За да съм сигурна в рецептата за содената питка от Бъдни вечер, я направих още веднъж вчера, получи се чудесна, потвърждавам
.
Содена питка за Бъдни вечер и не само
продуктите:6 с.л. олио
1 равна ч.л. сода+ 2 с.л. оцет
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. газирана вода
2 ч.ч. брашно+ 1 ч.ч. брашно за доомесване
В дълбока купа забърках олиото, содата, оцета, солта и водата (много леко стоплена). Към тази течна смес постепенно добавих 2ч.ч. брашно до получаване на тесто с гъстота на кексово приблизително (става малко по-гъсто и по-лепкаво)
. Доомесването го направих в широка плитка тава, защото това тесто не може да се меси върху плот (доста меко и лепкаво е). В тавата разстлах около 1,5 ч.ч. брашно (1чаша е напълно достатъчно, но сложих малко повече, да съм сигурна, че ще ми стигне). В средата на разстланото брашно изсипах приготвената в купата смес и започнах да меся, леко добавяйки от брашното, с прегъване на тестото отстрани навътре, прегънах по този начин от всички посоки и като стана малко по-плътно, още няколко пъти
това е всъщност месенето - брашно трябва, колкото тестото да се събере на топче, но е много мекичко
, както се вижда на снимката доста от посоченото количество брашно е останало. Намазах топчето обилно с олио
и оставих да втасва около 1 час в затоплено помещение.
След това много леко доомесих с наличното в тавата брашно, дооформих (тук е моментът за украсата, ако питката е празнична, аз само притиснах да стане по-плоска и набодох с вилица). Преместих в намазаната с олио и поръсена с брашно тавичка за печене
. Тази тавичка е с диаметър на основата около 22см, питката след изпичане се получи около 21см, ако на някого се струва малка, нека да си направи промяна в дозата
.
Печенето. Загрях много леко фурната, не повече от 50 С и я сложих вътре да втаса още малко 10-15 мин. След това увеличих температурата до 150-160 С и питката е готова след още 20-30 мин., проверих дали е изпечена с дървена клечица
1 ,
2 ,
3 .
Готовата содена питка, разчупена още топличка
:
и разрязана на следващия ден, все така мека и вкусна
:
Накрая, след като направих питката се сетих, че съм забравила 1с.л. захар, имаше я в една от рецептите, но и без захарта си беше вкусна
. На Бъдни вечер я направих с обикновена вода (леко стоплена), сега с газирана, и в двата варианта стана еднакво добре.
Както бях писала, всяка година се опитвах да направя класическа содена питка и все се получаваше една сбита, твърда и на втория ден, вече не се яде
. Затова описах така детайлно, да съм сигурна, че и при вас ще се получи
. Смятам, че важното, за да стане обемна и мекичка е: количеството оцет, тестото при замесване да остане много меко, дългото втасване и изпичането по описания начин
.