0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Задържан фуликул и бъдеща овулация
« -: Февруари 15, 2017, 02:55:07 am »
Здравейте,
Имам следния казус..
След прием на утрогестан от 16 до 25 ден по настояване на АГ въпреки, че знае, че съм с късна овулация (20-24 ден), което респективно я подтисна, вчера (6ти ден от мц) бях на преглед при репродуктивен специалист, който установи задържан фуликул.
Той каза, че размерите и видът му показват, че не е киста и че с цикъла би трябвало да се изчисти, обаче след като до вчера не се е изчистил с този цикъл, си мисля, че явно няма да се изчисти сега с тъй като днес ми е 7ми последен ден от мц, където само до обяд имах леко зацапване и приключи цикъла за този месец.
Това означава ли, че евентуално трябва да се изчисти със следващия цикъл чак и докато не изчезне няма да имам овулация?
Или има шанс все пак просто да се спука в някакъв момент преди следващия МЦ и да си имам овулация този месец?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Задържан фуликул и бъдеща овулация
« Отговор #1 -: Февруари 15, 2017, 11:52:33 am »
Всички изброени от тебе варианти са възможни. Това ще се установи, ако правиш фоликулометрия този месец (освен ако не са ти предписани противозачатъчни за един менструален цикъл).

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #2 -: Февруари 15, 2017, 13:01:41 pm »
Репродуктивния специалист, при който ходих и установи задържания фуликул каза повече нищо да не пия и да не ходя повече по лекари, защото казва благодарение на тези неща съм била на този хал сега и каза да си правим опити за бебе.
Но мен цялата тая работа ме притеснява да съм в неведение за въпросния фуликул...
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #3 -: Февруари 15, 2017, 13:11:30 pm »
Може би се е получило известно неразбиране, но всеки задържан фоликул (киста) подлежи на проследяване. Ако до 3 менструални цикъла не изчезне, се обсъжда оперативно отстраняване. Затова вероятно съветът е бил да не ходиш при други лекари, но да проследиш какво се случва с яйчниците. Така си мисля аз. :)

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #4 -: Февруари 15, 2017, 13:26:37 pm »
Да не ходиш при други - да речем ОК. Но не ти ли предложи да го следиш при него този фоликул. Изследвахте ли Естрадиол?
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #5 -: Февруари 15, 2017, 18:08:32 pm »
Не, не ми предложи, каза изобщо никакви прегледи повече, а да се заемам с опитите за бебе и, че на пролет ме чака бременна...
Avallon, естрадиол не сме изследвали, защо в случая би било нужно изследване на този конкретен хормон?
Аз не обясних в началото, но имам две бремености (зачеване и двата пъти от първия път), от първата си имам дъщеричка, втората приключи в девети месец със смърт на момченцето ни, внезапно и неочаквано часове след раждането...
Сега опитите са за трето и времето ме притиска по независещи от мен причини, от там и притеснението този задържан фуликул да не обърка допълнително нещата, фуликул който нямаше да е задържан, ако гинеколожката при която ходя по принцип не беше настояла все пак да пия утрогестана от 16ти ден, вместо когато ми мине овулацията...
« Последна редакция: Февруари 15, 2017, 18:11:56 pm от Vistal »
*
« Отговор #6 -: Февруари 15, 2017, 23:27:58 pm »
Този хормон съм изследвала  за да видим дали задържания фоликул е "активен" и има ли намерение да става на киста. Това заедно с проследяване.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*
« Отговор #7 -: Февруари 16, 2017, 12:16:46 pm »
Разбирам...
Странно защо не ми го е предложил като вариянт, вероятно предполага, че щом не с този със следващия цикъл ще се разкара, но това е божа работа в крайна сметка май и ако ми пречи на овулацията докато го има лоша работа...