ПРОДУКти:1 кг.ориз (пропарен или специален за плов, имайте впредвид, че шлифован, дребен бял не става), 0.5 кг. телешко(свинско, агнешко и т. н), 0.5 кг. лук, 0,5-1 кг. моркови (повечко няма да навредят), специална смес за плов, ако няма такава - куркума, барбарис, сушено грозде, зира, кориандр, сол на вкус, чер пипер..червен пипер не слагайте, защото залепва оризовите зърна и изменя цвета на плова (морковите и куркумата придават жълто-златист цвят), олио (по вкусно става с лой от бъбреци или дроб).
ГЛАВНОТО Е НАЧИНЪТ НА ПРИГОТВЯНЕ: 1. Нарязвате месото на малки кубчета, морковите на пръчици, лукът както искате на дребно или на едро. 2. Съдът за варене трябва да е с дебело дъно. Най добре подходят чугуновите съдове. Слагаме съдът на огъня и оставяме за 1 минута да се нагрее добре. След това наливаме олио да покрие дъното и малко повече (аз винаги наливам при 1 кг. месо около 200 гр. олио).3.Олиото загряваме докато почне да излиза бял дим от него (по руски това се нарича "прожиг жира"). Огънят максимален.4.След като забележим белият дим, слагаме нарязаното месо (внимавайте да не се изгорите от бръзгите на олиото. За тази цел можете да се исползвате капака от съда). Капака в процеса не исползваме. Огънят трябва да е максимален. Месото се пържи докато не излезе влагата от него, но не трябва да променя цвета си. 6. Изваждаме месото и слагаме нарязаните моркови. Огънят максимален. Морковите се пържят докато омекнат, но не променят цвета си. Олиото по време на пърженето на морковите трябва да се избистри. 7. Изваждаме морковите и слагаме лукът. Огънят максимален. Лукът се пържи до омекване, но не променя цвета си. След това за около 2 минути може да се смешат лукът, морковите и месото заедно и да се попържат. Огънят максимален. 8. Слагаме сушеното грозде,Сместа добре се утрамбова и се залива с гореща вода, да я покрие и малко отгоре. Огънят го правим минимален.Капака на съда не исползваме. Варим на минимален огън около 40-45 мин.(на руски "варим зирвак"). През това време измиваме добре оризът. Промиваме го дотогава, докато водата не стане прозрачна. Към края на варенето на "зирвака" се слагат приправките и солта. Варим още около 10 минути. На вкус зирвака трябва да е малко пресолен (оризът ще поеме излишната сол). Изцеденият ориз равномерно нанасяме на зирвака и утрамбоваме. Това го правим внимателно за да не разбъркаме сместа. След това също внимательно заливаме оризът с гореща вода (заливайте през лъжица или нещо подобно, за да не се вдигне утрамбованият ориз), която го покрива с около 2-3 см. Огънят правим на максимум и варим докато не се испари водата. С капак съда не закриваме. След като водата се изпари вземаме лъжица и удряме оризът. Ако звукът е тъп, значи ориза е готов. Огънят отново на минимум, акуратно затрупваме в ориза скилидки чесън (пожелание) и ЗАКРИВАМЕ СЪДА С КАПАКА. Така варим още 10 мин.при минимален огън и след това изключваме огъня. КАПАКА НЕ ОТКРИВАМЕ ОЩЕ 10 мин. при изключен огън. След това внимательно сваляме капака, за да не изтече конденсата под него в готовият плов. ВСЕ ПЛОВ ГОТОВ.
АКО НАПРАВИТЕ ВСИЧКО ТАКА КАКТО Е ОПИСАНО, трябва да се получи много вкусен УЗБЕКСКИ ПЛОВ.