0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Аз съм съвсем в началото на дългия път на изследвнията, които са ни необходими на нас-проблемно забременяващите. Иска ми се тук да се споделят мнения как по лесно да получаваме направления-от кой, за какво, какво би трябвало да получим от всеки един специалист и т.н. Моето ДжиПи днес половин час ме убеждаваше, че половите хормони LH, FSH, E2, PROGESTERON, PROLAKTIN не се поемат от ЗК. Нищо не ми се "полагало"-това били остарели от социалистическо време схващания. Каза, че нито един гинеколог нямало да ми пусне направления и да си приготвя пари да си ги плащам. След споменаване на Националния Рамков Договор смени веднага тезата-те ми се полагали, но трудно ще намеря гинеколог да ми ги пусне на добра воля. В крайна сметка, сега имам направление за гинеколог от личния. Звънях на няколко софийски гинеколози, но като кажа, че ми трябват само изследвания на полови хормони ми отказаха всички. Давайте идеи как по-лесно да вървят нещата с направленията, защото така или иначе  има доста други изследвания,които ще си плащаме.
*
Re: Направления и Здравна каса-какво ни се полага?
« Отговор #2 -: Януари 07, 2013, 13:28:07 pm »
lioni1985, ти от къде си?
Питам, защото за Добрич мога да ти дам ориентир.
Ти пък защо обясняваш по телефона за какво - отиваш, преглеждат те, казваш, че нямаш цитонамазка за тази година. Освен това пробвате за бебе от еди колко си време и не става ... Лекарите (повечето) се ядосват, когато "им се месим в работата", т.е. им казваме какви изследвания да ни пуснат. Запиши си час и леко с въпроси го насочи какво да прави така, че да ти пусне изследванията, които ти искаш.
Успешна година на всички пожелавам и много положителни тестове.
Благодарим Ви Д-р Александров!
« Отговор #3 -: Януари 07, 2013, 14:33:20 pm »
Аз съм от София. Не ми се ще да си записвам час, да ми вземат направлението и после да ми обясняват как нямат лимит. Така само ще си опропастя направлението,както стана с последното. Гинеколожката при която ходих с триста зора и разправии, ми пусна и цитомазка. Беше ми взела само секрет и ми обясняваше как, ако ми направи и цитомазка едва ли не тя ще я плати!!! Питах я за изследвания за проблемно забременяване-рано ми било,да чакам!!! Та затова не искам първо да им дам направлението и после да им обяснявам
« Отговор #4 -: Януари 07, 2013, 16:18:26 pm »
Мен също ме интересува тази тема,защото и аз ще тръгвам по тежкия път на изследванията. За сега имаме една много добра спермограма заплатена. Ако някой знае добър гинеколог,който работи по ЗК във Варна да сподели!
« Отговор #5 -: Януари 07, 2013, 17:11:23 pm »
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=20084.180

В първият пост на темата, в червено са маркирани изследванията, които се поемат от ЗК и за които би трябвало да ви бъдат издадени направления.
« Отговор #6 -: Януари 07, 2013, 17:19:57 pm »
Благодаря, Пепка! Аз точно от тази тема, знам че дори и да са малко, има изследвания, които се поемат от ЗК. Но дори и да е така, проблема е, че няма кой да ми ги назначи. Всеки започва да ме убеждава да си платя, че не ми се полагали. Въпроса ми е как да ги накараме да ни пускат, поне малкото полагащи се изследвания :)
« Отговор #7 -: Януари 07, 2013, 17:55:05 pm »
lioni1985, трудно се намира лекар, който да назначи изследванията, за съжаление е така. Разпитай за всеки един гинеколог и ендокринолог в твоя град, все някой ще ти даде направление.

п.п. Личният ми лекар каза следното, когато ми даде направление за гинеколог- "Няма да даваш направлението докато не си сигурна, че ще ти назначи изследванията, които искаш." Така и направих. В резултат имах направление за всички полови хормони и направление за ендокринолог, който ми назначи изследвания на щитовидната жлеза. :)
« Последна редакция: Януари 07, 2013, 18:00:53 pm от Пепка »
« Отговор #8 -: Януари 07, 2013, 19:00:24 pm »
Този месец нямах време да търся по-настоятелно. Взех направлението от личния на 04,01,13(петък) и на 06,01,13 трябваше да ги пускам вече. Платих си ги, но се надявам до следващите да съм намерила кой да ми ги пусне :)
« Отговор #9 -: Януари 29, 2013, 21:47:53 pm »
здравейте и от мен , и аз съм тръгнала от скоро по изледвания . хормони без здравна ,после прегледи по 30 лв 4 в рамките на един месец за проследяване на овулацията за хапчета колко съм дала за задържане и тей подобни хич не ги боря .утре ще ми правят цвета снимка 150 лв ми искат знам че тези неща задраавната не ги поема ама поне прегледите защо всеки път по 30 лв даже бях си земала направление осигоровките накуп си платих и за какво > трябва и цитонамазка да си правя поне за това ще взжи ли направлението
« Отговор #10 -: Януари 29, 2013, 22:40:09 pm »
За цитонамазката ще важи или примерно микробиология на влагалищен секрет.
Голяма част от изследванията не се поемат от касата за съжаление...

Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

« Отговор #11 -: Април 12, 2013, 12:39:00 pm »
 а за спермограма и хламидии важат ли направленията?благодаря
*
« Отговор #12 -: Април 12, 2013, 13:03:27 pm »
От всичко, което съм правила само за ПКК съм ползвала ЗК. Вирусологията има кодове, но не дават направления. Всичко останало - всички хормони, цветна снимка, спермограми, микробиология, хламидии, цитонамазка, прегледи,... всичко см си плащала.
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
« Отговор #13 -: Април 12, 2013, 13:09:20 pm »
ужас а иначе плащаме здравни осигуровки