0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Влиянието на СТРЕС-а върху ОВУ.
« -: Юни 21, 2010, 11:06:32 am »
 Здравейте!
 Как се справяте със стреса??? :( :( :(
 Работя на 2 работи:едната ниско платена и напрегната /клиентите ни са БОЛНИ хора и често НИСКО културни!!!/ ,другата работа - безплатно във вкъщи домакинствам.
 "Меден месец"- това значи,че е необходимо поне месец спокойствие за "догодина люлка".
 И така до каква степен се справяте със стреса? Как? :)
*
Re: Влиянието на СТРЕС-а върху ОВУ.
« Отговор #1 -: Юни 21, 2010, 11:29:56 am »
Здравей,
Тази втората работа с домакинстването , всички я работим безплатно  :) Ако даваха заплати и затова ехеее..Всеки има стрес и на работното си място ,кой повече мкой по малко .Кой пък се стресира от това ,че всъщност няма работно място ..Живеем в такъв свят,че стресът те връхлита в момента ,в който излезеш от къщи , не дай си боже да го има и в дома ти .. тогава е вече ад..
 Какво да ти кажа ..всеки различно се справя със стреса .Намери си твоя начин за релакс - книги , разкрасяване , спорт , градинарство и т.н. Мен лично ме спасяват приятелите, семейството , любимият човек и ...сладоледа  :)
 Аз доскоро си мислех,че съм спокойна /относително/ и стреса не ми влияе особено. Оказа се обаче,че нямам овулация ,заради повишен пролактин ,който пък се вдига от стреса.
Обещах си повече да не се ядосвам за глупости , изобщо да гледам по отгоре на нещата. Съветвам те и ти да не се "вживяваш" толкова ,нито в домакинството ,нито в работата си ,защото ние сме жени и най-важното е да станем майки. Другото са подробности  :wink:
*
« Отговор #2 -: Юни 23, 2010, 11:28:52 am »
  Човек трудно може да си каже:"за това няма да мисля,няма да се тревожа".Мисълта сама поема по познати писти и ни води за носа по утъпкани вече трасета.Затова човек трудно излиза от установена вече емоционална картина.Не мога да спра мисълта,но мога да я ПРЕНАСОЧА.Контролът е да я задържа достатъчно дълго време върху обект,който ми носи радост/или поне ме успокоява/.Това е смисълът на едно хоби.Колко време от деня ще задържа мисълта си върху нещо ,което ме радва.Но не телевизия,кино,дори книга,защото това отново ни свързва с емоционалните проблеми на други хора.Заниманието трябва да е максимално неутрално,маскимално близко до чистото изкустно.Изкуството е нещо ирационално,т.е. нещо, от което няма никаква полза ,а си го правя за собствено удоволствие.Никога не е късно да отида на урок по пеене или да се запиша на курс по рисуване,градитарство,танци и мн. други.
  Хубаво е да не е само интелектуално заниманието,а да ангажираме максимално тялото си.Всичко това е от личен опит.Хубав ден!

« Отговор #3 -: Юни 24, 2010, 17:18:55 pm »
Според мен не влияе чак толкова.
По принцип аз не съм застъпник на "емоционалните" теории.
Сигурно влияе в някаква степен, но или е инцидентно или ще отключи някакво заболяване, което е по-негативното.
Като цяло обаче не мисля, че има чак такава връзка.
*
« Отговор #4 -: Юни 28, 2010, 11:07:05 am »
  Ще изброя някои от посоките на взаимовръзка между стрес-а и репродуктивната система:
  -активира се хипофизата и тя може да започне да произвежда завишено количество пролактин,което провокира аномалии в ОВУ;
  -установено е,че при мъжете спира или драстично намалява спесматогенезата.Установяват се също по-ниски нива на Тестостерон и LH;
  -при стрес се променя хода на кръвния поток,в случая намалява притокът на кръв към матката;
  -някои хора започат да преяждат,драстичното завишаване на масти на свой ред може да влоши хормоналния баланс.
  Отделно липсата на тонус и обща подтиснатост.На физическо ниво това означава лошо оросяване,т.е. лошо подхранване на клетъчно ниво/артериалният ход на кръвта/ и разбира се,лошо прочиствани/обратният,венозен ход на кръвта/.Това интоксикира организма,снижава имунитета,което би довело до множество други последствия......
  Само нахвърлях някои възможности.Естествено, ако с изследване се установи сериозен хроничен проблем,той изисква намеса на лекар-специалист.Не бива да се разчита,че като се успокоя и ще мине от самосебеси.
  Разбира се,нека всички да сме здрави и в тонус!Хубав ден! :P :ballons: