Да, така е има една тънка разлика между здравословното хранене, което според мен трябва да го правят всички и т.нар. диетично, което е абсолютно индивидуално според самият човек и неговите показатели-ръст, тегло, години, пол, кръвни, хормонални и др. изследвания
Ето тук както виждам в заглавието на темата е свързано повече със самото здравословно хранене, а в дневника ми съм описала чат от спецификата на диетичното ми хранене
На първо време и аз също бях изненадана
, какво ми се забранява, но поне знам с какво здравословно нещо да го заместя, защото честно казано е наистина много трудно да се откажеш от нещо, нали винаги ще бълнуваш за него, даже и на сън
Например захарта в моят случай е строго забранена и май до живот ще карам на нейни заместители, не че нещо лошо, добре че изнамериха тази стевия, нещата подсладени с нея са адски вкусни.
Второ - зехтинът, олиото, маргаринът са забранени, но само за три месеца, обаче хапвам маслини, пасирано авокадо, и разбира се естествената мазнина от месото и рибата, които си пускат при топлинна обработка (печено или варено). Като лойта от пържолите никога не съм я и консумирала.
По отношение на плодовете - да, мога да ям банани, круши, ябълки до пръсване, но не мога да ям сушени плодове, не мога да ям натурално грозде, нито стафиди, смокини, мед.
Принципно млечните продукти не са забранени изцяло, но за момента не мога да консумирам пълномаслените такива. Една извара, обаче мога да ям, за да не лишавам организма от калций, мога да пия и онази Верея фитнес (прясно мляко), така че реално не съм примърцала и откъм мляко и сирене.
Иначе кафяв ориз, киноа и всякакъв вид брашно, освен бялото са ми позволени.
Как ще си реша въпроса с палачинките например? Ми мляко Верея фитнес, с брашно от лимец, и се разбъркват с миксер, добавят се и останалите продукти за тестото за палачинки и пържене на тефлонов тиган без мазнина, подслаждане с плънка от пасирана ябълка или авокадо. Между другото странно звучи, но е адски вкусно