистина, сметката е такава – ние плащаме за всичко и разчитаме че /грубо казано!/ получаваме всичко, а всъщност се оказва, че поне още едно семейство е включено в схемата.
Искам да Ви напомня, че сте платили и при двата си опита, процедурата ICSI с донорска яйцеклетка за две семейства.
Всичко, което си мислите, че е платено от Вас, всъщност БЕ задължение на клиниката:
1. Намиране на дарителка с подходяща възраст.
2. Лекарствените средства, които се предоставят от клиниката.
3. Изследвания - генетични имунологични и други.
4. Периодичните изследвания.
5. УЗИ прегледи и хормонаните иследвания по време на стимулацията.
6. Какво следяхте, освен ендометриума си!
Искам да ви обърна внимание занапред да пишете само верни неща.
Носите отговорност за написаното!
Искрено съжалявам, че сте останали недоволна от работата ни. От многобройните Български семейства, който посещават клиника ЯКЕНТРО, Вие сте от малкото изключения.
Пожелаваме Ви да намерите най-добрата клиника, която да изпълни желанията Ви и стигнете до крайния успех!
С Уважение,
Проф. Прапас