0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Скъпи приятели,
Сдружение Зачатие и СБАЛАГРМ "София" организират кампания, озаглавена "Как да говорим с партньора за безплодие". Първият етап на инициативата представлява анкета, която да ни разкрие най-честите трудности, през които минават мъжете, страдащи от стерилитет и които заедно с партньорката си вече са преминали през процеса на ин витро.
Каним всички мъже и жени от цялата страна, които имат репродуктивни проблеми, да попълнят анкетата и така да помогнат да открием най-големите проблеми при мъжете и най-честите заблуди, свързани с ин витро оплождането и начина да ги преодолеем.

Ако решите да участвате, достатъчно е само да натиснете първия линк, приложен по-долу (ако сте жена) и втория (ако сте мъж), да попълните верните според вас отговори и после да натиснете бутона Done.

Анкетата е напълно анонимна и отнема 5 минути.

Срокът за участие е до 31 август 2011 г. Благодарим ви!

Всеки човек с репродуктивни проблеми може да се включи в анкетата. Ин витро двойки от цялата страна могат да помогнат на други хора с репродуктивни проблеми, ако се включат в анонимно проучване. То е част от единствена по рода си инициатива Как да говорим за безплодието? , която започва у нас. Организатори са „Сдружение „Зачатие” и СБАЛАГРМ „София”.

Проучването има за цел да определи какви са проблемите на „силната половина” в двойката. Темата е деликатна и понякога един от двамата партньори няма точна представа през какво минава другият. Резултатите ще дадат ценни насоки, които да се използват при предоставянето на медицински услуги на мъжете, страдащи от стерилитет, както и да се подобри тяхната информираност. Като следващ етап, организаторите планират и конкурс за най-практични съвети за това как да говорим с партньора за репродуктивни проблеми и ин витро. Целта на кампанията е да накара инвитро двойки да разкрият своите емоции и да дадат съвети на останалите, които не могат да заченат, за това как да говорят за проблема на всеки един негов етап. Подобна кампания – за това как се обсъжда и как би трябвало да се обсъжда безплодието от двама партньори - не е правена досега в България.
« Последна редакция: Август 19, 2011, 17:22:30 pm от Мели »
Re: Анкета: Как да говорим с партньора за безплодие ?
« Отговор #1 -: Август 19, 2011, 15:27:48 pm »
Може ли коментар тук?

Според мен медицината използва много груби (от чисто психологическа гледна точка) термини като:
- безплодие;
- стерилитет.

И двата термина носят усещането за дефинитивност и едва ли не обреченост. Самите термини са стряскащи за човек, който няма медицинско образование.

По-правилните термини според мен (отново само и единствено от психологическа гледна точка) са:
- проблеми със забременяването;
- репродуктивни проблеми.

Тук я няма семантиката на дефинитивност, едва ли не обреченост, а по-скоро на "проблеми", за които медицината има конкретни решения.
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
Re: Анкета: Как да говорим с партньора за безплодие ?
« Отговор #2 -: Август 19, 2011, 15:43:38 pm »
Много съм съгласна с Магдалена!

*
(бел. мод. коригирах заглавието на темата)

Съгласна съм с Магдалена. Медицинските термини се натоварват с това значение с многократната си употреба. Разсъждавали сме много пъти за гадните думички "стерилитет" и "безплодие" и сме си мислили защо на български няма дума като infertility, която не е толкова натоварена негативно. Оказа се обаче, че английско говорящите пък също мразят тази дума infertile couple. Явно за тях това е думата която припокрива нашата "безплодие". Често я заместват с "двойки, срещащи трудности при забременяването". Двойки с репродуктивни проблеми е удачна, но хора, които никога не са чели по темата не разпознават веднага значението, но тук специално всички са запознати с този термин.
Тази анкета звучи като да е само за двойки, преминали през ин-витро. Не за всички с репродуктивни проблеми. Или не?
Даниел 07.06.06  Димана 05.10.07
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Терминологията винаги е трудна.

"Проблеми със забременяването" не е точен термин, защото обхваща само част от цялата група, а има жени, които забременяват, но не могат да износят. Освен това оставя на заден план мъжа.

"Репродуктивни проблеми" е  много точен термин, но е генерално неразбираем за обществото и се налага да бъде обясняван.

Най-правилно е инфертилитет, обаче също не е разбираемо и малко хора правят разлика между стерилитет и инфертилитет.

Отделно емоцията, която всеки влага в даден термин, е различна и за един безплодие звучи грубо, за друг пък е съвсем приемливо и така. Затова в официалните документи се придържаме към общоприетите термини.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
"двойки, срещащи трудности със зачеването или износването на дете" мисля, че обхваща всичко и е разбираемо за всички, само дето е много дълго.
*
Отделно емоцията, която всеки влага в даден термин, е различна и за един безплодие звучи грубо, за друг пък е съвсем приемливо и така. Затова в официалните документи се придържаме към общоприетите термини.

Съгласна съм. Аз винаги съм наричала прямо проблемите ни "стерилитет" в разговори с приятели, колеги и роднини, за да осъзнаят колко сериозно е положението и с какво се борим.

Най-голямата трудност за мен беше да осъзная и приема, че имаме проблем със забременяването и че ще прибегнем до асистирана репродукция, оттам насетне изборът на думите никога не е бил от значение.

Живея в Щатите и езикът тук е "еволюирал" до абсурдната повсеместна употреба на евфемизми, които лъкатушат около истинското наименование на нещата, само и само да угодят на нечия чувствителност. Лошото е, че тези завоалирани слова правят общуването неискрено и двусмислено, и много често омаловажават истината или проблемите.
Тази анкета звучи като да е само за двойки, преминали през ин-витро. Не за всички с репродуктивни проблеми. Или не?
Според мен анкетата ограничава обхвата на двойките само до преминалите ин-витро, а би било добре да се включат всички преборили се или все още борещи се с проблема. Например при нас бременността се получи при инсеминация.

Начинът на за даване на въпросите, звучи все едно борбата със стерилитет е еднократен акт, еднократно говорим с партньора за това, изведнъж разбираме, че не можем да имаме деца по естествен начин и т.н.
Според мен, осъзнаването на проблема е дълъг процес, включващ време на неуспешни опити, поредица изследвания и срещи с лекари, редувани с период на психологическо осъзнаване на проблема. Има различни етапи и хората реагират различно във всеки един от етапите.
А последният въпрос изключва хората с по няколко трансфера.