0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Преглед с ръка / преглед с ехограф
« -: Август 20, 2006, 11:33:57 am »
Здравейте момичета,
В петък се върнах от калолечение в Кюстендил  :) Тук обаче мисля да попитам нещо, което няма директна връзка с калолечението. Работата е, че в последните 5-6 години в София почти никой гинеколог не ме беше преглеждал на ръка, а с вагинален ехограф. За разлика от предишните ми прегледи в Сливен, където само на ръка ме преглеждаха. Сега гинеколожката в Кюстендил също на ръка ме преглежда и ми каза, че напипвала уплътнение и хронично възпаление.  :? Работата е там обаче, че никой лекар работещ с вагинален ехограф не ми е споменавал за подобни проблеми, обаче някогашните ми прегледи на ръка повтаряха точно диагнозата на гинката от Кюстендил.

Та въпросът ми е: според вас коя е по-надеждната диагноза? Ако имаше уплътнение/възпаление, то щеше да се види и на ехографа, нали?
Re: Преглед с ръка / преглед с ехограф
« Отговор #1 -: Август 20, 2006, 17:48:16 pm »
И двата вида прегледи си имат своята диагностична стойност. Не може да се дава превес на единия пред другия.
« Отговор #2 -: Август 20, 2006, 18:59:58 pm »
Аз не разбрах къде ти е удебелението и също как се различава хроничното възпаление от възпалението
« Отговор #3 -: Август 21, 2006, 10:40:43 am »
Удебелението до колкото разбрах беше на яйчника. А за възпалението не знам какво да кажа, всички доктори, които ползват ехограф ми се кълнат, че възпаление нямам... И как пък тия дето ползват един и същи метод ми дават все едни и същи диагнози :?

Уф, тия дни ще изтичам пак на някой гинеколог с ехограф да си каже мнението.
« Отговор #4 -: Август 24, 2006, 16:53:05 pm »
Аз, не знам защо така, повече си "падам" по ехографа - и ми е много добре, че репродуктивните доктори само с него преглеждат - а и щом те са преценили, че няма нужда от мануален преглед, значи УЗ-то върши работа?
А и като се сетя какви глупости са ми казвали след мануален преглед ...

Пиши как се развиват нещата :D
Благодаря ти, Бени!

*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #5 -: Август 24, 2006, 20:31:24 pm »
Аз, не знам защо така, повече си "падам" по ехографа - и ми е много добре, че репродуктивните доктори само с него преглеждат - а и щом те са преценили, че няма нужда от мануален преглед, значи УЗ-то върши работа?
А и като се сетя какви глупости са ми казвали след мануален преглед ...

Пиши как се развиват нещата :D
И аз съм за УЗИ!!!!! :D
« Отговор #6 -: Август 24, 2006, 20:57:49 pm »
Мацки...

Двата прегледа дават различна информация на лекарите ви.
« Отговор #7 -: Септември 01, 2006, 16:36:40 pm »
Нито прегледа с ръка, нито вагиналната ехография могат да открият възпалителни изменения "сраствания"и "уплътнения". Изключения са големи възпалителни формации и хидросалпински, но те са рядкост. С диагнози като "възпаление" и "сраствания" се спекулира страшно много. В действителност те са много по-редки. Ако има проблем със забременяването и подобни "диагнози" правилният път е лапароскопия.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #8 -: Септември 01, 2006, 19:01:31 pm »
Цитат
С диагнози като "възпаление" и "сраствания" се спекулира страшно много. В действителност те са много по-редки. Ако има проблем със забременяването и подобни "диагнози" правилният път е лапароскопия.

Да бе, взех, че повярвах.
Възпалението може да е причинено от микроорганизми. Без микробиология и хламидия, луда ще е тази жена, която ще се съгласи на лапароскопия.
По същия начин се спекулира и със страстванията, за да ти предложат лапароскопия, бих казала.