Здравейте, мили момичета! Отдавна – от 4 месеца поне, чета всички теми в Зачатие. И едва ли има публикувани графики, които да не съм прегледала, както и постове, които да не съм прочела. Естествено, попълвах си стриктно и моите графики в овулационния календар, с надеждата, че следваща няма да има… Не съм публикувала коментари, или ако имам такива, те изобщо не са много. Щеше ми се все така – инкогнито да черпя опит от вашия опит, и то за кратко, защото се надявах вече да съм бременна и да броя само седмиците до края. Но към момента се чувствам длъжна и аз да публикувам моите графики, и да ви разкажа какво се случи с мен, защото сигурна съм, че това ще ви е от полза. Дори и на една от вас да помогна да си направи правилните изводи и да вземе правилното решение си заслужава. Става въпрос за графиката ми от 19.10.2013г. И така – като видях положителния тест за овулация – на 11 ден от графиката сложихме сърчицата, и аз почнах да отброявам следващите 14 дни с плахата надежда, че този път трябва да стане. Междувременно си намерих една бременна графика:
http://calendar.zachatie.org/work/OpenGraphicCycles?grCycle=94450&userLoginName=mselimsкоято до 12-тия ден след овулацията много прилича на моята, и тайничко се надявах и при мен да се е получило. На 26-тия ден от графиката си направих тест за бременност – много отрицателен, но това изобщо не ми попречи да си мисля, че въпреки това може да съм бременна – все пак направихме всичко което е по силите ни! Лутеалната ми фаза от предния ми цикъл беше 13 дена, а при този цикъл на 16-тия ден след овулацията все още не ми беше дошла менструацията, което също доста ме обнадеждаваше. Но… На 17-тия ден вечерта ми дойде – съвсем нормален цикъл – като количество и цвят. Наблюдавах какво е количеството, защото 4-5 дена преди овулацията ходих на гинеколог, който ме гледа на ехограф и ми каза, че матката ми е с по-малки размери от нормалните и нямам никаква лигавица. Попитах го има ли фоликули, а той – нееее, нищичко няма… Та така. Аз от 3 месеца чета, че цветна бременност няма, и с идването на мензиса ми просто продължих да си меря температурата – всеки ден, и да чакам следващата овулация и спада на Т. Естествено, взех си и тестове за овулация „Lady test”, и след като ми свърши менструацията ги употребих в 5 последователни дни. Всичките бяха отрицателни, което изпари и последните ми надежди да съм забременяла преди това, защото нали тестовете за овулация са положителни и когато има бременност.
Температурната ми графика обаче се оказа много странна – до 10-тия ден след идването на менструацията ми температурата така и не спадна – най-ниските температури бяха 36,8, а аз ги мерех читаво – сутрин, по едно и също време – ректално. Не намерих обяснение за това из форумите и затова попитах denis_d – след 3 месеца ровене из форумите знаех, че ако някой може да ми разтълкува тази температура, то това е тя! Отговорът и беше лаконичен и кратък, но отново събуди надеждите ми, че може въпреки отрицателния тест за бременност и въпреки дошлата ми менструация да съм бременна! Тя ми писа да си пусна кръвен тест за ЧХГ – нещо, което на мен изобщо не ми беше дошло на ум. И така – на следващия ден отидох да дам кръв – резултата щеше да излезе вечерта. Но аз разбрах, че ще е положителен по-рано - взех си и нови тестове за овулация и първия който препиках беше положителен – толкова тъмна тестова линия не бях виждала досега. ЧХГ-то излезе малко по-късно: 299,5 mIU/ml при норма <5! Радостта ми, обаче продължи не-повече от 5 минути, защото ако бях бременна, то трябваше да съм в 6-та седмица(39-ти ден), а за 6-та седмица ЧХГ –то трябва да е 1 080 – 56 500 mIU/ml.
И така – знаех, че съм бременна, но и че нещо не е наред – предполагах, че най-вероятно яйциклетката ми не е била читава – все пак не съм първа младост, не се е имплантирала нормално и затова ЧХГ-то е ниско. След 24 часа /под наставленията на Денис/ повторих изследването - 443 mIU/ml, т.е удвояваше се на 48 часа. Вечерта обаче отидох на лекар, който не видя нищо в матката, но видя фоликул в левия яйчник и някаква структура до десния. Изказа предположение за извънматочна бременност, което ми дойде като гръм от ясно небе – изобщо не си го бях и помислила… Последваха нови ЧХГ –та, пуснах и прогестерон, който се оказа нисък за нормална бременност и проследяване с ехограф. На 45-тия ден от графиката ми ЧХГ –то беше 1406 което означаваше, че ако има нещо в матката, то трябва да се вижда вече. Но уви – докторът беше категоричен, че сака е в тръбата… Написа ми направление за хоспитализация и каза, че ще ми маха тръбата! И в крайна сметка, след толкова дни проследяване на всичко, да – имах извънматочна бременност, но е хваната в началото, нямах болки - само някакво кафеникаво зацапване след като ми свърши мензиса, се оказа че трябва да се разделя с тръбата си, при условие, че тя ми трябва! Не знаех какво да правя и реших на следващия ден да тръгна по болниците за да търся други мнения и решения. Отидох в Шейново първо. Там ме гледаха двама лекари, като и двамата бяха категорични, че ако има възможност тръбата ще се запази, и има голям шанс да стане това, защото нямах кръв в корема. И така – съвсем случайно се озовах в болницата с най-добра лапароскопска техника (после го разбрах), а доктора който ме оперира се оказа най-добрия специалист в лапароскопските операции. Два дена след като постъпих ми направи лапарото -имам филмче на което виждам старанието на доктора при изваждането на ембриона от тръбата и зашиването и. Според доктора няма причина, заради която е станала извънматочната – всичко е наред. Та, това беше в общи линии. Стана много дълго, но са важни изводите:
1. Явно има цветна бременност, т.е. ако ви дойде менструацията, а температурата не спада, означава че има бременност. Може и да е нормална бременност, но ако е в тръбата /не го пожелавам на никоя от вас/, е добре да се разберат нещата навреме.
2. Теста за бременност и овулационните тестове, които нищо не отчетоха са „Ledy test”. Може просто тази партида да е била такава, но ако не виждате никаква тестова линия на овулационните тестове може би трябва да смените марката, защото при всички други тестове съм виждала тестовата линия дори и когато не е настъпил пика на ЛХ, макар и бледа.
3. Ако ви се налага лапароскопия – в Шейново, при най-добрия – Ненов. Ако звучи като реклама, моля модератора да го коригира. Но на мен щеше да ми е много по-лесно ако бях разбрала за него от форума. Това, че попаднах на него се дължи на чиста случайност и късмет. Тук може би трябва да вметна, че месец след лапароскопията направих цветна снимка с резултат – нагънати, но проходими тръби, като оперираната е в по-добро състояние от другата – това е мнението на рентгеноложката, а мнението на доктора е, че и двете са си наред и да действаме. По време на ЦС не усетих никаква болка, освен леко боцкане в неоперираната тръба.
4. Наистина от филмчето се вижда, че жълтото тяло е в левия яйчник, а ембриона беше в дясната тръба – по средата. Не знам как се е получило, но е възможно яйциклетката да е минала през лявата тръба и през матката да е влязла в дясната. Може би и ние сме „помогнали” да се случи това с едно сърчице, което сложихме 10-тина дена след овулацията. И аз с всичкия си акъл и тогава си поседях на челна стойка – ей-така, за всеки случай. Не мисля да го правя повече след като е минала овулацията. Всъшност, от този ден нататък графиката стана доста начупена.
И така, мацки аз малко се бях филмирала, но вие не го правете
! Искам и тук да благодаря на Дениз, за съветите които ми даваше! Ако не беше тя, със сигурност нещата нямаше да се развият по този начин. И ако не беше тя, съвсем щях да се побъркам. Естествено, благодарна съм и на доктора!
В общи линии това е. За себе си знам, че съм направила най-доброто което може да се направи в моя случай и знам, че ще направя всичко възможно нещата да се случат скоро, но както трябва. Пожелавам на всички вас, скоро да постигнете заветната цел!