Не съм минала по този път, но хора около мен бяха минали през подобно ситуация. В случая бабата е осиновила внучето си. Адаптацията е била много трудна. А детето дори не е било в приемно семейство. Отнело е повече от месец ходене на бабата до дома всеки ден, за да прави малки крачки към него. Изобщо до допир до детето се е стигнало на много късен етап. Дори след като е бил осиновен е отнело доста време да свикне с нея, след това като беше станал на 7 години я чакаше пред тоалетната, не можеше да се откъсне от нея, така че не губете надежда, но надали за 2 седмици ще видите особен напредък.
Други наши познати осиновиха приемната си дъщеря. Приемните родители имат предимство пред чакащите за осиновяване. А момиче, български произход, бебе, знаете колко хора чакат с години, когато държат на тези критерии. Ако приемните родители не съдействат, аз бих провела разговор и с тях (ако трябва с медиатор), за да осъзная каква им е нагласата, може и те обмислят осиновяване или да са започнали да обмислят след като е даден шанс на вас и сега да не съдействат в процедурата.