0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Важно: за здравната каса
« -: Януари 02, 2005, 13:08:58 pm »
Всички ин витро центрове ще работят със здравната каса. Предполагам, че до няколко дни ще можем да видим списъка им някъде в интернет.
Затова нека всяка от вас, която има намерение да прави ин витро през тази година, да отиде в центъра, в който ходи, защото там, където оформят документите й, ще бъде извършено и самото ин витро. Документите се подават в РЗОК по места, но в тях ТРЯБВА ДА ИМА ДОГОВОР С ин витро център, независимо кой е този център. Малко объркано обяснявам, но първо ви трябва договор с ин витро центъра и куп други неща (там ще ви кажат какви) и после с този куп хартийки отивате в РЗОК.
Цената на самата процедура (без лекарствата) ще се плаща от пациентите и тази цена ще е различна навсякъде. Момичета, питайте предварително за цената.

Успех на всички!
*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Важно: за здравната каса
« Отговор #1 -: Януари 10, 2005, 16:34:38 pm »
литъл рабит, а за инсеминациите какво знаеш? мисля, че някъде ги мернах по нормативните документи цитирани заедно с инвитрото...
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*
Важно: за здравната каса
« Отговор #2 -: Януари 10, 2005, 16:57:21 pm »
Да, и инесеминацията я има в наредба 40, точно под ин-витрото.

предполагам, че това означава, че се поема от Здравната каса

"С моя приятел споделяме всички проблеми. Често не успяваме да ги решим, но това, че сме един до друг, готови да се изслушаме, е единствената помощ която ни е нужна!"Линда Макфарлън
Важно: за здравната каса
« Отговор #3 -: Януари 10, 2005, 20:54:43 pm »
Цитат на: Tania79
Да, и инесеминацията я има в наредба 40, точно под ин-витрото.

предполагам, че това означава, че се поема от Здравната каса

Не, мацки, не се поема нищо. Тя си стои в Наредбата по defolt, ама това нищо не значи :(
*

    Мели

  • Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Важно: за здравната каса
« Отговор #4 -: Януари 10, 2005, 23:07:19 pm »
Инсеминациите не се поемат от касата. Ин витро процедурата също не се поема, а само част от лекарствата за домашно лечение.


"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

    oganche

  • ****
  • 957
  • Малката ми мацинка
Към Мели и Зайо
« Отговор #5 -: Януари 11, 2005, 08:37:06 am »
Мацки, а къде може да се прочете точно как ще се процедира за получаване на инжекцийте? Разглеждах сайта на НОИ и не можах да се ориентирам, че да намеря новата наредба. :oops:

*
Важно: за здравната каса
« Отговор #6 -: Януари 11, 2005, 08:55:02 am »
Оги, виж темата "РепроБиоМед" в "Адреси на клиники, лаборатории,  лекари" във форума тук - там д-р Николов обяснява подробности. Тия дни ще се събират специалистите по стерилитет и ще имаме инфо от "кухнята" в същата тема доколкото разбрах.
Ако не като отида следващия път ще разпитам.
*

    oganche

  • ****
  • 957
  • Малката ми мацинка
Важно: за здравната каса
« Отговор #7 -: Януари 12, 2005, 12:32:24 pm »
Благодарско, миличка Cygnus! :smiley_abxb:

*

    jam

  • Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Линк с информация
« Отговор #8 -: Януари 15, 2005, 14:20:40 pm »
Момичета, ето ви един линк от сайта на Център София с информация за условията и реда на реимбурсиране на част от лечението за инвитро от НЗОК.

http://www.ivf.bg/?p=610
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

    Д-р Николов

За касата
« Отговор #10 -: Февруари 12, 2005, 19:37:30 pm »
Момичета,

Относно Програмата - има я на сайта на здравната каса.
За да се включите трябва да сте здравно осигурени и да не дължите вноски. Освен това, да са подготвени два набора от документи -
1. Резултати от задължителните изследвания:
    - при мъжа: спермограма (признава се само от упоменатите  центрове), посявка на семенна течност, СПИН, Васерман, Хепатит Б и Хепатит С;
    - при жената: преглед, ехография и преценка за лечение (от един от упоменатите центрове); влагалищен секрет, СПИН, Васерман, Хепатит Б и Хепатит С; базисни (1-4 ден от МЦ) хормонални нива: FSH, LH, PRL, Testosterone, Estradiol, евентуално TSH и прогестерон (втора фаза на цикъла); ПКК, СУЕ, биохимия и хемостаза; кр.гр. и Rh.
2. Доказателствени документи за една от индикациите:
    - тубарен стерилитет (ХСГ, оперативен протокол и/или епикриза);
    - мъжки стерилитет (две спермограми в два различни центъра от упоменатите в програмата);
   - ендометриоза (всички изисквани от НЗОК за безплатно лечение на ендометриозата + докумети, че са ползвани лекарства + етапна епикриза за настоящия стадий на заболяването) - една 'трудна' идикация по мое мнение;
    - LUF синдром (принтерни разпечатки от ехографии в поне три цикъла доказващи синдрома);
    - 'необяснен' лекуван конвенционално стерилитет без успех > 6 месеца при жени над 35 години - етапна епикриза + декларация на жената, че прави опити за забременяване повече от 6 месеца;
    - 'необяснен' лекуван конвенционално стерилитет без успех > 12 месеца при жени под 35 години - етапна епикриза + декларация на жената, че прави опити за забременяване повече от 18 месеца;
3. Молба свободен текст до РЗОК;
4. Експертно становище за нуждата от това лечение, издадено от някой от упоменатите центрове;
5. Проткол за безплатни лекарства - образец МЗ-НЗОК 1; следва да е издаден от гинеколог, имащ договор с касата. Освен това за всеки медикамент се изписва отделен протокол и то в 2 екз. (т.е. 3 х 2);
6. Информирано съгласие/договор с някой от центровете.

Имайте предвид, че повечето центрове нямат договор с касата, но вероятно ще Ви насочат към съответни гинеколози имащи договор с нея. И друго - през 2005 г. (поне до приемането на нов позитивен списък) влизат само: 1 amp.  Diphereline 3.75 mg/Decapeptyl depot 3.75 mg (по дълъг протокол); 23 amp. Puregon 100 IU/ 30 amp. Gonal F - 75 IU; 4 amp. Pregnyl 5000 IU. В крайна сметка, и това е нещо - приблизително на цени на дребно са около 3100 лв. (на едро - 2660).

Щях да забравя - в РЗОК давайте само копия на документите, но с написано "вярно с оригинала" и с подпис и печат на съответния център. Не е лесно да се справите с бюрокрацията, но така е навсякъде по света. Не се притеснявайте, че изтичат някакви срокове. До момента няма одобрена нито една жена за програмата, няма краен срок за подаване на документи, едва ли ще можем да оплозотворим всички пари, отпуснати от НЗОК за тази година по чисто технологични причини - едва сега се пуска тази програма. Така че, действайте и успех!

Д-р Г. Николов
Re: За касата
« Отговор #11 -: Февруари 12, 2005, 19:39:42 pm »
Д-р Николов, благодаря за ценното инфо!
А можете ли да ни дадете линк към сайта на здравната каса, където пише за Програмата, защото там е един ужас... по-объркан сайт не съм виждала...
*
Важно: за здравната каса
« Отговор #12 -: Февруари 13, 2005, 10:15:12 am »
Д-р Николов,
Много Ви благодаря за ценната информация!
Искам да попитам "няколко градуса встрани" от конкретната тема: Колко опита ин витро (стимулации) са позволени от медицинска гледна точка за една жена общо през живота й и има ли някакво ограничение на този брой oт здравословни съображения? И колко според Вас е "разумния" брой ин витро опити, които има смисъл да направи една двойка?
Успех и много бебета в клиниката! :balk_103:
Благодаря сърдечно за помощта Ви!
*
Важно: за здравната каса
« Отговор #13 -: Февруари 15, 2005, 07:48:37 am »
и аз искам да питам лекарите след операция след калко време може да се прави инвитро то е ясно че трябва да сде иде на преглед ама ми трябва някаква ориентация


*

    Anonymous

Важно: за здравната каса
« Отговор #14 -: Февруари 22, 2005, 17:21:22 pm »
Здравейте,

1. Програмата за лечение на безплодието можете да намерите на сайте на НЗОК като кликнете върху "Лекарствена политика", а после върху "лечение по програми". Там има един *.zip файл, в който са всички национални програми - една от тях има IVF в името - тя е! Мисля, че адеса е:

http://www.nhif.bg/downloads/Programi-NRD-2005-RZOK-18-02-2005.zip

2. Логиката при неуспешното лечение с асистирани репродуктивни технологии се базира върху т.нар. кумулативен процент на успеваемост. Например, ако ви правят инсеминации с кломифен цитрат, в рамките на 6-7 цикъла се постига максималния вьзможен кумулативен процент (около 60%); с други думи повечето жени ще забременеят за 6-7 опита, а при останалите, дори и да им се направят още 6-7 инсеминации ще забременеят общо 5-10%. Това на прост език значи, че ако не се успее в рамките на тези 6-7 цикъла - след това - шансовете са малки и е смислено да се смени метода - напр. IVF. Аналогично е положението с "ин витрото". Обикновено всеки цикъл води със себе си очаквана успеваемост от около 15-20% (шанс за раждане от един стартиран цикъл!). Съответно, кумулативния процент при 5-6 опита е около 65-70% След това, обаче, процента на успеваемост пада с по 4-5% на опит (напр. за 6-7 опит - 10-15%; за 7-8 опит - 5-10% и т.н.). Или с други думи, обичайно е лекарите да се стремят да обезкуражават жените след 5-6 опит "ин витро". Ние сме имали три упорити пациентки с по 9-10 "ин витро" цикъла, като нито една от тях в крайна сметка не е забременяла. Имали сме и една жена със 7 опита, която роди момиченце. Аз лично, повече от 6-7 пъти не бих препоръчал, тъй като успеваемостта става ниска, хормоналната стимулация не е безобидна (крие редица рискове, вкл. повишена честота на карцином на яйчника) и следва да се прилага тогава, когато има реален шанс за успех.

3. "Ин витро" след операция... Важно е да се знае каква е операцията. Ако са махнати тръбите или при лапароскопия се види, че са запушени - може да се участва веднага след като се направят предварителните задължителни изследвания; ако е върху матката - например миомектомия или метропластика - добре е да минат поне 6 месеца. Добре е след кюретаж (абразио) на маточната кухина също да минат 4-6 месеца. Ако е правена пластика на тръбите и оператора (лекуващия лекар) твърди, че е успешна - редно е да се изчака поне една година в спонтанни опити за забременяване, преди да се пристъпи към 'second-look' лапароскопия или "ин витро". Изобщо, добре е да се пита за тези неща конкретно, тьй като разликата в поведението след различните интервенции е голяма.

Желая успех на всички,

Д-р Г. Николов
Важно: за здравната каса
« Отговор #15 -: Февруари 22, 2005, 17:51:05 pm »
Чудесна статия, и моят лекар е на същото мнение. В което и аз съм убедена.
Много благодаря д-р Николов
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*
Важно: за здравната каса
« Отговор #16 -: Февруари 23, 2005, 10:28:15 am »
Д-р Николов, благодаря Ви за изчерпателния отговор.