0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ликвидация на фирма
« -: Октомври 19, 2012, 14:29:43 pm »
Чудех се къде е уместно да пусна тази тема и реших тук, ако е необходимо нека модератора я премести.
Въпросът, който ме терзае е следния. В момента съм в майчинство 410 дни до края на годината, шефа ми преди месец ме повика да се връщам, като се споразумяхме да не прекратяваме майчинството ми и да ми плаща хонорар. Договорихме се и на непълно работно време.
Днес обаче научих от колежката, която ме замества в момента, че отново текат съкращения във фирмата. Този път те ще са на административен персонал. Дори се обсъждало и варианта фирмата да бъде обявена в несъстоятелност.
Тогава питам се аз защо той ме вика? Ако се върна и след НГ бъда редовно назначена няма ли да си бия автогол, ако реши в последствие да ме съкрати или ако фалира като цяло?!
Обмисля варианта да започна от 1-ви както се договорихме и за двата месеца, през които ще получавам пари на ръка да видя накъде духа вятъра.
Просто не знам как да постъпя? Ако фирмата фалира имам ли право на обезщетение?
Re: Ликвидация на фирма
« Отговор #1 -: Октомври 20, 2012, 13:30:31 pm »
ами, той като ти пусне майчинството за втората година, то дори и да стане нещо - ти си си в майчинство. Имам една много добра приятелка, която работеше във фирма в подобно положение. През първата година от майчинството й стана така, че във фирмата съкратиха всички - останаха само шефът и тя в майчинство. Разбраха се, че ще я пусне и втората година в майчинство, а при нужда ще я вика за консултации, за които и да й плаща, но така и не стана нужда, а майчинството й течеше. След втората година използва натрупаната си отпуска (още няколко месеца) и после я пратиха на трудовата борса, тоест още си е вкъщи. А бебо отиде на ясла (защото беше вече на 2,5 годинки), но така и не ходи често бебето, защото все се разболява и си е вкъщи, а и не е задължително, защото тя си е вкъщи. Та, тя има стаж и може да остане 1 година на трудовата борса (тоест вкъщи до 3,5 години на бебо), след което вече трябва да започне работа някъде. Тава е, което аз знам. Дано да се включат някои, които повече разбират или имат юридическо образование. Дано да съм ти била поне малко полезна. :)
« Последна редакция: Октомври 20, 2012, 13:40:31 pm от rosefromstars »
« Отговор #2 -: Октомври 20, 2012, 14:57:08 pm »
Ако не затворят фирмата, а след НГ се върна на работа пак не може да ме съкрати освен по чл.331 с дължимо обезщетение, нали?
Имам ли право аз да претендирам, че от 1-ви януари се връщам на работа и няма да ползвам втората година майчинство?
« Отговор #3 -: Октомври 20, 2012, 15:14:04 pm »
Според мен майките на деца до 2 или 3 години /за годините не съм много сигурна как беше/ са защитени от закона.
Ако се върнеш на работа преди детето да е навършило 2 години, би трябвало да ти плащат 50% от майчинството.

« Отговор #4 -: Октомври 20, 2012, 16:12:37 pm »
Според мен майките на деца до 2 или 3 години /за годините не съм много сигурна как беше/ са защитени от закона.
Ако се върнеш на работа преди детето да е навършило 2 години, би трябвало да ти плащат 50% от майчинството.

Да, да работещите майки получават 50% от майчинството. За това, че са защитени от закона е ясно, до 3г. е, въпроса е мога ли да му кажа - може работа да нямаш и приходите да са ти зле, но аз се връщам. :D
*
« Отговор #5 -: Октомври 25, 2012, 15:53:20 pm »
не много по темата, но не се доверявай на вътрешнофирмени слухове. Ако това е вярно и се предвиждат съкращения за какъв дявол му е на твоя шеф да те вика и да ти плаща хонорар ... нали няма пари.
Не се шашкай
В очакване ....