0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бременност и епилепсия
« -: Август 20, 2006, 16:25:56 pm »
От всички различни страни чувам различни отговори. Има ли някой понятие за бременност при заболяване от епилепсия. Лекарите ми казват , че няма проблеми но ще бъде трудно :(. От прочетените статии добивам представа че има и риск за бебчето. Незнам какви иследвания се налага да правя предида съм забременяла.
*
Re: Бременност и епилепсия
« Отговор #1 -: Август 21, 2006, 12:35:06 pm »
Здравей!
Тук не съм срещала много коментари по въпроса, който те интересува. Защо не погледнеш в бг-мама. Там през последните месеци в Проблемното имаше поне няколко такива теми....
Късмет...и кураж!

*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #2 -: Август 21, 2006, 16:11:10 pm »
Здрасти, това което знам по въпроса:
1. Независимо от вида епилепсия - травматична, наследствена и т.нат. има риск от увреждане на плода, НО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
2. При бременност трябва да се следи пациентката чрез ЕЕГ, както и да се контролира заболяването чрез антиконвулсанти по схема, които в най-малка степен биха увредили плода;
3. За изследвания преди бременност - поне аз незнам да се правят някакви специфични /освен генетично изследване с оглед установяване вероятността от наследяване на епилепсията от плода/. То за контролните ЕЕГ-та си се знае, че се правят през определен период от време;
4. Ако си на терапия с тегретол и се опитваш да забременееш, имай едно на ум, че той намалява с около 30 % Е2, респ. води до смущения в овулацията.
5. Друго, което съм чела, че Антифосфолипидни антитела се доказват при жени с епилепсия.

Аз лично това знам по въпроса.
*
« Отговор #3 -: Август 21, 2006, 16:17:47 pm »
При нас има една жена болна от епилепсия, тя има две деца и двете не са болни. Това може да е чист късмет, не съм запозната с болестта.
« Отговор #4 -: Август 21, 2006, 18:02:12 pm »
Здравейте момичета,
благодаря ви много за дадените от вас насоки и съвети :)
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #5 -: Август 21, 2006, 18:52:02 pm »
Бадемче, я сподели при теб какъв е проблема - може и на лични, разбира се.

Редактирам постинга си, за да спомена , че при епилепсия също трябва да се пие увеличена / с колко точно незнам/ доза на фолиева киселина.
« Последна редакция: Август 21, 2006, 19:20:14 pm от lady_11 »
« Отговор #6 -: Август 22, 2006, 09:48:16 am »
Здравейте отново,
проблемът пре мен е че съм използвала много и различни лекарства, при мен не е наслествено, но накъде от 5  месеца смених отнова лекарството, не че Топамакса не ми действаше , а защото реших да имам дете, а този медикамент,не е добре за плода да се приема. За това сега съм на Ламиктал при което вчера ми казаха от здравната каса, че щял да излиза от лекарствения списък. А бе просто ужяк :(. Ако имаше как вчера щях да хвана за гушата всеки коит ми е пред погледа. Известно ми е че трябва да се пие повече фолиева киселина от обикновенно. Но просто ва този етап са бясна, защото заплатата ще трябва да ми отива за тези лекарства, а на тях е най-лесно да се каже: "ми ще Ви сменят лекарствата". Все есно така щракаш с пръсти и сменяваш лекарствата. За сега е това, защото ако започна да пиша и ще се забравя.