Искам аз да попитам, какво мога да направя, за да приберат два бездобни зли песа.
Отдавна слушам как охапали този и онзи, в пред вид големината им(почти до кръста ми), заобикалях по съседната улица с детето.
Вчера обаче реших да отида до съседката през една улица с кучето и детето на разходка.
Стигнах до някъде и изкочиха двете магарета и едно по малко. Тръгнаха към мен лаейки, аз си гушнах кутрето, но то от уплаха започна да квичи нейстово и събуди къщите две улици надолу. И така гушнала дете и куче тупах с крака а онези се хвърляха срещу мен и аха да ни сграбчат. Добре че кучето вдигна врява до небесата, та се притичаха съседите и ги изгониха. Не ме е страх от куче, може би затова не нападнаха, но не ми се мисли какво щеше да стане ако народа беше закъснял.
Излезе собственичката на малкия мивкар и започна да ми се извинява. Тя хранела малкото. Бабката до нея хранеща голямите не посмя да се покаже. Чудя се, направо къде да се оплача. После разбрах, че са хапали и хора и са подавали жалби, но бабата ги прибирала и нищо не можели да направят.
Питам се, по какъв начин можем да оцелеем в тази държава. Трябва ли, както мъжа ми предложи, да минем и да подадем саламче с отрова.
Жалко е наистина. Пък и животните не са виновни, стопаните нямат много в главата си.