0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

puzzle

Пия Центрум витамини, на опаковката пише че съдържат 400 мг. фолиева киселина, затова спрях да пия неофоликс, но пък ми казаха че при евентуална бременност Центрумът е много силен и по скоро вреди отколкото помага...!?!? :?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Може ли да се замести фолиевата киселина?
« Отговор #1 -: Август 22, 2006, 11:31:05 am »
Какво точно му е на центрума според твоя източник на информация?

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #2 -: Август 22, 2006, 12:32:16 pm »
Здравейте! Аз пък съм останала с впечатлението, че центрум са от най-добрите витамини, защото във всяка аптека, в която съм питала, все тях ми препоръчват (ако не ме интересува цената  :) ). До сега никой не ми е казвал, че са неподходящи за планиращи бременност. Даже днес си мислех да ги купя, защото сега пия само фолиева и вит. Е, а ми се иска по-генерално да подхраня клетчиците си този месец...   :) Казвайте ако има нещо, да не давам луди пари на вятъра.  :)
*

puzzle

« Отговор #3 -: Август 22, 2006, 13:53:20 pm »
Ами и аз не разбрах точно, затова и питам.
Доводите бяха, че бременните пият Матерна, които са специални т.е. ако и другия Центрум беше подходящ нямаше да се налага да правят отделен..!!?!?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #4 -: Август 22, 2006, 14:01:02 pm »
Ами и аз не разбрах точно, затова и питам.
Доводите бяха, че бременните пият Матерна, които са специални т.е. ако и другия Центрум беше подходящ нямаше да се налага да правят отделен..!!?!?

Ахам, Матерна е специална формула за бременни. Но това не прави автоматично Центрума вреден. Напротив, по време на бременност има повишени изисквания към приема на витамини и минерали, заради плода, естествено, затова и формулите за бременни са "подсилени". В Центрум са включени не повече от 100% от необходимите дневни дози за възрастен. Не виждам как ще пречи, с какво?

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

puzzle

« Отговор #5 -: Август 22, 2006, 14:38:05 pm »
Благодаря за отговора, продължавам да си го пия в такъв случай... :D
« Отговор #6 -: Август 22, 2006, 15:14:36 pm »
А пък аз ще си го купя след малко, тогава... Чаках отзивите...  :D  :thankyousign:  yahoo_17
« Отговор #7 -: Август 22, 2006, 17:04:39 pm »
Мели, да не би пък да има повечко Витамин А? Той, доколкото знам, може да е опасен при бременност, освен в съвсем малки количества.
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #8 -: Август 22, 2006, 17:18:15 pm »
Аз не съм чела опаковката, но ще погледна. тук във форума разбрах, че вит. А може да създаде проблеми в случай, че е от животински произход (ретинол), а ако е бета каротин нямало страшно за организма. Естествено в премерени количества. Принципно при бременност трябва ли да се избягва този витамин??? Той все пак е важен. Мисля си, че ако е бета каротин (по-лесния вариант за усвояване) и е в комбинирани витамини, то производителят е изчислил количествата. (дано! :)). Ще прочета и ще напиша.  :)
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #9 -: Август 22, 2006, 18:04:20 pm »
И аз в първия момент си помислих дали не е заради вит. А. Количеството в 1 таблетка е 5 000 МЕ, което е дневната доза за мъже, като бета каротин. Предозиране и риск има само при ретинола и то в дози над 10 пъти превишаващи дневната.

Димитър Кудоглу