Здравейте д-р Панова,
надявам се написаното от мен да стигне до Вас, тъй като за първи път посещавам и пиша в този сайт и не съм сигурна дали се справям успешно...
Имам момиченце на почти 6 месеца, което се роди с недоразвита дясна ушна мида. А на здравото уше има нещо като камбанка, точно на входа на ушето. Води се за малоформация. Направиха ми секцио по спешност в началото на 39-тата седмица от бременноста ми, като през цялата бременност бях с контракции, на хапчета за задържане през последните два месеца и дори лежах в болница. Оказа се, че съм с еднорогова матка. Хубавото е, че детето все пак си има вътрешно и средно ухо и на двете уши и ще чува нормално. Следва да направим козметична операция на недоразвитото уше. Искам да Ви попитам има ли вероятност недоразвиването на ушето да има общо с дефекта на матката. И, въобще, на какво може да се дължи подобна малоформация? Дали пробламът може да е генетичен, тъй като със съпругът ми не сме си правили генетични изследвания. Все пак, ако решим да имаме второ дете, искам да сме напълно сигурни и да избегнем всякакви усложнения, ако не с бременността, то поне с нормалното развитие на плода.
И, според Вас, кога най-рано е добре за детето да направим пластичната операция (ако това влиза във Вашата компетентност, разбира се)?
Благодаря Ви предварително и Ви желая успешен ден,
Даниела