0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
СТАТИЯ ВЪВ ВЕСТНИК "НОВИНАР"

Семействата, желаещи да осиновят дете в България, са четири пъти повече от децата в социалните домове, които могат да бъдат осиновени. Според справка в агенцията за социално подпомагане през юни са ...    целия текст >>>

 :!:
 :idea:
Моя позната е решила да осиновява след 17-18 години неуспешни опити за свое дете. Тя не живее в България и ме помоли да проуча въпроса преди да се върне след 10 дни.
Би ли ме насочила?
Матей - 1.04.2006 г
*
ami
« Отговор #2 -: Септември 10, 2004, 15:26:45 pm »
нямам никаква информация относно домовете. Предполагам трябва да се свърже с агенциа или да попита адвокат какво точно се прави. Принципно трябва да се тръгне отнякъде - и тъй като осиновяването е правен акт - мисля, че най-добре е юрист да намери.
А иначе информация за домовете не знам къде може да се получи.
Попитай и в клуба в дир-а и в клуб  "Бъдещи майки". Там има мами, които са си осиновили дечица и най-добре ще споделят опита си.
Успех !
*

    Питащ

Интересно, защо тогава има все още сираци?
При толкова желаещи...
*

    mari73

I az se pitam za6to togava domovete za sirazi sa palni s detza  :x :?:
Da ne govorim, 4e ne samo v balgaria, no mogat da badat osinoveni i v 4uzbina... :o

V saita na Ministerstvo na pravosadieto ima polezna informazia za vsi4ko kak stava osinoviavaneto i adressi na agenziite, koito se zanimavat  s tova :!: Namerih go pod mezdunarodno osinoviavane,no ima i info za balgari.
*
Голяма част от тях просто не могат да бъдат осиновени, защото не са подписани нужните документи от биологичните им родители - тоест. с право на осиновяване... Просто са изоставени от тях и лишени от бъдеще ...  Много често и родителите са непълнолетни и просто няма как да подпишат такива документи ... много е тъжно, много
относно осиновяванията - занимавах се близо две години с осиновявания на деца от чужденци - предимно французи. Процедурата е отвратилно разтеглена - прави им се психологически профил, един милион изследвания, разследвания, декларации, че децата няма да служат за даряване на органи, преосиновяване и т.н., доходи, данъци, здравни осигуровки, декларации, че не са болни от СПИН и други ОВЗ. Социалният доклад се изготвя на базата на няколко срещи с кандидат-осиновителите, които трябва да не са на възраст над 45-години /мисля, че сега така го направиха/. Оглеждат им къщата, план за стаята на детето, детска градина или училище в близост... Това трае близо година и половина. После идват в България, чрез една организация Medecins du Monde, която ги изпраща при нас и ние започваме обиколка из домовете. Директорите на домовете подготвят списъци с деца за осиновяване, които имат пълни документи - отказ от майката /евентуално бащата/, здравни документи, решение за лишаване от родителски права на майката, ако е оставено без подпис и още много други. Кандидат-родителите прекарват известно време с децата и директорите пишат едни декларации, че семейството и детето са си допаднали - т.е. преценява, че има съвместно разбирателство и любов. После следват делата, преводи, легализации, тичане по министерствата и накрая децата заминават. Общо взето, ако някой решава да осинови дете от България - да се въоръжи с огромно търпение!!! То излиза, че хем децата за осиновяване са много, хем не могат да бъдат осиновявани, защото някой не си е свършил работата както трябва.
Споделям написаното.Много деца не могат да бъдат осиновени,поради липсата на подписана декларация от биологичните родители.90%от настанените в домове деца са за отглеждане,с живи и здрави родители,някои безоотговорни и непотърсили с месеци и години децата си,други са социално слаби.Тук е слабостта на закона,че дете непотърсено повече от 6 месеца трябва да се дава за осиновяване,а родителите да са лишени от родителски права.А социално слабите семейства да са подпомагани без да се налага раздяла на детето със семейството.Така в домовете ще са натанени предимно деца без родители,с подписани декларации,за синовяване.Може би има истина в тази статия,която посочвате.Според мен това си е социален проблем,а по закона има още какво да се направи.Следва процедурата да се улесни,дори срокът на пребиваване на детето в Дом да е минимален и колкото може по-скоро да си намери родители.Ако има работещи агенции и всичко се организира по-добре,тогава за всички ще е добре.
« Последна редакция: Август 29, 2006, 19:49:09 pm от Мери »