Билковите отвари/препарати - не са хомеопатия. Аз пък забелязвам, че много хора бъркат двете неща и на всичко, което не е продукт на класическата фармация - взеха да казват "хомеопатия". Елементарен пример: Да кипнеш една отвара от лайка, или от смрадлика - това е отвара от билка, концентрирана. Хомеопатия е в 2 литра вода - да сложиш 2 капки от тази отвара (т.е. имаш разредено стотици пъти активно вещество) - и да чакаш файда. Или пък - изобщо не трябва да има остатък от активно вещество, ами тя "водата помнела", че някога в нея е имало такова....и настават една магия и здраве - ум да ти зайде.
Билките (природното) никой не ги отрича като действие. Неслучайно на бременните се казва, че не бива да пият чай от какво ли не, защото не е като да не действа същия. Да не говорим, ако се ползва билков екстракт от нещо (т.е. още по-висока концентрация на активно вещество), че има още по-осезаем ефект. Както знаеш - има билкови аптеки, билкари и всеки средно грамотен човек - подхожда към употребата на билки внимателно и след консултация с човек, който разбира от същите.
Хомеопатичните истории - не са билкови препарати. Те са шекер, вода и някакъв микрон "активно вещество", който уж се съдържа в целия този "компот".
В предишен пост - преписах и аз съдържанието на "хомеопатичен имуностимулиращ" сироп за деца. Ако не си го видяла - да повторя:
Концентрирана вишнева, или ябълкова фруктоза - 124 мл. (от 150мл. сироп общо) От него, следва да се дава по една чаена лъжичка дневно и да се чака ефект. 150мл. е целият сироп в шишенцето, от тези 150 мл. - 124мл. са захар! Кажи ми как според теб това стимулира имунната система?
Та никой нищо не отрича, най-малко билките! Не става въпрос за харесване и нехаресване, а за елементарна логика/наука. Захарта - няма лечебни, нито имуностимулиращи свойства, това се знае. Ако някой все пак вярва в лечебните свойства на захарта - негово право е разбира се. На мен ми е изключително чудно, как в темите за зхаранване и детско хранене - майките треперят постоянно как да не дават захар под никаква форма. И в същото време - смело тъпчат децата си с разни фруктови захари наречени "хомеопатия" с цел да бъдели здрави.