0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Хистероскопия-кога?
« -: Юни 08, 2006, 09:08:43 am »
Открих ми ендометриален полип през месец март.Расте с невероятна бързина и решихме тоя месец да го оперираме.Това което ме смущава е ,че докторът иска ми прави хистероскопия и кюртаж на цялата маточна лигавица на 4тият ден от менструалният цикъл(при условие ,че при мен първите 4 дена са най-обилни от минимум 7-8 дневната ми менструация).Кюртажа си е едва ли не "един вид аборт".Страх ме е ,като знам,че хидросалпингс се получава дори и при аборт.И ме е страх да не получа този вид усложнение,като си помисля че тази миниоперация ще се прави в 'рисково време'.Имам предвид по време на м-ята и както си имам съсиреци ,а с нея ще се причинят още.Не искам да изглежда глупаво въпроса ми,но съм длъжна да попитам.Какъв е риска да се получи хидросалпингс по време на тази операция?
Знам,че на лекарите най им отговаря в началото на МЦ защото лигавицата се олющва и е най-тънка.Но не желая да заради това да се сдобия с някое ново заболяване.Предстои ми икси ,което е доста скъпо и не бих желала да поради хидросалпингс ,да се провали начинанието.
Затова бих желала да чуя мненията на тези които са преминали през хистероскопия на кой ден от МЦ са ви я правили и дали е нормално по време на М.?
Благодаря ви предварително
Хистероскопия-кога?
« Отговор #1 -: Юни 08, 2006, 09:54:58 am »
Аз не мога да разбера защо освен хистероскопията ще правите и кюретаж, какво казва докторът? 8O
Иначе кюретаж се прави наистина в началото на кървенето, а хистерото - като М върви към приключване.

Аз пък за първи път чувам, че от кюретаж можеш да си докараш проблем с тръбите, как да стане тая работа - да се пренесе инфекция ли имаш предвид?

Успех :D
Благодаря ти, Бени!

Хистероскопия-кога?
« Отговор #2 -: Юни 08, 2006, 10:14:27 am »
Цитат на: FreshBreeze
Аз не мога да разбера защо освен хистероскопията ще правите и кюретаж, какво казва докторът? 8O
Иначе кюретаж се прави наистина в началото на кървенето, а хистерото - като М върви към приключване.
 :D

Ами и мен това ме обърква.В тая област не съм много осведомена и затова събирам мнения.Просто не разбирам,защо не направи хистероскопия и хистерорезекция,вместо цялостен кюртаж? :roll:
*
Хистероскопия-кога?
« Отговор #3 -: Юни 08, 2006, 11:34:20 am »
Илияна,

дали си разбрала правилно? Струва ми се, че лекарят е имал в предвид само едното или другото. И на мен като на Фреши са ми махали полип и с кюретаж, и с хистероскопия, но говорим за два отделни случая, случили се в период от няколко години. Дори огромен полип като моя може да се премахне само с резектора, с какво ти обяснявят намерението за кюретаж?

А относно хидросалпингса, след операцията на мен ви вляха антибиотици, мисля че и през устата ми бяха изписали да взимам, така че да се предотврати възможността от евентуални инфекции. Аз нямам никакви усложнения в резултат на хистероскопията.

Хистероскопия-кога?
« Отговор #4 -: Юни 08, 2006, 15:45:04 pm »
Аз даже и антибиотици не съм взимала и нямам усложнения.
Благодаря ти, Бени!

*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Хистероскопия-кога?
« Отговор #5 -: Юни 08, 2006, 16:35:46 pm »
Цитат на: FreshBreeze
Аз пък за първи път чувам, че от кюретаж можеш да си докараш проблем с тръбите, как да стане тая работа - да се пренесе инфекция ли имаш предвид?

Аха, точно така става! Пренася се инфекцията от влагалището към тръбите! А не са рядко и случаите на недобре дезинфекцирани инструменти!!!
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*
Хистероскопия-кога?
« Отговор #6 -: Юни 21, 2006, 11:51:07 am »
след аборт предписват антибиотици, като превантивна мярка срещу инфекция / а знаем ,че инфекциите могат да доведат до запушване на тръби / .
   при всяка хирург процедура се крие риск , обаче това не означава, че непременно се случва / нещо като страничните ефекти отбелязани в листовките за лекарствата/. Важното е да го направиш при доктор, на когото имаш доверие...