0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Сдружение "Зачатие" иска да помогне
на 200 хиляди български семейства





Едно сдружение иска да помогне на 200 000 семейства в България, които по една или друга причина не могат да имат собствени деца. На 6 март тази година в София бе проведено учредителното събрание и бе решено да се създаде сдружение "Зачатие", което да обедини тези семейства, да ги информира и да ги подпомага в стремежа им да намерят радостта на своя живот. Съпрузите в семействата, които нямат деца, се срамуват и се страхуват да говорят за своите проблеми и често страдат от неволните коментари на околните, както и от безразличието на обществото. Желанието на тези 200 000 семейства за собствено дете не е просто блян, а борба, която често завършва с неуспех, а те не намират утеха, защото не могат да споделят мъката и тревогата си. И точно тук идва новото сдружение "Зачатие", което е израз на готовността на тези млади семейства да излязат от тъмния ъгъл на своята болка и изолация. Проблемът е много дискретен и личен и затова лекарите могат да разчитат на подкрепа от сдружението и от пациентите си. Девизът на сдружението е "България има нужда от деца, а най-голямото щастие за нас би било да ги създадем и обичаме."

За да помогне на повече български семейства, сдружението ще разработва програми за борба със стерилитета, ще подпомага членовете си при осъществяването на контакти в страната и чужбина, ще предоставя финансови средства на бездетни семейства, ще създава база данни за здравни заведения, клиники, лаборатории за информиране на бездетните семейства, ще работи за установяване на клинична пътека за диогностициране и лечение на заболяванията, водещи до стерилитет, ще подпомага институциите за преразглеждане на процедурите по осиновяване.

Ако имате проблем, който не можете да решите сами в семейството, можете да се обърнете към сдружение "Зачатие" и да станете негови членове. Могат да членуват български и чуждестранни фирми и физически лица, които желаят да подкрепят семействата, поели по трудния път в борбата срещу безплодието.

За контакти и желание за членство пишете на електронната поща за допълнителна информация: zachatie@zachatie.org.

Информация за дейността на сдружението ще се публикува на интернет адрес: www.zachatie.org. Този портал за семейно планиране, репродуктивно здраве и стерилитет е ежедневно обновяваща се информационна съкровищница на български език. Тя е за всички онези, които планират бебе, и за тези, които се тревожат за евентуални проблеми, поради които така желаната бременност не настъпва.

Гинеколозите твърдят, че стерилитетът е заболяване или състояние на репродуктивната система, най-често диагностицирано, когато двойката е имала една година полови контакти без предпазни средства и въпреки това не се е получило забременяване, или ако жената в семейството е преживяла няколко спонтанни аборта. За партньори над 35 години или при хора с репродуктивно заболяване този период е 6 месеца. В интернет сайта е предоставена базова информация за репродуктивната система на мъжа и жената, за факторите, които оказват влияние върху плодовитостта и при двамата партньори, за най-често срещаните причини за стерилитет и за заболяванията, свързани с него, за прегледите и изследванията за тяхното установяване, за възможностите за лечение, които се прилагат в нашите лечебни заведения и центрове, за метода "ин витро" и за възможностите на народната медицина като билколечение, балнеолечение и други алтернативни форми.

Порталът www.zachatie.org може да ви помогне, ако сте жена, която иска да има дете, но не може, ако сте преминали този път и искате да вдъхнете кураж на тръгващите, ако знаете, че не можете да имате собствено дете и желаете да осиновите, или ако сте специалист и искате, и можете да помогнете. Този сайт е създаден и се поддържа от екип млади жени от клуб "Проблемно забременяване" към клубовете на www.dir.bg (htt://clubs.dir.bg), които се борят от години ежемесечно, ежедневно и ежечасно в търсене на пътя към своето така желано дете, подкрепяйки се помежду си, обменяйки информация, съвети и преживявания на радост и болка. Той е написан на достъпен език, разбираем дори и за тези, които нямат понятие от медицинска терминология.

В този сайт ще намерят информация всички, които планират бебе или се безпокоят, че желаната бременност въпреки всички опити не настъпва. Тук има много полезни съвети за увеличаване на шансовете за забременяване, за планирането на бременността по календарния, температурен и слузен метод, за факторите, които пречат на нейното настъпване. Всекидневно се добавят нови преводни материали от сайтове с литература на тази тематика от английски и руски език, статии на български специалисти в областта на репродуктивното здраве и истински истории на хора, справили се с този проблем. Непрекъснато се добавят адреси на клиники, центрове и специализирани кабинети за диагностика и лечение на стерилитет.

Сайтът съдържа много информация за правните аспекти на един хуманен акт - осиновяването на дете. Цялата информация е организирана по теми и категории. Събрана и тематично подредена e богата колекция от уеб-връзки към други сайтове на здравноинформационни издания на български, руски и английски език, лични страници на лекари специалисти в областта на репродуктивното здраве, страници на институции, здравни организации, клиники, медицински центрове и медико-диагностични лаборатории. За връзка между посетителите на сайта са предвидени дискусионен форум и виртуална стая за разговори в реално време. Там всеки може да сподели своите проблеми с други хора като него, да обмени опит за здравно заведение или специалист, да получи подкрепа или надежда.