Привет, evm123.
Аз съм такъв случай...или е по-правилно да напиша "бях". В резултат на кюртаж след спонтанен аборт. Седем години диагнозата ми бе запушени тръби откъм маточния рог. Правени 3 пъти цветни снимки в 2 различни клиники по репродуктивно здраве в различни години, безброй консултации със специалисти и всички до един твърдяха, че се съмняват в диагнозата, тъй като това е изключително рядко срещано явление и в 90% от случаите настъпва спонтанна бременност след такава диагноза.
Информация на български и в български сайтове за това няма да намериш. Аз намерих такава единствено в американски сайтове. За съжаление не мога да ти ги цитирам, тъй като се рових в далечната 2008 година, когато ме "шамаросаха" с тази диагноза. Та най-общо казано и на достъпен език, във въпросните сайтове пишеше, че при такова запушване на тръбите откъм маточния рог, обикновено се касае за слузести запушалки, които там отстранявали успешно в 85% от случаите чрез т.нар. тубоскопия. Излишно е да споменавам за надеждата, грейнала в мен, че има решение на този проблем, при това не толкова инвазивно и доста успешно. Е да, ама не. Оказа се, че в България в нито една клиника, занимаваща се с АРТ нямат необходимите инструменти и съответно никъде не я практикуват. Почти всички специалисти приемаха с насмешка въпроса ми и настояването за такава манипулация и се започваше едно безкрайно обясняване как нямало смисъл, нищо нямало да се получи, не се правела пластика на тръбите в този край и безброй подобни обяснения. След като изрично настоявах, че не желая пластика, а въпросната процедура ( която е всъщност вид хистероскопия, т.е. не те режат, а с достъп през цервикалния канал в матката и съответно до началото на тръбите), ми се казваше, че не разполагат с подобни инструменти. Дали е така или просто са ме "отсвирвали" не мога да знам.
Та влачих си тази диагноза 7 години, минах през 3 опита инвитро и в началото на тази година, подготвяйки се за предстоящото четвърто, се оказах бременна! За съжаление за кратко... Което категорично и неоспоримо опроверга поставената ми диагноза.
За да бъда коректна докрай, трябва да кажа, че в месеца на забременяването правих диагностична хистероскопия, която не беше много сполучлива ( няма да изпадам в подробности).
Дали тръбите ми са правили спазъм при цветните снимки, въпреки, че ми бяха поставяни локални упойки, с изключение на първия път, дали е имало някакви леки слузести запушалки, които са се "измили" при хистероскопията ( при процедурата се вкарва физиологичен разтвор в матката) и до ден днешен е въпрос без отговор и за мен и за моя лекар, и за всички други, с които съм се консултирала.
Октомври месец направих поредната цветна снимка, лично по мое настояване и за моя информация и вече след миналата неуспешна бременност. Резултата е две проходими тръби.
Поста ми стана малко дълъг, но исках да споделя от опит със 7-годишна грешна диагноза, че в повечето случаи на запушване на тръбите откъм маточния рог се касае за спазъм на тръбите. Казват и пише, че с лапароскопия най-точно се потвърждава или отхвърля тази диагноза, тъй като жената е в обща упойка, която изключва вероятността за спазъм, било то и на психическо ниво, въпреки поставения локален анестетик.
П.П. И още нещо - при стимулация, хидросалпингса се вижда на видеозон. Това не е мое твърдение, а на специалистите, с които съм контактувала през годините, тъй като и мен живо ме интересуваше този въпрос. Твърдението им беше, че опитен специалист го вижда при прегледите по време на стимулация.
Желая от все сърце на твоите приятели и всички изстрадали двойки, пътят им в тази борба да е към своя край и да гушнат съвсем скоро своите дечица.