0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
няколко овулации
« -: Декември 24, 2009, 11:07:20 am »
Здравейте,ходя на фоликулометрия и доктора ми каза ,че се очакват няколко овулации през цикъла.Та въпроса ми е през колко време могат да бъдат,и съответно и от двете овулации може ли да се забременее или само в едната? :oops:

*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Re: няколко овулации
« Отговор #1 -: Декември 24, 2009, 11:20:57 am »
Овулациите могат да бъдат най-много в рамките на един-два дена. ЛХ се повишава рязко и причинява пукането на фоликулите. В случай, че някой от тях не се пукне, остава като кистичка, която изчезва с МЦ.
Именно с два спукани фоликула се зараждат двуячните близнаци  :D Но честно казано за три и повече на спонтанен цикъл не съм чувала.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
« Отговор #2 -: Декември 24, 2009, 12:46:07 pm »
Благодаря ти мила.

*
« Отговор #3 -: Декември 24, 2009, 15:16:03 pm »
Но пък ето какво открих,което си противоречи -       "  По време на лутеалната фаза доминира прогестерона,но нивата на естрогените също се повишават.През фоликуларната фаза прогестерон почти не се произвежда.Прогестеронът подготвя женската полова система за имплантиране на евентуална оплодена яйцеклетка и НЕ ПОЗВОЛЯВА узряването на нов фоликул и нова овулация през лутеалната фаза".

« Отговор #4 -: Декември 25, 2009, 17:39:11 pm »
nikid, така е прогестерона пречи за узряването на нов фоликул, но
за да има няколко овулации, значи един или два фоликула растат с много близки размери през ФФ.

Когато ЛХ-то се повиши, (както е газала Гарджето) тези два фоликула могат да се пукнат наведнъж, може и в рамките на едно денонощие. За да има прогестерон трябва да се е образувало хубаво жълто тяло, което да го синтезира, но това не става толкова бързо.

Именно за това се казва, че няколко овулации са възможни само в рамките на ден - два.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #5 -: Декември 25, 2009, 18:08:57 pm »
благодаря ви

*
« Отговор #6 -: Декември 25, 2009, 18:14:58 pm »
nikid, така е прогестерона пречи за узряването на нов фоликул, но
за да има няколко овулации, значи един или два фоликула растат с много близки размери през ФФ.

Това е много важно: само фоликулите с приблизително еднакви размери се пукат след покачването на ЛХ. Останалите регресират или се превръщат в кисти.

Ако лекарят ти е видял повече от един доминантен фоликул и подозира няколко овулации, е нужно да следи как нарастват, за да се знае колко ще са достатъчно и еднакво големи за овулация.

Аз лично мисля, че "овулация" е събирателно понятие за много събития, но и лекарите в моята клиника се изразяват така.
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
« Отговор #7 -: Декември 28, 2009, 18:59:25 pm »
Ники, хубаво е след предполагаемата овулация лекарят ти да те прегледа, за да види колко фоликула са се спукали. Може би най-добре е прегледа да е след МЦ, за да се види дали не е останала някоя кистичка.
Късмет :)
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
« Отговор #8 -: Декември 28, 2009, 21:06:20 pm »
Благодаря,дано този месец е станало с Прегнила и не ми се налага да ходя повече на фоликулометрии и стимулации.

« Отговор #9 -: Декември 28, 2009, 22:01:03 pm »
Никид, ти си питала за цикъл, който е стимулиран ли?
Ако е така, при добър отговор на яйчниците на стимулацията е нормално да има няколко доминантни фоликула и няколко овулации.

Само се надявам да ти е направена цветна снимка преди да сте започнали със стимулациите.
Спермограма се прави само в клиника по стерилитет от ембриолог!
Между традиционното АГ и специалист по стерилитет има голяма разлика, не я пренебрегвайте!

*
« Отговор #10 -: Декември 28, 2009, 22:43:58 pm »
Да,стимулация с Клостилбегит + Прегнил(от този цикъл) Ясно ми е ,че при стимулация се получават няколко овулации.На 11 ден от МЦ бихме 2*5000 IU/ Прегнил.Доктора каза ,че до 36 часа ще има овулация,дори и няколко фоликула имало узряли и готови.Но не ми стана ясно дали тези овулации всичките ще са през тези 36 часа или и след това?                                                                 Правени са цветна снимка и спермограма-добри.