И аз съм с две ръце за осиновяването и докато изчитах темата, на моменти имах чувството, че аз съм писала постингите на Фуси:). Защо ли чак сега съм я видяла! Фуси, поздравявам те за това толкова благородно ваше решение и ти желая скоро да си имате едно мъниче вкъщи. Напълно те разбирам, когато пишеш, защо в крайна сметка сте се решили на тази стъпка. Защо трябва да изживяваме всички тези мъки, моменти на отчаяние, разочарованието всеки месец, здравословните последствия от хормоналните стимулации при АРТ само и само да имаме собствено дете, обезателно носител на нашите (съпруга и съпругата гени)!!!Толкова жалко ми се струва. Понякога се питам защо си причиняваме това. А това, което ми изглежда най-трагичният момент от цялата тази одисея в борбата със стерилитета, че в един момент, след години на терзания, неудовлетвореност, отчаяние и нови надежди, се оказва, че половината ни живот е изминал и ние да - ставаме, евентуално, родители, но с цената на какво и на каква възраст и колко години сме прекарали в такава тежка борба, дори се питам дали победата - раждането на собствено дете - е толкова сладка? Нали желанието да си майка, веднъж появило се, се засилва все повече, превръща се при хора с нашите репродуктивни проблеми дори във фикс идея, защо да не се порадваш на това прекрасно чувство - осиновявайки детенце, едно безкрайно красиво и благородно дело, а междувременно, ако има желание - борбата би могла да продължи. За себе си знам - на 26 години съм, няма и две години от нашите неуспешни, уви, опити, но бих подала документи за осиновяване веднага. Искам да съм майка сега, когато съм още емоционално устойчива, ненапрегната, неизморена от една такава тежка борба, а не след десет години, например, когато картинката би била съвсем различна. За съжаление, за моя съпруг, когото безкрайно обичам, гените са от огромно значение:(. А според мен, това не е съвсем така, иначе как се обясняват случаи на гениални родители, а деца - с посредствени интелектуални заложби. Наред с това все още нямаме поставена диагноза - причина за безплодието и, което играе срещу мен - нормалните му показатели, защото ако бе установен проблем при него, мисля, че бих имала повече шансове да го убедя. Общата идея на посланието ми е - разбирам всички момичета, които, както много точно го бе формулирала Фуси, намират сили и знаят кога да спрат.
Моля се и аз да успея да убедя съпруга си в идеята за осиновяване, тепърва започвам борбата със стерилитета, но като че ли тя няма край - като че ли все ще има нещо, което не са ти изследвали, нови открития за фактори, влияещи на безплодието, защото, този проблем, освен всичко друго е и възможност да се правят пари - при това доста доходоносен бизнес и като всеки такъв се развива непрекъснато, като козметичната индустрия, например, все нови и нови продукти излизат и ти се внушава, че са по-добри, по-революционни от старите, че трябва да ги опиташ и ти - като удавник за сламка, защото става въпрос за нещо - дълбоко заложено в човешката (особено женската) същност - желанието да станеш майка, с цената на всичко се хващаш за всеки нов "лъч надежда", а би могло да бъде толкова лесно - приемаш фактите, съдбата, орисията, както искате го наречете и ставаш майка по-другия начин, осиновяваш. И си мисля, че хора, проявили такава сила на волята, смелост и благородство са много по-щастливи, спокойни и удовлетворени в живота си от нас непрекъснато борещите се със стерилитета. И да добавя и още нещо, за което най-вероятно ще бъда засипана с критики от повечето момичата във форума, такова благородство и смирение рядко остава незабелязано от Бога - ако не прати собствено чедо на такива двойки, то им праща благодатта на един действително радостен, спокоен, пълноценен живот.
Та така, аз вече се изморих от тази борба, а тепърва започвам, пък и не съм сигурна дали бих подложила здравето си на толкова рискове при една арт процедура, предполагаща солидна стимулация, особено когато няма тубарен или мъжки фактор, нито гаранции за успех. Но това съм аз, разбира се. Моля ви, стискайте ми палци, мъжът ми също да почувства, това което чувствам и аз, моля се за това ежедневно, както и за всички момичета в моето състояние.
Пожелавам успех на всички вас.