Добър ден на всички мами!Днес попаднах на темичката и ми стана интересно.Първо, поздравления за Фуси! Ако държах книгата й преди няколко години, сигурно щях да си спестя доста време и нерви.Страхотен стил на писане, спомням си че когато попаднах на двата форума на тема осиновяване, този и в БГмама, изчетох почти всичко написано от Фуси.
Сега обаче искам да напиша за едно друго заобикаляне на закона, за което преди години имаше схема в родния ми град/дали съществува още не зная/, като от нея се възползваха само кандидати на определени позиции и професии, без заплащане на подкупи, само може бе подаръци или услуги след осъществяване на осиновяването. Ние сме балкански народ и за нас да уредим нещо "с връзки" и с "мой човек" винаги ще действа.Всеки тръгнал по пътя на осиновяването знае, какво е безпокойството на тема здравословно състояние, генетична обремененост и произход на детенцето. Тук се включваше педиатър, който посещаваше дома за да наблюдава развитието на детенце, определено за семейството "с връзки". Наистина е невъзможно да убедиш всички членове на Съвета по осиновяване, но пък не и нужно.Подбора се прави от Секретар-експерта по закрила на детето, който е на пряко подчинение на Председателя на Съвета по осиновяване/Директора на РДСП/ и се съобразява с неговото мнение/когато смениха Директора на РДСП в града ни, първия служител, който беше сменен с друг беше заемащия длъжност секретар по осиновяването/.Другия важен член е представителя на Районния център по здравеопазване, който също се съобразява с мнението на Директора на РДСП.Лично аз познавам две семейства, които тогава осиновиха конкретно избрано за тях детенце, като разбира се изчакаха за това.В провинцията повечето хора се познават или имат роднински връзки помежду си, така че по един или друг начин реда на вписванията може да бъде "заобиколен".
От друга страна тревожно е, че не винаги може да се вярва на медицинските доклади на дечицата, настанени в ДМСГ.Детенце, което беше с видимо умствено изоставане, се водеше клинично здраво и никога не му беше правена електроенцефалограмата, независимо от написаното в доклада, че е родено мъртво, реанимирано след това и позложено на терапия със силни антибиотици, биологичната майка с тежко заболяване и т.н. Точно заради това си мисля, че много от кандидат осиновителите все пак ще се опитват да намерят връзки и познати, работещи в системата на социалното подпомагане и закрила на детето.