0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
До вчера тестовете за овулация бяха отрицателни (9-11 ден), но я чакам всеки момент, т.е. на 13-14 ден. Бях на преглед днес и на ултразвук се видя доминантен фоликул 20 мм, но липсваше цервикална слуз в шийката на матката, за да направят посткоиталния тест. Обикновено имам обилна цервикална слуз 1-2 дни преди овулация, затова съм изненадана, че не откриха нищо днес.
Какво може да означава това - предполага ли сериозен проблем? Доколко са полезни посткоиталните тестове? Резултатите ясно ли показват липса на добър "синхрон" между отделянето на слуз и овулацията?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Какъв беше коментара на лекаря?

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Денис, като попитах защо последните 3-4 дни поред имам обилна слуз, но те не намират такава в цервикса, ми отговориха: "Може да е имало вечерта, но в този момент не се открива... възможно е да се отделя, но не постоянно или в подходящия момент."

Днес, 14-ти ден, се видя спукан фоликул и се потвърди овулация - вчера сутринта имах положителен ову тест и болка в левия яйчник. Също така направиха нов посткоитален: имаше само няколко подвижни сперматозоида.
Лекарят ми обясни, че или имам проблем с ЦС (наблюдавало се при 10% от жените със стерилитет), или спермограмата, планирана за понеделник, ще се окаже лоша. Чудя се защо направиха посткоитален, въпреки че ову е минала. Чета, че тестът се прави само ПРЕДИ овулация - ЦС може вече да се е променила и да е негостоприемна.

Отговорът ми стана дълъг, но ако можеш да поясниш, Денис, се надявам е от полза на други, които ще правят този тест и ще тълкуват резултатите от него. Отговорите ти са винаги отлични - благодаря много за времето, което ни отделяш!
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Нещо не разбрах - кога е била О. кога си била на тест?

ЦС е обилна, по-течна и разтеглива в дните около О.
ТОва може да са дните:
2 преди О. - деня на О.- 1 ден след О.
или
3 дни преди О. - деня на О. - 1 ден след О.
или
4 дни преди О. - деня на О.- няма слуз на следващия ден
Всичко е индивидуално, зависи от хормоните, а те може да са с разл. нива през разл. МЦ-и.
Според мен, ако О. е минала е съвсем нормалко да няма ЦС /поне не такава, която да осигури живот на сперматозоидите./
Преди О. и по време на нея, ЦС има една структура, след нея е вече друга:

Когато ЦС е тип S - при О. - нишките са успоредни и пропускат сперматозоидите /на катринката , долу в дясно/ след О. тези нишки са като мрежа и не пропускат лесно сперматозоидите /тип G/

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Re: Липсваща цервикална слуз...
« Отговор #4 -: Септември 26, 2009, 17:42:14 pm »
Нещо не разбрах - кога е била О. кога си била на тест?
Вторник, 22 септември: пръв посткоитален тест (няма слуз); фоликул 20 мм
Сряда, 23 септември: положителен ову тест
Четвъртък, 24 септември: втори посткоитален тест (има слуз, единични сперматозоиди са подвижни); спукан фоликул - ову е минала
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Сега разбрах, мерси  :D
По принцип най-общо мога да ти кажа, че за ЦС са отговорни естрогените.
Но липсата на ЦС си е една от причините за стерилитет. От тук нататък думата имат лекарите.
Търси причината и се лекувай.
Много ще съм ти благодарна, ако споделяш с мен мнението на лекарите
Пробвай със сироп /Гуаифенезин, има го вече и у нас, поразпитай момичетата, които са го ползвали/

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
Чела съм, че се пие отхрачващ сироп (Мукосолван), за да се засили отделянето на цервикална слуз.
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.
*
Денис, Гардже, благодаря ви!
Реакцията на лекаря беше, че ако се потвърди проблем със ЦС и следващия месец, първата стъпка е инсеминация (ако спермограмата е добра).
Чувала съм за сиропа за кашлица и ще го пробвам идния цикъл. Очаква ме и нов посткоитален тогава. Чудно ми е само защо редовно имам слуз, която изтича от влагалището в пиковите дни преди ову, а при прегледа не я намират където и е мястото.
Ще пиша отново като получа резултати от хормонални изследвания.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Чела съм, че се пие отхрачващ сироп (Мукосолван), за да се засили отделянето на цервикална слуз.
Не Мукосолван.
Изследване е правено за сироп с Гуаифенезин /100% състав/ и ЦС и връзката със стерилитета.
Лично аз съм чела много статистика и хубави отзиви.
Но преди 7-8 години го нямаше в БГ и момичета започнаха да използват Мукосолвана като алтернатива залагайки на действието му като експекторант /втечняване и по-лесно отделяне на секрета/

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
Хм, при мен също се наблюдава много обилна ЦС дни преди О. Първо е кремообразна, после става прозрачна и разтеглива, после водниста и когато свърши обикновено имам ++ тест за О. и даже когато съм правила фоликулометрия, им още поне 1 ден преди спукването на Фоликула  :?
Мислила съм си за това, ама  :(
Ще следя темичката, че ми стана интересно!  :D
"Спри да живееш за това, което е зад ъгъла и започни да се наслаждаваш на разходката по улицата."
*

crow

• 2670
  • Вяра имам ... мира нямам!
А при мен, понякога забелязвам ЦС, а някои месеци хич не я виждам .. Кой знае дали няма и там проблемче ? Ама кой да ти каже. Лекарите май не обръщат много внимание на това ?  :?
"I'll follow him to the ends of the earth," she sobbed. Yes, darling. But the earth doesn't have any ends. Columbus fixed that.