По принцип за да се сложи виза е нужен паспорт. Много съм любопитна какво ще ти отговорят.
Да отговоря тук, че да не обсебвам новата тема.
Вчера ми се обадиха по телефона от посолството. Разговарях с г-н Николай Цанев, първи секретар и консул. Господинът беше много любезен и ми отдели над 20 минути, за да ми отговори на всички въпроси. Процедурата по издаване на документи на дете, родено в чужбина е следната:
- от болницата се издава акт за раждане
- с акта се отива в общината по регистрация в чужбина и оттам се издава удостоверение за раждане
- удостоверението се превежда от заклет преводач, заверява се с апостил при нотариус, като не трябва да се пропуска да се завери и подписа на преводача (това за подписа на преводача отделно може би важи само тук, тъй като Естония е с електронно правителство, почти всички документи се подават по нета и подпис почти никъде няма, ние например имаме преведени документи без подпис, които ги приемат за съвсем валидни)
- така приготвените документи трябва да изпратим в Хелзинки (в Естония не се занимават с документи за самоличност)
- оттам се изпращат в България и се чака Есграон да даде ЕГН
- после се издава бг акт за раждане
- за да се издаде и международен паспорт е необходимо да се попълнят формуляри и да се представят копия от документите на родителите
- цялата процедура минава за минимум 4 месеца, тъй като пощата пътува веднъж на два месеца
- освен това трябва да пътуваме и двамата родители до посолството в Хелзинки, за да попълним на място документите
Относно пасавана:
- издава се само за връщане в България
- важи само 10 дни
- няма как да ми го издадат без ЕГН
Понеже нито един от вариантите не ми върши работа, консула ми предложи да издам естонски документи на детето или по-точно така наречения "сив паспорт". Той се издава на чужденци, които живеят в Естония, но не са естонски граждани (например на руснаците, които не искат да се откажат от гражданството си, в Естония може да имаш само 1 гражданство).
Този сив паспорт е аналогичен на нашите червени международни и се издава за определен срок, с него може да се пътува в чужбина и извън Шенген.
Имам после 6 месеца, за да регистрирам бебето в България, така че в края на лятото ще се приберем - и без това в Панама ще получим автоматично туристическа виза само за 3 месеца и така или иначе ще се наложи да влезем и излезем от страната, че да подновим визите (дългосрочните отнемат на работливите панамци над 6 месеца, за да бъдат изготвени).
Освен това така ще мога да се видя отново с всички дружки от Зачатие и да им донеса поредния чужбински алкохол