Преди няколко месеца, когато интензивно работехме по въпроса за бебе освен тестовете за овулация аз използвах и описания от Кали начин. Този метод го има описан тук в сайта на Зачатие. Всичко е много лесно за правене и за някой и друг месец дори и без тест може безпогрешно да разбереш кога е овулацията. Прави се един път на ден-например вечер когато се прави интимния тоалет. Наистина колкото по-близо е месечния цикъл толкова по ниско долу се напипва шийката. Най-ниско е по време на цикъла и след това със всеки следващ ден шийката на матката се оттегля на вътре. Точно в периода на овулацията шийката се намира много на дълбоко-най-трудно се достига с пипане в клекнало положение. Освен, че е на дълбоко е и мека на пипане(в сравнение с дните преди това). И също от мой опит-през м.май когато очаквах цикълът пак да ме навести ме направи впечатление, че шийката на матката си стоеше в положение дълбоко навътре(а по това време съм забелязала, че се напипва ниско долу). Това беше първото нещо което ме накара да си помисля, че този месец няма да ми дойде и че най-после бебето е станало. И бях права. Малко след това и положителния тест доказа предположението ми.
Така, че си мисля че темата си е точно за тук и е много полезна информацията за положението на шийката на матката през месечния цикъл и фертилните периоди през този цикъл.
Само бих посъветвала Кали да смени заглавието на темата с нещо от рода: Положението на шийката на матката в помощ на бебеправенето!
От мен лек и приятен ден на всички!