0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

VeryMe

• 198
  • Любовта можеш да задържиш в длани, а не в юмруци
sixsens, много ти благодаря! Ти каза и го направи-наистина подробно и точно си ми написала всичко. Благодаря ти!
И на мен не ми се рискува, кой знае какво мазало е станало след като при първото лапаро е отрязан пиосалпингс /гнойта се е разнесла и е образувала перитонит, възстанових се много трудно/ а останалата тръба надали е останала незасегната..
Това ще рече, че преди всичко трябва да избера човека, който да извърши лапароскопията, после да му мисля инвитрото. Аз съм от София, вече имам няколко лекари предвид, за които чувам, че са добри оператори. Има ли темичка тук с имената на корифеите в лапарото :)?

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Няма защо, тук съм, за да помагам с каквото мога.
Има теми за почти всички лекари в България, които се занимават с ин витро и лапароскопии. Потърси с търсачката и ще ти излязат. Ето и подфорума, където се намират темите - http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=2.0
Ако имаш въпроси, насреща сме. Успех!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
VeryMe, аз съм с 3 коремни операции - спукан апандесит, перитонит и илеус. Операциите са правени когато съм била 6-годишна. В последствие имам и 2 лапароскопии. Първата - заради диагностициран първоначално на УЗ голям хидросалпинкс и потвърден с ЦС. Резултат - отстранена лява тръба.
8 месеца след първата лапароскопия ми бе направена отново ЦС. Видя се, че и другата тръба е с хидросалпинкс. Наложи се втора лапароскопия. Отстраниха ми част от дясната тръба( въпреки че знаех, че тя изобщо липсва) и ендометриозна киста, след което пристъпих към първия си ин витро опит.

Пиша ти всичко това, за да не си губиш времето, парите и надеждите си. Моят съвет е първо трябва да направиш ЦС и след това лапароскопия. Хламиидиите и перитонитът нанасят големи поражения на репродуктивната система, както и много сраствания. Безразсъдно е да не направиш лапароскопия, а да се довериш само на преглед на УЗ, който не може да ти даде представа за състоянието на тръбата. Дала съм ти линкове към статии от библиотеката на Зачатие. Прочети ги, ще отговорят на доста от въпросите ти.

Интересно ми е коя е клиниката, която с УЗ диагностицира състоянието на фалопиевите тръби.

Виждам, че тръбата е била с пиосалпинкс, което означава задържане на гной в маточната тръба.

Да попитам, имала ли си гонорея?

Виж тази статия:
http://www.jenskozdrave.com/?page_id=38
Копирам част от текста, която би могла да ти посочи една от причините за получилия се  перитонит в твоя случай:

"Ако не се вземат мерки и заболяването не се лекува гонореята може последователно да засегне маточната шийка , матката и маточните тръби и да се стигне до така наречената Тазова възпалителна болест (Pelvic Inflammatory Dissease  съкр. PID). Най – тежкото усложнение на Тазовата възпалителна болест е острия перитонит* Поради драматичната клинична картина (силна болка, гадене, повръщане, температура ) , промени в лабораторните показатели (повишаване на левкоцити и утайка – СУЕ ), ехографски данни за свободно подвижна течност в коремната кухина (възпалителен ексудат) може да се стигне и до операция по спешност.Ранното започване на венозни антибиотици при тази клинична картина води до излекуване на пациентката .

Къснното започване на лечение , непълното излекуване от гонорея  и съчетанието и с други инфекции е една от причините за едно от най –тежките удложнения в гинекологията – пиосалпинкс (маточните тръби се изпълват с гной).При ангажиране и на яйчниците в този процес се получават тубоовариални абсцеси.Достигане до този стадий на болестта е живото засташаващо и налага спешна операция.

В около 25% от случайте има съчетание на гонорея с хламидиална инфекция."
« Последна редакция: Март 06, 2013, 00:06:43 am от Мецани »
*

VeryMe

• 198
Не, тестовете за гонорея са отрицателни Мецани. При мен отключващ фактор става измръзването, то дава ход на нещата.Това е становището на лекарите. А перитонита, той е резултат от срязването на пиосалпингса. Той не се реже /цитирам двама лекари, които са ме гледали след това/ лекува се с венозни вливания на АБ и после се прави лапаро, след като острата фаза премине. Иначе става лошо.При мен, обърнаха хода на нещата. Първо ме рязаха, после ме блъскаха с АБ...

2. IgG е титър за стара, хронична хламидиална инфекция, както авторката е добре запозната. При положение, че само този титър е повишен, вероятно инфекцията вече е станала хронична, качила се е в малкия таз и е нанесла е пораженията си. Оттук насетне и тонове антибиотици да изпие, все тая. Няма нужда според мен на този етап да прави PCR тест. VeryMe, виждам, че си добре информирана за хламидията. PCR теста отчита активна инфекция, хронична - не. Така че няма смисъл да го пускаш, освен ако нямаш гранични стойности на някой от другите титри.

Искам малко да коментирам по тази точка- PCR теста наистина е безсмислен в случая, той ще бъде отрицателен, понеже показва само нова инфекция, която е на "долния етаж". Съдейки по възпаленията, които ти е нанесла е ясно, че инфекцията отдавна е на "горния етаж".
Заблудата, която доста доктори насаждат обаче е, че когато ИГГ е положително-това не е проблем. Ами не е така. ИГГ пада съвсем бързо след правилно лечение, до около 40 дни след лечението е паднал титъра, не случайно изследванията се повтарят след 40 дни.
Пак да се повторя- посети специалист в НЦЗПБ- там ще ти обяснят същото-когато и трите титъра са отрицателни, тогава се смята, че си се излекувала.
Когато хламидията е на "горния етаж" е също много опасна, защото въпреки, че с ин-витро се преодолява, после често води до аборти в ранна седмица 5-8 или още по-лошо пукане на мехур в 5-6 месец.
За съжаление преди години и аз не бях наясно с хламидията и лечението й- дълго време се лекувах само аз, понеже на мъжа ми теста беше отрицателен. Е, оказа се грешка! Миналата година чак успяхме да се излекуваме- след 20 дни курс АБ по схема и двамата. И секс само с презерватив по това време.
Наистина се надявам, че ще обърнеш вниманието на излекуването на хламидията!
Не, тестовете за гонорея са отрицателни Мецани. При мен отключващ фактор става измръзването, то дава ход на нещата.Това е становището на лекарите. А перитонита, той е резултат от срязването на пиосалпингса. Той не се реже /цитирам двама лекари, които са ме гледали след това/ лекува се с венозни вливания на АБ и после се прави лапаро, след като острата фаза премине. Иначе става лошо.При мен, обърнаха хода на нещата. Първо ме рязаха, после ме блъскаха с АБ...
За да те срежат явно е било спешно, не е имало време да се лекува инфекцията с АБ.
При мен се наложи спешна лапароскопия, понеже от сраствания на черва, яйчници и тръби на УЗ се виждаше нещо подобно на извънматочна бременност и съмненията бяха за това.
От това, което казваш, че се вижда на УЗ- ми напомня на същото, щом има и съмнение, че се вижда нещо на тръбите-това говори, чеж вероятно има голям хидросалпингс.
Лекувай хламидиите, после ЦС и евентуално лапаро.
И пак казвам ЦС, а не хидротубация.
*

VeryMe

• 198
deizi_83 ,
Разбирам, че и ти си се борила до кръв с Хламидията. Обаче аз и преди го споменах, важно е дали теста е кръвен или е от цервикален секрет.
Кръвния ЕЛАЙЗА тест не е акуратен и при него, дори след години ще имам титър на ИгГ.Така, както преболедувалите хепатит, остават с антитела срещу Хепатит.Да не говорим, че специфичността не е 100 % и винаги може да отчете крос-реакция с друг вид Хламидия /примерно пневмонийна/ и изобщо не е сигурно че инфекцията е локализирана в гениталната област/може да е в гърлото, в очите/.
От години на запад кръвен тест за Хламидия никой не прави.
В тези случаи, за доказателство дали има жива хламидия, се прави PCR тест, при който се отчита наличието на хламидиална ДНК.За сега теста се провежда с цервикален секрет, урина и еякулат. Това, че инфекцията работи на горния етаж, не значи, че тя е изолирана там и че не може да се хване чрез секрета.

Много много хора се бъркат с тази хламидия и за това го пиша.

Veryme, говоря за кръвен тест! Другия сигурен тест е проба от менструална кръв, която също показва наличие на горна инфекция, но изследването се прави също само в чужбина.
Пък това, че кръвните тестове показват пневмония или други неща са врели-некипели.
Дали хламидията е в гениталната област или гърлото, очите- това значи, че я имаш и трябва да я лекуваш. Дълго нелекуваните хламидии поразяват също и костите.
Както и да е, няма да споря. Казвам го с цел да не губиш време и пари в безсмислени действия. Но всеки сам преценява.
*

VeryMe

• 198
Аз все пак ти благодаря за желанието да ми помогнеш deizi.

*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Сега, когато IgG са завишени, това говори за стара, хронична инфекция, както вече споменах. Ако са много високи, тогава има смисъл да се пие АБ, защото това значи, че инфекцията все още е активна, тогава и някой от другите показатели ще е положителен. Ако, обаче е малко над горна граница, това значи, че вече няма активна инфекция, другите титри са отрицателни. IgG е всъщност образуваните антитела срещу хламидията. Това е все едно да се изследваш за рубеола, да ти излезе IgG положително и да мислиш, че имаш рубеола. Това значи просто, че си я прекарала и имаш антитела. PCR теста се прави, за да се изключи напълно активна инфекция и да се прецени има ли нужда от антибиотик. Аз съм прекарала тази инфекция и говоря от опит. Да, лечението трябва да бъде и за двамата партньори, независимо дали на единия е отрицателен теста. При мен бяха завишени IgG, другите бяха ок. Пуснах PCR - отрицателен. Пих два пъти антибиотик, след 40 дена тест, падат, но не достатъчно. Нямах вече инфекция. Спрях с АБ, направих лапаро, махнаха ми тръбите /хидросалпинкс/, правих ин витро.
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*

VeryMe

• 198
Хламидията при мен е минал проблем. Сега ме тревожат последиците :)Това ми е болката. Днес по обед съм на преглед в ин витро центъра. Може би след него ще знам точно кой път ще поема-лапаро, ЦС или друго..?? При мен нещата тръгват някак лошо, но не искам да разводнявам темата с другите оплаквания,които проимах през последните дни..

Хламидията при мен е минал проблем.
Дано да е така! Успех!
*

VeryMe

• 198
Имам още един въпрос, ако трябва, ще го обособя в отделна тема:
Ако имам назначен ден за УЗ преглед между 2-4 ден на МЦ и всичко е наред и лекаря назначи дълъг протокол, в 21-ят ден от този цикъл ли се започва препарат, който е GnRH-a? А до 21-вият ден ли се пият противозачатъчни?
Ако протокола е къс, в същия цикъл ли се започват GnRH-a (когато е и прегледа) или се пият пак противозачатъчни преди това? Незнам дали ясно зададох въпроса..

*
Ако имам назначен ден за УЗ преглед между 2-4 ден на МЦ и всичко е наред и лекаря назначи дълъг протокол, в 21-ят ден от този цикъл ли се започва препарат, който е GnRH-a? А до 21-вият ден ли се пият противозачатъчни?Ако протокола е къс, в същия цикъл ли се започват GnRH-a (когато е и прегледа) или се пият пак противозачатъчни преди това?
Различните репродуктивни специалисти има различни методи.
Била съм по дълъг протокол. Не съм пила противозачатъци преди блокажа.
По къс също, може да се започне венага със стимулацията (и блокаж с микродози).
На 23.01.2014 в 10,49 Нора пое първата си глътка въздух.
*

sixsens

• 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Заповядай статия за различните протоколи за стимулация - http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=850&Itemid=21
Можеш да прочетеш или попиташ също в някоя от темите за текущи процедури в този форум: http://www.zachatie.org/forum/index.php?board=40.0
Не е нужно да пускаш отделна тема, има няколко, в които се коментират тези въпроси във форума, чийто линк дадох по-нагоре.
Успех!
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
*

VeryMe

• 198
Мили момичета, благодаря на всички за отзивчиността и подкрепата! Искрено уважавам благородната ви кауза и се радвам, че сте тук! Честит празник на всички!!!