Напълно споделям мнението на Блу. Не можем да спрем да живеем, само защото работодателите си правели сметка някой да им работи до откат. Наистина, няма незаменими хора. Напълно разбирам, че един работодател влага пари, време и нерви в обучението на кадрите си, но жените няма как да спрат да раждат, само заради това. Аз и в предния си пост го написах - излиза, че една жена ако не е неомъжена и без деца и планира да си живее така завинаги, то тя в никоя фаза от живота си не би била подходяща за кандидат за работа. В крайна сметка една жена мине ли възрастта от 22-24 години /примерно/, напълно в реда на нещата е да планира семейство и деца. Не може да си чака до 40 години, защото видиш ли ти, трябва да работи, пък ако вземе та забременее, фирмата ще баталяса
А то за шефа и 5 години да си му работил вярно, на 6-тата ако забременееш, пак ще му е твърде рано и пак ще му обърка сметките. Животът си следва своя естествен ход и така ще си бъде и занапред.
Ако БГ работодателите си правеха труда да предлагат адекватни условия, да обучават качествени кадри и да влагат в хората си, не само като заплащане, а като цяло, няма да е толкова трудно да се намират кадри. Една фирма трябва да бъде конкурентноспособна, за да има претенции към кадрите си. Факт е, че в БГ трудно се намира добре обучен и квалифициран персонал. Вина за това отчасти има и образованието, но за мен по-голямата вина е на работодателите. Никой не си прави труда да обучава, а един току що завършил студент няма как да може и знае всичко, ако не му се покаже на практика и не бъде обучен. Мдааа, обаче на шефчетата им е по-лесно да наемат някого, да го оставят сам да се учи, да му плащат нещо си там, щото нали той нямал опит и толкоз заплата му стига, даже трябва да се радва
и като нещо не им отърва - най-лесното - други безработни чакат...И така се завърта кръга....Иначе като опре ножа до кокала - изревават - ауууу, няма кадри, ауууу, трябва да обучаваме. Ами като от всяка втора фирма излизат хора, които са оставяни сами да се учат и не им е показано за какво иде реч, как да има обучени кадри. То хубаво се учиш сам, питаш, разпитваш /ако имаш желание/, но това не е достатъчно. Казвам всичко това от собствен опит. Минала съм през много работодатели - картинката е една и съща. Не казвам, че всички са такива, но другият вид са за жалост изключения.
Извинете отново за дългия пост.