Здрасти, не правя инвитро в Германия. относно връщането на ембриони на 5ти ден (бластоцисти) се включвам. Вероятно ти искат доплащане, защото ще има още 3 дена отглеждане на ембрионите. По принцип всяка клиника си има начин на работа. Едно връщат на трети, други на пети ден. Предимството на 5ти ден е, че са с висок имплантсционен потенциал. Недостатъкът е, че може да не оцелеят ембрионите до 5ти ден. Тоест, ако са по-некачествени е по-добре да се приберат по-рано в подходящата за тях среда - матката. Това да се изчакат до 5ти ден може би по-скоро дава информация за това колко от ембрионите ще успеят да достигнат стадий бластоцист. Аз имам два неуспешни трансфера и 4 замразени ембриона. Аз искам да ги чакам до 5ти ден, за да знам развиват ли се изобщо. Но лекарите ме съветват да ги приберем на 3ти ден на база на неуспешните трансфери и мъжкия ни фактор. Риск си е чакането до 5ти ден, но дава много информация развиват ли се ембрионите. Защото голяма част от тях оцеляват до 3ти ден, но вече на 4ти 5ти ден доста от тях спират развитие. В случаи като моя чакане до 5ти ден би дал информация имплантационен ли ми е проблемът или в качеството.