0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ЛУФ синдром
« -: Юни 15, 2016, 18:30:56 pm »
Здравейте бъдещи мами  :D Нова съм във форума и за това реших, да отворя темичка по моя проблем, за който нищо не знам и нещо не мога да намеря почти никаква информация. Извинявам се предварително ако отпарям вече "дъвчена" тема  :oops: Ще бъда доволна и само на линк към други сходни теми. Та въпроса ми е: Какво е луф синдром? Каква е разликата между лутенизирал фоликул и жълто тяло? И най-важното: Лекува ли се? Има ли забременели, които имат доказано такъв синдром?
Много, много, много благодаря предварително :D И желая успехи на всички
Re: ЛУФ синдром
« Отговор #2 -: Юни 16, 2016, 09:03:31 am »
Мерси многооо  :D
*

    sixsens

  • *****
  • 4138
  • Благодаря ти, докторе!
Re: ЛУФ синдром
« Отговор #3 -: Юни 16, 2016, 09:18:49 am »
Дени, здравей! Аз съм със СПКЯ и ЛУФ синдром /обикновено вървят заедно/ и забременях, но с ин витро, поради тубарен фактор. Права си, че няма много информация по този проблем на български.
В общи линии ситуацията е следната - няма овулация, фоликулите зреят, но не се пукат. Жълтото тяло е това, което остава, след като яйцеклетката напусне фоликула при овулация. Лутеинизираният фоликул е този, който е достигнал зреене, но овулация не е настъпила, яйцеклетката е все още вътре и започва обратния процес. Фоликулът става на малка киста /фоликулярна/, която в повечето случаи изчезва със следващия цикъл. Това е в общи линии най-лаишки обяснено, не съм лекар :D
Не знам да има трайно лечение на този проблем. По-скоро се прибягва до индуциране на овулация с медикаменти.
Посещаваш ли клиника по стерилитет? Какво казва лекуващият ти лекар по въпроса?
Благодаря ти, Зачатие!
Благодаря ти, Мели!     
ПО-ЛЕСНО Е ДА СЕ БОРИШ ЗА ПРИНЦИПИТЕ СИ, ОТКОЛКОТО ДА ЖИВЕЕШ СПОРЕД ТЯХ!!!
*
Re: ЛУФ синдром
« Отговор #4 -: Юни 16, 2016, 09:46:22 am »
Аз също съм с СПКЯ имала съм и доказан Луф на  два пъти,
без планове за бременност на този етап  :P
*
Re: ЛУФ синдром
« Отговор #5 -: Юни 16, 2016, 15:20:11 pm »
Дени, само да допълня към поста на sixsens, въпреки че е обяснила прекрасно :) Нормално фоликулът нараства, от началото на цилък, вътре има яйцеклетка. При достигане на определена големина, фоликулът се пука, яйцеклетката и течността от фоликула изтичат и яйцеклетката може да бъде оплодена. Фоликулчето се превръща в  жълто тяло, което произвежда хормон прогестерон. При ЛУФ - фоликулът може да се пукне и да изтече малко течност, може и да не се пукне, но яйцеклетката остава вътре. И за това не настъпва овулация реално. Фоликулът претърпява обратно развитие и това е. С хормонални  препарати може да се помогне на фоликула да се пукна, това вече док ще прецени.  При мен имаше съмнение за ЛУФ, но докато траеха изследвания и всичко, забременях спонтанно( след 3 години опити). Може да е било късмет и точно в този месец нещата просто да се наредиха. Все още не знам имам ли нямам ли ЛУФ. Стискам палци всичко да се нареди  :goodluck: :bighug: