0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

maggi4ka

• 440
  • Няма невъзможни мечти....
Бременност и съкращаване от работа
« -: Февруари 12, 2014, 16:20:04 pm »
Здравейте,
Търсих из форума, но намерих малко информация, и то различна от това, което ме интересува. Казуса е следният.
Моята приятелка забременя по естествен начин с близнаци (разбра че са 2 едва вчера). С "таткото" дори не са заедно... остави я няколко дни преди да разбере, че е бременна.  Турски сериал, който не ми се описва.
Днес когато е отишла на работа, явно някоя "доброжелателна" колежка е подшушнала нещо на шефката и тя я е посрещнала с въпроса "Какво стана с твойте доктори? Ама не ме лъжи, че аз се досещам за нещо и дано не е това!" Съответно приятелката ми е отговорила "Бременна съм, но докато бременността ми позволява възнамерявам да работя" Отговора е бил "ДА, ама не!" След което и е връчена заповед за освобождаване със задна дата - 04/02/2014г. кочто влиза в действие от 13/02/2014, и въпросната госпожа я е принудила да подпише, със скандал. Понеже емоциите са и дошли вповече, като резултат си имаме подписана заповед. Може ли въобще да се направи нещо или е безсмислено да ходи в инспекция по труда или където и да било. Назначена е м.Октомври 2013г., и съответно договора все още е бил със срок на изпитание.
Благодаря предварително за отговорите.
И понеже не знаех къде да пусна темата, нека админите да я преместят, ако не е за тук.

*
Re: Бременност и съкращаване от работа
« Отговор #1 -: Февруари 12, 2014, 16:35:11 pm »
maggi4ka,

Много съжалявам за приятелката ти и че има такива злобни хора на този свят  :x
По принцип, щом е подписала мисля че вече няма много шансове - реално тя се е съгласила. Отделно щом е в период на изпитание и да не беше подписала отново не се ползва със закрила от закона, и има право да я освободят и без обяснение, т.ч. това допълнително утежнява нещата. Това е на теория....на практика може и да има някакви начини или врътки, но за да са полезни трябва да ги сподели някое момиче минало през подобен опит.
Стискам и палци  osi_9
« Отговор #2 -: Февруари 12, 2014, 21:24:54 pm »
Моето мнение е все пак да отиде в инспекцията по труда а и в бюрото ако трябва да се запише. Все пак да пита, може да се смилят над нея служителките и да кажат ако има начин нещо да се направи по въпроса. Подобна тема май в БГ-мама http://www.bg-mamma.com бях чела, разтърси се из сайта. Но аз ако бях щях да ида в инспекцията и да си търся каквито и да било права въпреки срочния договор и подписаната заповед. :?
Йоан 19.09.2017г.
Матей 22.10.2018г.
« Отговор #3 -: Февруари 12, 2014, 22:22:36 pm »
Щом договорът е в срок на изпитание нищо не може да се направи, бременна не бременна това е положението за жалост.
*
« Отговор #4 -: Февруари 16, 2014, 22:57:31 pm »
Според мен трябва да подаде жалба в инспекцията по труда, като опише случая, както си е било. Да напише, че са се отнесли с нея грубо и некоректно. Ясно, че като е сложила подпис няма как да си търси правата по този казус, но поне с една проверка може да го снабди този работодател. А една проверка от инспекцията винаги може да му намери кусури, че и глобички за куп други, несвързани с нейния случай, неща.