Д-р
Бърди, много ще съм благодарна за коментар на ситуацията при нас:
Малко ще е дълго, но две седмици трудно се събират в два реда, а съм доста объркана от случилото се.
Рая две седмици е с разстройство, като една си бяхме в къщи и една прекарахме в инфекциозна болница, днес ни пуснаха, но не съм никак сигурна в лечението, което ни приложиха и в това, че детето е здраво.
Първото което направих като започна разстройството (понеделник) е детето да бъде само на кърма, колкото може да изпие хидратин-алфа и по съвет на лична и едно прахче ентерол. На следващия ден резултата беше влошаване и редки и слузести изпражнения през по-малко от час. Посетихме смешен кабинет - върнаха ни в къщи и да пазим диета - моркови с ориз за обяд, другите хранения кърма, и да си пием ентерола. Временно се подобри детето (сряда и четвъртък) и всичко от начало.
Заведох пак на лекар (петък), преглед - спокойно коремче, детето е в добро състояние, занесох ако за изследване на салмонела, дезинтерия, е-коли и посявка. Отново ни върнаха в къщи - да пие гентамицин 3х1 ампула. През цялата седмица детето не дава признаци нещо да го боли, има апетит, весело е, играе. Сутрин в 6 и 9 кърмя, на обяд зеленчуково пюре (домашно), след обед каша без плод, в 8 и през нощта колкото се събуди все кърмя. Разстройството не минава, над 10 памперса на ден.
Приеха ни в болница (събота), лечение по 2 банки глюкоза + още нещо си и пробиотик и диета. Рая не се подобрява. Салмонела, дезинтерия, е-коли и ротавирус - отрицателни. Детето за обяд яде картофи, ориз, след обед банан и бисквити. Следобедите се подобрява, вечер след като я накърмя се почва едно дрискане, и така продължава няколко часа след последното кърмене в 9 сутринта. Тя отказва да пие лечебната Хумана, както и всяко друго АМ, лекарката ме накара да спра да я кърмя, първо среднощтните кърмения и това в 9 сутринта, след ден и това вече и сутрин и въведох храна
Още на следващия ден без кърма нещата се подобриха. В последствие се оказа, че в акото се изолирала Клепсиела Пнеумонас (може да го пиша грешно), за което Рая пи прахчета нелидикс (3дни 3х1), които бяха назначени преди да е готов резултата. Не ни изписаха антибиотик по антибиограмата.
Лекарката започна да ми говори за алергии, непоносимост към белтъка, консулти с гастроенреролози. От 3 дни детето не пие никакво мляко, изхожданията намаляха, консистенцията им се нормализира почти, казаха ми да продължа с диетата още два дни (попари, бисквити, банани, ориз, картофи, пилешко месо, макарони, печени ябълки, брашняна каша) и после да разнообразявам. Но аз въобще не знам как да продължа да храня детенцето си - личната ми заговори за безлактозни млека, хипоалергенни АМ, отново гастроентеролози, между временно и без това малкото ми кърма почти спря.
Май написах всичко много объркано, но това меню и такова хранене никак не ми се връзва на 7 месечното ми бебе, а адски ме е страх да не започне разстройството отново, и да трябва да се върнем в болницата - не могат да й намерят вени, все се пукат, час и половина слагаха абокат, онзи ден трябваше да го сменят, отново близо час го дупчиха детето - безуспешно, цялата е на решето
.
Каква може да е връзката между кърменето и разстройството? Възможна ли е тази теория за алергии и лактозни дефицити?
Как да продължа да храня детето? Ако някой преди две седмици ми беше казал, че Рая ще яде брашняна каша щях да му се изсмея...но в отчаянието си правех каквото ми кажеха лекарите.
Какво мляко да дам - тя категорично отказва АМ, имам ли причина да се притеснявам, че има непоносимост към млякото, при все че 7 месеца е кърмена и не е имало проблеми.
Извинявам се още веднъж за дългия и объркан пост.